Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

George Sarton

George SartonLeonardo Da Vinci yazarı
Yazar
8.1/10
10 Kişi
58
Okunma
6
Beğeni
1.961
Görüntülenme

Hakkında

Bilim tarihi'ni bir disiplin halinde düzenleyen Belçikalı kimyager ve tarihçi. 1.Dünya Savaşı sırasında Belçika'dan ayrılıp Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmiştir ve hayatının geri kalanını bilimin tarihini araştırmaya ve yazmaya adamıştır. Sarton, Introduction to the History of Science adlı 4.296 sayfalık dev eseri ile fen bilimleri ile sosyal (beşeri) bilimler arasındaki bağlantıları göstermeyi amaçlamıştır. Sarton'un bu konudaki görüşlerini içeren felsefi bakışı, kendisi tarafından "yeni hümanizm" olarak adlandırılmıştır. Sarton'a göre bilim tarihi, bilgeliğin ve hümanizmin kaynağıdır. Ona göre bilim bize düşüncemizi sorgulamayı, kendini beğenmişlikten kurtulmayı, boş umutlara kapılmamayı ve başarı yolunda uğraş vererek sessizce ilerlemeyi öğretir. Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlamış olan ve 5 TL'lik banknotların arka yüzünde resmi görülen bilim adamı Ordinaryus Profesör Aydın Sayılı (1913-1993), Sarton'un öğrencisi idi. Amerikalı yazar May Sarton, George Sarton'un kızıdır.
Unvan:
Bilim Tarihçisi
Doğum:
Gent, Belçika, 31 Ağustos 1884
Ölüm:
Cambridge, Massachusetts, ABD, 22 Mart 1956

Okurlar

6 okur beğendi.
58 okur okudu.
4 okur okuyor.
70 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hurafeler, hastalıklara, hem de son derece bulaşıcı olan hastalıklara benzer.
Bütün bilginler, farkında olsun ya da olmasın, zamanının dini ve felsefi yönelimlerimden etkilenir.
Reklam
Yunan bilimi Küçük Asya'da doğmuştu; sonra Yunanistan'da, başta Atina'da, sonra İskenderiye'de gelişti, ve ondan sonra Bergama, İstanbul, Urfa, Bağdat yoluyla Asya'ya geri döndü.
İnsanoğlu tiranları, başarılı politikacıları, zengin kimseleri hatırlar; ancak gerçek velinimetlerini unutur.
Matematiksel incelemeleri Öklid, ilk defa dünyanın büyüklüğünü ölçen ve bunu oldukça doğru olarak belirleyen Cyreneli Eratosthenes, konikler hakkında ilk ders kitabını yazan Pergeli Apollonios yürütmüşlerdi.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
George Sarton aslında bir kimyager olsa da bilim tarihine merakı onu bir Bilim Tarihçisi olma yoluna itmiş. Bilim sadece geliştirilen, elde tutulan nesneler değildir. Onu oluşturan, düşünen biliminsanları ile varolabilir. Ve o insanların nasıl bir çevrede, ne şekilde yaşadığı, kimlerden etkilendiği, kimleri etkilediği ile gelişebilir, değişebilir. Kitapta bilimin aslında insanoğlunun yeryüzünde oluşmasıyla başladığı ama bilim tarihinin ise yazılmış eserler başladığı anlatıyor. Tabi ki Antik Roma ve Antik Yunan Kültürü medeniyetin başlangıcı ve insanların toplumsal olarak yaşadığı ve bilimsel tartışmaların oluştuğu dönem olarak kitabın başlangıcını oluşturuyor. Bilim ve tarihle ilgilenenler için akıcı bir kitap ama bazı bölümlerde bilimin ilerleme sırası kimin tarafından kimden nasıl aktarıldığı bibliyografik şekilde yazıldığı için kimisi için okunması zor bir kitap olabilir. Benim için en etkileyici kısım; bilimin Batı da başlamış olmasına karşın Kilise yüzünden bilimin yok edilmesi ve bilim adamlarının küstürülmesi sebebiyle Doğuya aktarılması. Ve biliminsanlarının ellerinde kalan bir kaynakça yokken Yunanca ve Latin asılları yok olmuşken; iskenderiye kütüphanesi zamanlarında Arapçaya çevrilen eserler sayesinde yeniden antik bilime ulaşmış olmalarıdır.
Antik Bilim ve Modern Uygarlık
Antik Bilim ve Modern UygarlıkGeorge Sarton · Gündoğan Yayınları · 199526 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Yayınevinin bilimler tarihi ile alâkalı seçkisine Leonardo'yu da alması benim açımdan güzel bir tesadüf oldu, tam da böyle bir kitap arıyordum. Kitap, Sarton'in Leonardo'nun hayat perspektifini ve çalışmalarını tanıtmak için yazdığı makalenin bir çevirisi aslında. Başlarda geçmişten rönesans zamanına kadar uzanan teknolojik gelişmelerin kısa bir özetine ayrılmış, daha sonra da Leonardo'yu anlatmaya başlıyor. Onun, bugün dahi olarak nitelendirilmesinin en başında, kader ağlarının ördüğü yol ile kendini bulmasını belirtmek yanlış olmaz herhalde. Tabii ki o da bununla baş etmeyi çok iyi bilen biriydi ve şu anda sayısız eskizleri ve icatlarindan bahsetmemize sebep olmaktadır. Kitap hakkında spoiler vermeyeceğim ama şu alıntıyla sözlerimi noktalamak istiyorum. “En yüce disiplin aşkın disiplinidir; her şeye olan aşk bilgiden kaynaklanır; çünkü bilgi kesinlestikçe aşk çok daha coşkulu olur...Ancak, aşk olmadan gerçek bilginin söz konusu olamayacağını da eklemek gerekir.” Keyifli okumalar.
Leonardo Da Vinci
Leonardo Da VinciGeorge Sarton · Muhayyel Yayıncılık · 201927 okunma
133 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
George Sarton bilim tarihçiliğini dünyada sistemleştiren ve oturtan bir bilim insanı ve bu çalışmasıda bilim tarihi nedir, amacı nedir, neyi ifade eder, felsefesi nedir, yöntemleri nasıl olmalıdır şeklindeki sorulara cevap veren fakat çoğu soruyu ucu açık bırakan yani düşünmeye iten bir kitap. Yazarın dört makalesinden oluşan bu kitap özellikle çevirmenlerin güzel Türkçeleri sayesinde gayet anlaşılır. Ayrıca George Sarton bizim 5 TL'mizin üzerinde resmi bulunan Aydın Sayılı'nın hocasıdır.
Bilim Tarihinde Yöntem
Bilim Tarihinde YöntemGeorge Sarton · Doruk Yayınları · 19975 okunma