Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sümeyye Nur Demirok

Sümeyye Nur Demirok
@sinnurde
Her şeyin azı,ruhun çoğu... instagram.com/sinnurde/?hl=tr
SDÜ/İF
1 Eylül 1995
33 okur puanı
Nisan 2018 tarihinde katıldı
Dünya bilir iclâlimi ben böyle değildim. Ben altı asırdan beri bir kerre değildim. Mithat Cemal
Reklam
İbni Ömer (radıyallahu anhuma)den rivayet edilen bir hadisi şerifte Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Üç şeyi muhafaza eden Allah'ın gerçekten dostudur. O üç şey zayi eden de Allah'ın hakikaten düşmanıdır; namaz,oruç ve cünüplükten yıkanmaktır."
Azap kelimesinin kökü, azb kelimesidir. Azb;acı,elem demek olduğu gibi lezzet de demektir. Kur'an'da bu kelime Azbun furat diye geçer, "tatlı su, lezzetli su" anlamında. O halde azap,aynı zamanda bir lezzettir. Montaigne'in dediği gibi, "Her lezzetin sonunda acı vardır ve her acı sonu da lezzete çıkar." Şairin ifadesine göre, sevgilinin kılıç yarası âşık için istenen ve özlenen bir şeydir.Dertleri zevk edinip, azabı kendisine bir azb edinen.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Burada Osmanlı su güzellerini de anmak gerekir;çeşmeler, sebiller, su yolları, kemerler, sarnıçlar vs. bunların o çeşit çeşit yapıları, kendine özgü o biblo gibi şehri süsleyişleri... Bir de Vakıf su yolları çok önemli, vakfedilen su yolları. Atalarımız pek çok vakıf yapmış ama en önemli vakıfları su üzerine kurmuşlar. Su hayat olduğu için... Camiden çok çeşme ve sebil yapmışlar mesela. Mevlüt okutmak yerine, nafile hacca gitmek yerine bir çeşme yaptıran bakış açısıdır bu.
İnsanların uzman bir doktora para ödemesinin sebebi, hastalıklarının önceden tahmin edilemez ve teşhisinin zor oluşudur. Bizim burada olmamızın sebebi zor problemleri çözmektir. Bir dahaki sefere gıcık bir müşteri ya da ajans ya da arama motoru hakkında ileri geri konuşmaya başlamadan önce, aranızda geçen başarısız diyaloğun gün boyunca başınıza gelmiş en iyi şey olduğunu düşünün. Bu olmasa, sizin yerinizi kolaylıkla bir başkası doldurabilirdi. Dip, sizin en yakın dostunuzdur.
Reklam
Hususuyla dini terbiyenin ve Allah sevgisinin huy ve ahlak üzerindeki paha biçilmez tesirine, tecrübe ve gözlemlerim arttıkça daha kuvvetle inanıyorum.Allah duygusundan ve sevgisinden uzak bir terbiye yalnız fayda ve menfaat düşüncesine dayanır. Fakat din terbiyesi hasbi,karşılıksız ve ulvidir. Bu terbiye insanı yükseltir, iyiliği ve adaleti, hiçbir menfaat düşüncesine saplanmadan sevdirir.
Daha iyi düşünürsek iradeli olmak sadece maddi ve içtimai manada bir muvaffakiyetin değil, mesut olmanın bile temel şartıdır. İnsanların çoğu bindiği eşeği unutup da kayboldu sanarak pazarda eşek arayan Nasrettin Hoca'ya benzerler. Onlar da saadetin kendi içlerinde olduğunu unutarak onu barlarda,kahvelerde ve eğlencelerde ararlar. Sen bu gaflete düşme ve inan ki, muvaffakiyetin sırrı gibi, saadet kuşu da kendi içimizde ve içimizin en orijinal ve insani bir kudret kaynağı olan irademizin altından kafesi içindedir.
Basit zekalı,az bilgili,hatta bilgisiz insanlardan muvaffak olanlar çok görülür. Fakat zayıf iradeli insanlardan muvaffak olmuş ve yükselmiş tek bir misal gösterilemez. Çünkü muvaffak olmak ve yükselmek sırf gayretin meyvesidir;gayret ise iradenin ifadesidir.
İbadet,Allah emrettiği için yapılır,aklı izah gerekmez. Neticesinde birtakım bedeni faydalarında ortaya çıkması İslam'ın fıtrat dini oluşuna revnak verir, o kadar.
Ayet ve hadislere izah getiremediği vakit aklından değil, hakikatten şüphe duyanların aklı da imanı da onların olsun.
Reklam
Gün içerisinde hiç değilse bir tek şeyi Allah için yapmış olmak iman alameti olarak yeter insana, ancak imanın kemâlâtına talip olan kişi attığı adımdan, aldığı nefese kadar gününü dolduran her bir şeyi Allah için yapmaya memurdur. İş bu sebepten, kul olmak derdine düşenler başını yastığa koyunca Allah için yaptıkları bir ameli hatırlayıp onunla teselli bulmak yerine, geride kalan bütün bir günü anlara bölüp, didik didik ederek muhasebelerini şu yakıcı soruyla destanlaştırırlar: Bugün neyi Allah için yapmadın?
Sayfa 109Kitabı okudu
O çeşmeden içmekten vazgeçebilirsiniz, ama içmeye çalışmaktan hiç vazgeçmeyin...
Sayfa 136Kitabı okudu
...Bundan sonra öğrenim görmek bir ayrıcalık olmayacak, öğrenim görmemek bir yetersizlik olacaktı...
Sayfa 124Kitabı okudu
İyi hocaların sırrı budur: Sorularıyla öğrencinin zekasına gizlice yol gösterirler,zekayı çalıştırmaya yetecek ama tembelleştirmeyecek kadar gizlice, açıklayan her hocanın içinde uyuyan bir Sokrates vardır.
126 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.