Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Amartya Sen

Amartya SenÖzgürlükle Kalkınma yazarı
Yazar
9.0/10
6 Kişi
23
Okunma
5
Beğeni
1.871
Görüntülenme

Hakkında

Hint ekonomist. Açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi, ile yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı, ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. Bunun neticesinde 1998 yılında "refah ekonomisi konusundaki katkıları için Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür. 1998 ile 2004 yıllarında, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Trinity College'ın başına geçerek, Oxbridge kolejlerinden birinin başına geçen ilk Asyalı olmuştur. Günümüzde Sen, Harvard Üniversitesi'nde felsefe ve ekonomi profesörüdür. Amartya Sen'ın kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğuDünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 8., 2008 yılında 16. sırada yer almıştır. 2009 yılına geldiğimizde 80'den fazla üniversiteden fahri doktora unvanı almıştır.
Tam adı:
Amartya Kumar Sen
Unvan:
Hint Akademisyen, Ekonomist, Yazar
Doğum:
Hindistan, 1933

Okurlar

5 okur beğendi.
23 okur okudu.
4 okur okuyor.
68 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir grup insanla kurulan özdeşlik duygusu, uygun bir kışkırt­mayla, başka bir gruba gaddarca davranmanın güçlü bir silahı haline getirilebilir.
Reklam
MIT'den ya da Princeton veya Stanford'dan bir modern matematikçinin zor bir bilgi işlem sorununu çözmek için bir "algoritma" bulması, bugün bile, "algoritma" terimini onun adına borçlu olduğumuz, 9. yüzyıl Arap matematikçisi Musa el Harezmi'nin katkılarının anılmasına vesile olmaktadır ("cebir" terimi onun Hesab­ ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabından gelmektedir). Matematik, bilim ve teknoloji tarihindeki diğer birçok gelişmeyi de Müslüman entelek­tüellere borçluyuz.
"İnsanların düşünceleri başkalarına ait kanaatlerdir, yaşamları taklittir, tutkuları alıntıdır."
(..) dünyadaki insanların din temelli sınıflandırılmasına gittikçe daha fazla bel bağlanması Batının küresel terörizme ve çatışmaya tep­kisini de özellikle hoyratlaştırmaktadır.
"İnkişafın məqsədləri ilə vasitələri arasındakı əsas fərqin bilinməsi zəruridir. Bütün fəaliyyətlərin son məqsədi insanlardır və inkişaf insanların nailiyyətləri, azadlıqları və bacarıqları üzərində qurulmalıdır. Əsl əhəmiyyətli olan, fərdlərin yaşadığı həyatdır, əldə etdikləri mallar ya da gəlirləri deyil."
Amartya Sen
Amartya Sen
"İnsanların bireysel inançlarına derin saygım var ama inanç devlet mekanizmasına ya da nefret mekanizmasına bağlandığında bunu çok çelişkili buluyorum." Andrew Denton "Cemaatçi felsefeye ve cemaatçi siyasete içgüdüsel olarak düşman olmaya devam ediyorum." "Yoksulluk sadece para eksikliği değildir; kişinin bir insan olarak tüm potansiyelini gerçekleştirme yeteneğine sahip olmamasıdır."
Amartya Sen
Amartya Sen
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
411 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
37 günde okudu
Bu sayfada oldukça az sayıda okunması, hiç incelenmemiş olması ve belki bu sayede bir kişinin daha okumasını sağlar umudu, bana, Nobel ödüllü iktisatçı Amartya Sen’in Türkçeye çevrilmiş en önemli kitaplarından birine inceleme yazma gereğini doğurmuş oldu. Bu kitap, Sen’in insanların birşey yapmaya ve olmaya muktedir olabildiklerinin önemli olduğunu ifade eden ve 1980’li yılların başından beri şekillendirdiği “kapasite yaklaşımını” detaylıca analiz ettiği ve iktisat literatüründe oldukça önemli ve değerli bir çalışma. Kitapta kıtlık, yoksulluk, yoksunluk, özgürlük, kalkınma, demokrasi, adalet, seçim, rasyonalite, piyasa gibi kavramlar hakkında önemli yorumlar mevcut. Sen’e göre, insanların değer verdikleri yaşamlara ulaşmak ve sahip oldukları seçeneklerini artırmak, yani en basit deyişle, özgürlüklerini artırmak, insani gelişimlerinin sağlanmasının temel koşuludur. Yani, daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, politik özgürlük gibi kapasitelerin artırımı düşüncesi, bu bağlamda, iktisattaki beşeri sermaye görüşünden de ayrılır. Yani insanlar artık üretimin aracı değil, toplumun kalkınmasının amacı ve ulusun gerçek zenginliği (wealth of nation) olur. Kitap aynı zamanda okuyucuya bu bağlamda iktisadi bilgilerin yanında insani ve felsefi de bir doyum sağlar. Ancak kitabın çevirisinin ufak sorunlar barındırdığı da bir gerçek. Bu da bazı bölümlerin okumasını zorlaştırmakta. Gerçi felsefi altyapısı nedeniyle aslından okuma yapması da zor bir kitap. Yine de meraklıları için, konuyla ilgili Türkçe yazılmış birkaç makale de mevcut. Konuya ilgi duyanlar mutlaka okumalıdır.
Özgürlükle Kalkınma
Özgürlükle KalkınmaAmartya Sen · Ayrıntı Yayınları · 200416 okunma
222 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Sen’in 2010 yılında Türkçeye çevrilmiş bu kitabını bugün sahaflar dışında bulmanın oldukça zor olduğunu tahmin ediyorum. Ben de aynı yıl almış, kütüphanemde okumak üzere bugüne kadar saklamışım. Bu kitap, aynı zamanda Sen’in Türkçeye çevrilmiş ikinci kitabı. Sen’in fazla teknik diğer kitaplarına göre de oldukça anlaşılır, teknik olmayan ve akıcı
Kimlik ve Şiddet
Kimlik ve ŞiddetAmartya Sen · Optimist Yayınları · 20108 okunma