Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Felsefe tarihi bir budalalıklar tarihidir. Sadece hiçbir şey bilme­diğini bilen Sokrates budaladır. Her şeyden şüphe eden Descartes da. Cogito ergo sum budalalıktır. Düşüncenin iç kasılması başka bir başlangıcı mümkün kılar. Descartes, düşünmeyi düşünerek düşünmektedir. Düşünme kendi ile bağlantı kurarak bakir duru­muna geri döner. Deleuze, Kartezyen budalanın karşısına başka bir budala çıkarır: "Eski budala kendinden çıkarak varacağı apa­çıklıklar peşindeydi, bu esnada da her şeyden şüphe ediyordu ... Yeni budalaysa hiçbir apaçıklık istemiyor ..., absürd olanı istiyor - bu tamamen yeni bir düşünme anlayışı. Eski budala hakikati, yeni budalaysa absürd olanı düşünmenin en yetkin konumuna geçirmek istiyor."
Düşünce tarihinin ölümsüz filozoflarından olan Sokrates, dile getirdikleriyle gençleri zehirlediği iddiasıyla yargılandı. Yaklaşık 500 kişiden oluşan bir mahkemede verildi hüküm. Sokrates, baldıran zehri içerek ölüme mahkûm edildi. Talebelerinin yanında eline aldığı zehri içmeden önce onlara son bir kez daha seslendi: "Unutmayın, ben ne ilk ne son olacağım! Hak ve hakikati, günlük hayat kaygılarının üstünde tutan birçok insanın akıbeti benim gibi olacak." Zehri içti Sokrates ve bundan sonra hep yaşadı. Peki, kaçımız Sokrates olma cesaretine sahibiz?
Reklam
Sokrates: "Maddi hayat bir derttir ve yalandır. Bu yüzden maddi hayatın yok edilmesi bir mutluluktur ve biz bunu dilemeliyiz." der.
Sayfa 76 - Çalıkuşu YayınlarıKitabı okuyor
Bir anlamda, Sokrates'i Alkibiades'in seviyesine indirmek mümkün değildir.
Sayfa 319 - Kolektif KitapKitabı okudu
Alkibiades, tutkusu sayesinde Sokrates'in içinde gizli olanı görebilmiştir. Buna ancak bir aşık erişebilir, ancak bir aşık karşısındakinin içinde olanları görebilir veya deneyimleyebilir (…)
Sayfa 314 - Kolektif KitapKitabı okudu
"Sokrates bir doktor değildi, dedi kendi kendisine yavaşça: buradaki tek doktor ölümdür... Sokrates yalnızca uzun zamandır hastaydı..."
Reklam
Sokrates, sorgulamanın savunulabilir tek öğretim şekli olduğunu düşünürdü.
Sayfa 9 - Psikonet YayıncılıkKitabı okudu
"Sorgulanmamış hayat, yaşamaya değmez." Sokrates
Sayfa 8 - Psikonet YayıncılıkKitabı okudu
Yunan felsefesi ve Yunan bilimi arasındaki ilişki
Yunan felsefe tarihi, özellikle Aristoteles üzerine yapmış olduğu önem­li çalışmalarıyla tanınan Jaeger, 1947 yılında yayınlamış olduğu İlk Yunan Filozoflarının Teolojisi adlı yine çok ünlü kitabında Sokrates öncesi dönem filozoflarını çağdaş doğa biliminin öncüleri olarak gören ve onlarla birlikte Yunan dünyasında dinsel kaygılardan kesin bir uzaktaşmanın ortaya çıktığını ve dünyanın doğal-laik bir açıklaması­nın verildiğini ileri süren görüşü reddederek' onların hem filozof, hem teolog olduklarını, bugün bizim için mevcut olan din, felsefe ve bilim arasındaki ayrımın onlarda varolmadığını, orijinalliklerini meydana getiren şeyin de onların özellikle geleneksel dinin artık cevap vermedi­ği dinsel taleplere deneysel ve akılsal malzemeyi kullanmak suretiyle cevap vermeleri olduğunu söylemiştir.
Reklam
''Soluk aldığım sürece felsefe yapmayı bırakmayacağım...''
Sayfa 55 - Karakarga YayınlarıKitabı okudu
Bilgelik
...yaptıkları işi çok iyi bildikleri için sanki bilginler gibi davranıyorlar, kendi işlerinin eri oldukları için en yüce konuların hepsinden de anladıklarını zannediyorlardı. Böyle sandıkları için de gerçek bilgelikleri gölgede kalıyordu.
Sayfa 48 - SokratesKitabı okudu
"İnsanın salt güzellikle karşı karşıya geldiği an yok mu, sevgili Sokrates işte yalnız o an için insan hayatı yaşanmaya değer!"
Yıllardan bu yana kafanızda kazınmış olan bire suçlamayı bu kısa bir zamanda söküp atmaya çalışmalıyım. Eğer hakkımda ve hakkınızda hayırlı ise, bunu başarmayı ve kendimi temize çıkarmayı deneyeceğim ama bunun kolay bir iş olmadığını iyi biliyorum
“Sokrates bile demişti ki ölürken: “Yaşamak, uzun süre hasta olmak demek..” Sokrates bile bıkmıştı. Neyi kanıtlar bu? Neye işaret eder bu?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.