Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alexander Moseley

Alexander MoseleyA'dan Z'ye Felsefe yazarı
Yazar
7.0/10
32 Kişi
128
Okunma
6
Beğeni
1.955
Görüntülenme

Alexander Moseley Gönderileri

Alexander Moseley kitaplarını, Alexander Moseley sözleri ve alıntılarını, Alexander Moseley yazarlarını, Alexander Moseley yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Feminizm
Farklılaşma yönünde doğal eğilimler olsa dahi, bu, Bir insanın her konuda daha yetenekli olmasının ötekine efendilik yapmasını gerektirmediği gibi, bir cinsin öteki üzerindeki hakimiyetini gerekli kılmaz. Ricardo ticaret için söylemişti ama biz her türlü etkileşimi içerecek şekilde genişletebiliriz: Taraflardan biri bütün yeteneklerde ötekinden açık biçimde üstün olsa bile ticaretten karşılıklı yarar elde edebilir. Feminist politik ve ekonomik argümanları değerlendirirken bu yararlı bir ilkedir. Tartışmanın büyük bölümünü aşar çünkü çatışmadan ziyade karşılıklılık ve işbirliğinden elde edilecek yarar üzerinde odaklaşır.
Eğitim
Politik açıdan, eğitim genellikle uysal ve her söyleneni kabul eden bir halkı kontrol etmek isteyenlerce kısıtlanır. Bu yüzden ki eğitim aynı zamanda farklı amaçlarla halka politik güç kazandırmanın bir aracı gibi de görülmüştür. Ne var ki, eğitim hangi amaçla olursa olsun bir kez politize oldu mu, öğrencilere eleştirel olmayı öğretmeyi gerekçelendirmek veya sürdürmek zorlaşır, çünkü eleştirel düşünce hem yönetim süreçlerini hem de devrimci süreçleri hedef alabilir. Çocuklar hangi amaçla eğitilecek? Kilisenin veya devletin itaatkar hizmetkarları olsunlar diye mi (Luther), iyi yurttaşlar olsunlar diye mi (Rousseau), erdemli bireyler olsunlar diye mi (Locke) yoksa mükemmeliyetin peşine düşsünler diye mi?
Reklam
" Olağanüstü iddialar olağanüstü gerekçeler gerektirir. "
Yine de her an değişebilir kuşkusu ile ilerler bilim...
" Bilimsel yöntem bir teorinin deney yapma yoluyla test edilmesine ve bu deneyin tekrarlanması ve aynı sonuçların alınmasına dayanır. "
" İyiliği sağlamak bakımından niyet hayati bir rol oynar. "
Reklam
Ütilitarizm
En yüksek sayıda insan için en büyük iyiliği sağlama ilkesi hakkında ne diyebiliriz? Neden en yüksek sayıda insan? Eğer bu en yüksek sayıda İnsan sizi mahvetmek istiyorsa, onların sayısının çok olması bunu ahlaka uygun kılar mıydı? Mill bunun içermelerini kavrayarak aynen 99 insanın tek bir kişi üzerinde bir hakka sahip olmadığı gibi bir kişinin de 99 insan üzerinde bir hakkı olmadığını ileri sürüyordu.
“Nietzsche Hıristiyanlığı hayat karşıtı olarak görüyor, zayıf olanları yüceltmesini ve merhameti bir ahlaki estetik olarak öne sürmesini insanlığın karşısındaki en büyük tehlike olarak değerlendiriyor ve reddediyordu.”
Sayfa 201Kitabı okudu
320 syf.
·
Puan vermedi
·
47 günde okudu
Kısa makaleler gözüyle başlayıp twitter anon hesaplarının sallamalı floodlarını okuyormuş gibi hissettiğim bir kitap. Bir noktada kendi bildiklerimi bile karıştırdım o kadar derinliksiz içerikler karşısında. Felsefe okumalarına alışmış kişilere aşırı ızdırap verecektir. Beni yine çok sarsmadı genelde felsefe okurken hali hazırda çok kopuş yaşadığım için. Ama bu kitap ekstra kopardı o kısım biraz hoş olmadı. Başlangıç seviyesi için içeriklerin tam yerinde anlatılamaması hiç bilmesem daha mı iyiydi diye de düşündürebilir. Size bırakıyorum. İyi okumalar
A'dan Z'ye Felsefe
A'dan Z'ye FelsefeAlexander Moseley · NTV Yayınları · 2010118 okunma
Entelektüel zayıflığımız ve duyuların hiçbir şeyi kesin olarak bilme kapasitesine sahip olmaması, Platon'a göre neden hayattan hiçbir zaman tam bir memnuniyet duyamadığımızı açıklar.
Sayfa 214Kitabı okudu
Reklam
İnsan, mükemmel dostluk anlamında çok sayıda insanla dost olamaz; aynen birçok insana birden aşık olamayacağı gibi (çünkü aşk bir tür duygu fazlasıdır ve bunun doğasında yalnızca bir kişiye karşı duyulması vardır). (Aristoteles, Nichomachean Ethics, VIII.6)
Bu tür iyi adetler doğru davranıştan kaynaklanır: aşırılıktan kaçınmak, koşullara uygun olarak doğru davranmak, hazdan ziyade mutluluk arayışı içinde olmak, çıkarcılığa dayalı dostluklardansa hakiki dostluklar kurmak, insanın kendine duyduğu sevgiden türeyen sevgi, kendine benzeyen erdemli insanlara el uzatmak.
İnsana uygun hayat, mutluluk arayışıdır. Bu da ancak zihnin geliştirilmesi yoluyla ulaşılabilecek bir şeydir.
320 syf.
9/10 puan verdi
·
1214 günde okudu
Felsefeye, filozoflar ve bunların düşüncelerini merak edenler için başlangıç düzeyinde diyebileceğimiz, oldukça özet bir kitap. Kronolojik olarak değil, kavramlar ve kişiler üzerinden ilerliyor. Herhangi bir tartışmaya girmeden durumun fotoğrafını çekmeye çalışıyor.
A'dan Z'ye Felsefe
A'dan Z'ye FelsefeAlexander Moseley · NTV Yayınları · 2010118 okunma
Dilimin sınırları dünyamın sınırları anlamına gelir. (Wittgenstein, Tractatus, 5.6)
Sayfa 263Kitabı okudu
361 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.