Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Nietzsche
“İnanca en çok ihtiyaç duyulduğu ve ona en fazla tamah edil­diği zaman, iradenin eksik olduğu zamanlardır. Çünkü irade, hükmetme hissi gibi, bağımsızlık ve gücün kararlı bir işareti­dir. Bir başka deyişle, kişi ne kadar az hükmedebiliyorsa, tan­rı, kral, toplumsal sınıf, doktor, peder, dogma veya toplum vicdanı gibi acilen hükmeden, hatta şiddetle hükmeden birisi­ ne ihtiyaç duyar.”
Sayfa 219Kitabı okudu
128 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Bu kitapta Stefan Zweig Montaigne'in hayatını anlatıyor. Okuması benim için biraz uzun sürdü çünkü Montaigne beni çok düşündüren biri, öyle olunca da bir günde bitirebilmek gibi bir durum söz konusu değil. Alıntılara geçmeden önce bir konuya değinmek istiyorum. Montaigne, önyargısızlık olsun, hümanistlik olsun birçok açıdan örnek alınabilecek
Montaigne
MontaigneStefan Zweig · Can Yayınları · 20211,351 okunma
Reklam
“Onlara göre her aksaklık, çevre bozukluğundan kaynaklanıyor, hepsi bu! En sevdikleri laf bu! Yani eğer toplumsal düzen yoluna konulacak olursa, bir anda bütün suçlar yok oluverecek; çünkü ortada protesto edecek bir şey kalmayacak. Ve herkes bir anda dürüst olacak...Doğa diye bir şey hiç hesaba katılmıyor, yok sanki böyle bir şey! Doğa kapı dışarı! Onlara göre, tarihsel olarak canlı bir biçimde gelişen ve eninde sonunda düzenli bir toplumsal yapıyı sağlayan insanlık; yoktur; tam tersine, tarihsel gelişmeden ve canlı süreçlerden önce bütün insanlığı düzenleyen, bütün İnsanlığı bir anda dürüst,kusursuz bir hale getiren, matematik bir kafadan doğma bir toplumsal düzen vardır. Onların tarihten bu kadar nefret etmelerinin ve onu ‘rezillikler ve aptallıklar yığını’ olarak nitelendirmelerinin nedeni budur. Böylece her şeyi aynı saçmalıkla açıklama olanağını elde ediyorlar! Yaşamın canlı akışından nefret etmeleri de bu yüzden. Canlı varlığa ne gerek var! Canlı varlık için yaşam gereklidir, canlı varlık makinelere boyune yemez, canlı varlık kuşkucudur, canlı varlık geçicidir! Berikinde ise bir ölü kokusu var, isterse kauçuktan da yapılabilirsin böylesini; buna karşılık cansızdır, iradesizdir, köle ruhludur, başkaldıramaz! 
Sayfa 318
224 syf.
·
Puan vermedi
Destur Ya Sefalet
Türk edebiyatının kıyıda köşede kalmış, daha doğrusu kalmaya mahkum edilmiş muazzam bir ismi Fahri Erdinç. Yazarın yaşamı ve yazını hakkındaki bilgilere, bu platform dolayısıyla az çok sahip olduğunuzu düşündüğüm için değinmeyeceğim. Fahri Erdinç'i hâlâ tanımayan arkadaşlara ise, yazarın otobiyografik romanı Acı Lokma' yı ya da hiç değilse roman
Destur Ya Sefalet
Destur Ya SefaletFahri Erdinç · Yordam Kitap · 200911 okunma
Anarşizm
Anarşizm, hayatın manevi alanlarındaki büyük öğreticileri ve önderlerine göre, bir dogma değildir; insanların kanını kaynatıp onlardan fanatikler, diktatörler ya da iflah olmaz baş belaları çıkarmak isteyen bir akım hiç değildi. Anarşizm, insanın ufkunu açıp onu serbest kılan ve özgürleştiren bir güçtür; çünkü insanlara kendi yeteneklerine güvenmeyi, onlara özgürlüğe inanmayı öğretir, kadınları ve erkekleri, herkesin özgür ve güvende olacakları bir toplumsal hayat için mücadele etmeye teşvik eder.
Sayfa 3 - Agora KitaplığıKitabı okudu
Anarşizim ,hayatın manevi alanlarındaki büyük öğreticileri ve önderlerine göre, bir doğma degildi;insanların kanını kaynatıp onlardan fanatikler,diktatörler ya da iflah olmaz baş belalari çıkarmak isteyen bir akım hiç değildi. Anarşizm ,insanın ufkunu açıp onu serbest kılan ve ozgurlestiren bir güçtür; çünkü insanlara kendi yeteneklerine güvenmeyi, onlara özgürlüğe inanmayı öğretir, kadınları ve erkekleri,herkesin özgür ve güvende olacakları bir toplumsal hayat için mücadeleetmeye teşvik eder.
Sayfa 3 - Agora kitaplığıKitabı okudu
Reklam
Bütün insanlığı düzenleyen, bütün insanlığı bir anda dürüst, kusursuz bir hale getiren, matematik bir kafadan doğma bir toplumsal düzen vardır.
Sayfa 318 - İşbankasıKitabı okudu
329 öğeden 211 ile 220 arasındakiler gösteriliyor.