Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bülent Özer

Bülent ÖzerKültür Sanat Mimarlık yazarı
Yazar
9.3/10
9 Kişi
47
Okunma
0
Beğeni
2.483
Görüntülenme

Bülent Özer Sözleri ve Alıntıları

Bülent Özer sözleri ve alıntılarını, Bülent Özer kitap alıntılarını, Bülent Özer en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mimari:
Belirli bir toplumun gerçek ihtiyaçları ve imkânları çerçevesinde, o toplumu ilgilendiren faaliyetleri duygusal yönden de destekleyerek barındırabilecek nitelikte mekân düzenleri oluşturma becerisi.
Reklam
Pek pek düşünceler soyut olabilir. Yaşantılar ise her zaman somut ve kişiseldir.
Wilhelm Worringer(Alman sanat tarihçisi)
“Her sanat davranışının başlangıç noktasında bir soyutlama güdüsünün var olduğu ve uygarlık bakımından yüksek basamakta bulunan birtakım uluslarda bu güdünün hakim rol oynadığı” tezini savunuyor.
Soyutlama
Tabiattaki bir gerçek, ne kadar deforme olursa olsun yine de figüratif niteliğini kaybedemeyecektir.
Reklam
Richard Thurnwald
Ona göre, uygarlık “bilgi ve tekniğin birikimi”dir. Kültür ise ”tutumlardan, davranışlardan, gelenek ve göreneklerden, düşüncelerden, ifade tarzlarından, değer yargılarından, kurum ve örgütlerden oluşan ve bütün bu faktörlerin zamanla birbirine kaynaşmasından meydana gelen uyumlu bir bütün”dür. Daha doğrusu, “kültür bir tutum, uygarlık ise bilme ve yapmadır.”
Bilgisiz uygarlık, uygarlıksız kültür, kültürsüz de görgü olmuyor.
Sanat psikolojisine göre, yaşantı diye adlandırılan fenomenin temelini, coşkusal karakterdeki gerilim ve boşalım edimlerinde aramak gerekiyor. Fizyolojik nitelikleri bakımından renkler, bu edimleri yaratabilecek yetenektedirler. Biçimler de öylesine. Renk ve biçimlerin güçlü bir sembolik etkiye sahip oldukları bugün herkesçe bilinen bir gerçektir.
Çağdaş sürrealizm, gücünü Freud ve Jung gibi ruhbilimcilerin ortaya koydukları bilimsel gerçeklerden almışlardır.
Reklam
Gelenek:
Tarihsel sürecin içerisinde geçmişten gelen fakat hala geçerli ve güncel olan faaliyetlerin, olayların, töresel alışkanlıkların ve bunların ürettiği nesnelerin tümü.
Mimaride tarihi süreklilik ancak belirli bir yapıtın hâlâ geçerli olabilecek özünden yararlanılarak sağlanabilir. Yoksa onun geçmişe, geçmişin zaman aşımına uğramış işlevine,teknolojisine, malzemesine, zevkine bağlı biçim dünyasını aynen tekrarlamaya ya da stilize edip hatırlatmaya çalışarak değil!
Sayfa 371Kitabı okudu
Maalesef!
Türkiye, tek tek başarılı olabilen, gelgelelim uzantıları, yankıları, etkileri bakımından somut çerçevelerini aşamayan, verimsiz çabaların yer aldığı bir ülkedir.
Türk mimarlığının temel derdi, yakın tarihlere kadar toplumun fiilî ihtiyaçlarıyla fiilî imkanları arasında rasyonel bir dengenin aranmamış ve -en kısa tarifiyle- bir Bauhaus esprisinin geliştirilmemiş olmasında yatmaktadır.
Tarih:
Zamanın akışı içersinde insanoğluna ait faaliyetlerin diyalektik gelişimiyle oluşan dinamik bir süreç.
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.