Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Osmanlı Devletinde anayasallaşma süreci ilk defa Tanzimat Fermanı ile başlamıştır (1839)
Tanzimat Fermanı ile hürriyet ebediyen geldi zannedenlere ise kötü bir haberim vardı... Hürriyete kavuştuk zannederken, sanırım bir korku devrine başlamak üzereydik.
Sayfa 207
Reklam
Dolmabahçe Sarayı ve İngiliz oyunları
Osmanlı tahtına geçme sırası Abdülmecide gelmişti. Şu kadarını ifade etmeliyim ki, Sultan Abdülmecid de birtakım venileşme hareketlerine imza attı. O kadar ki, “Osmanlı’ya yeni soluk getirir." korkusuyla, Batıdan (o tarihte "Batı" demek, İngiltere demektir.) borç almaya alıştırıldı. Ne var ki, bu borç şartlı verilmişti: Yatırıma dönüştürmeyecek, kendisine en görkemlisinden bir saray (Dolmabahçe Sarayı) yaptıracaktı.. Yaptırdı. Saray yapması şartıyla borç para veren İngiltere, o sırada öyle bir 'algı operasyonu' başlattı ki, halk Padişah'ından soğudu, bedduaya başladı: “Millet yarı açken kendisine altın saraylar yaptıran Padişah'ı biz istemezük!" İngiliz planı tıkır tıkır işliyor, halk bin parçaya bölünüyordu. Sultan Abdülmecid Dönemi'nde Osmanlı, son derece büyük sarsıntılar geçiriyordu (sonraki aşamada tafsilat verilecektir). Batı dünyası, İngiltere önderliğinde her fitneyi deniyor, projesini adım adım yürürlüğe koyuyordu. Batı baskısıyla ilan etmek zorunda kaldığı “Tanzimat Fermanı" bile onu kurtaramadı.
1 839 yılında, Tanzimat-ı Hayriye ile birlikte getirilen ve 1856 yılında Islahat Fermanı ile daha da genişletilen siyasi değişiklikler, Sultan'ın tebaasının çeşitli şikayetlerinin giderilebilmesi yönünde umut verdi. Bazıları giderildi de, ama hepsi değil Bizim konumuz doğrultusunda Tanzimat ruhunun, Türk milliyetçiliğinin ilk heyecanlarının, gazeteciliğin ve bu noktadan sonra da dil reformu düşüncesinin filizlenmesine yol açtığını söylemek yeterlidir
Osmanlı Devletinin tarihinde binlerce ferman olmasına karşın, hemen çoğumuz bunlardan sadece iki tanesini biliriz: Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı... Neden? Çünkü bu iki ferman döneminden günümüze değin; hep o Batı yanlısı zihniyet idare etmiş, yönlendirmiş bizi; kültürümüzle, dini anlayışımızla ve nihayet düşüncelerimizle.
Sayfa 158 - Beyan Yayınları, 9.BaskıKitabı okudu
Osmanlı Dev.'de köklü değişim miladı başlıyor bölüm 2
ciddi olarak ilk defa "kendinden" şüphe duymuş Osmanlı münevverleri ve devlet erkanı, çarenin bütünüyle Batı'nın hakim paradigmasını "devşirmek" olduğunu düşünmüştü. Bu düşünce, esas olarak II. Mahmut'la başlayan ve şüphesiz kazanımları kadar problemleriyle de bugüne dek uzanan, Cumhuriyetten itibaren de her alana yayılarak devam eden bir modernleşme hamlesini başlatmıştır. Tanzimat Fermanı içerik olarak değilse de tarihsel olarak bu değişimin yani Batılılaşmanın resmi bir ilanıdır:
Reklam
Tarihçi Prof. İlber Ortaylı'nın bir televizyon programında, 1839 Tanzimat Fermanı'nın gizli maddeleri arasında apartman yapımının teşvik edilmesi hususunun yer aldığını ifade etmiştir.
Sayfa 101Kitabı okudu
604 öğeden 391 ile 400 arasındakiler gösteriliyor.