Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Giorgio Vasari

Giorgio VasariSanatçıların Hayat Hikayeleri yazarı
Yazar
8.4/10
20 Kişi
85
Okunma
16
Beğeni
2.931
Görüntülenme

Hakkında

Giorgio Vasari, (1511, Arezzo-1574, Floransa), ilk sanat tarihçisi olarak nitelendirilen İtalyan ressam, mimar ve yazardır. Cortona’lı bir ailenin çocuğu olan Vasari’nin dedesi ve babası zanaatçıydı. İlk resim derslerini, eniştesi de olan Luca Signorelli’den aldıktan sonra kendi kendine Latince öğrendi, Antonio da Saccone ve Giovanni Pollastra gibi hümanist yazarlardan dersler aldı. Arezzo’da Fransız ressam ve vitray sanatçısı Guillaume de Marcillat’nın atölyesinde çalışmaya başlayan Vasari resim yeteneğiyle Alessandro ve Ippolito de’Medici’nin hocası Cortona Kardinali Silvio Passeri’nin dikkatini çekince Floransa’da Medici’lerin hamiliğinde Andrea del Sarto’nun yanında çalışmaya başladı. 1527 yılında Medici’lerin düşüşünden sonra Arezzo’ya dönen Vasari, burada Kardinal Ippolito de’Medici’nin hizmetine girdi. Roma dönemi sanat ve mimarisine büyük merak duyan Vasari, bu konuda çeşitli çizimler yaptı. 1537 yılında Alessandro de’Medici’nin öldürülmesi üzerinde hamisiz kalan Vasari, sonraki yıllarda bağımsız olarak çalıştı. 1538’de Roma’ya 1541’de Venedik’e seyahatler gerçekleştirdi. 1548 yılında Arezzo’da kendine bir ev inşa etti ve Nicolosa Bacci’yle evlendi. 1540’lı yıllardan itibaren sanatçıların hayatlarıyla ilgili notlar almaya başlayan Vasari’nin ilk sanat tarihi metni olarak nitelendirilen Sanatçıların Hayat Hikâyeleri adlı kitabının ilk baskısı 1550’de yapıldı. İki ciltten oluşan kitap, Cosimo de’Medici’ye adanmıştı. Vasari’nin kitabının yayımlanmasından sonra başka sanatçı biyografileri de yayımlandı. 1554’te Floransa’ya yerleşen Vasari, bugün Uffizi Müzesi olan yapının tasarımını üstlendi ve 1560’ta tamamladı. 1568’de kitabının genişletilmiş ikinci baskısını yayımladı. 1572 yılına kadar Floransa’da Palazzo Vecchio’nun yenilenmesi çalışmalarında danışmanlık yaptı. Floransa Katedrali’nin kubbe freskleri üzerinde çalıştığı sırada yaşamını yitirdi, Arezzo’daki aile mezarlığına gömüldü. Arezzo’daki evi bugün ziyarete açık bir müzedir.
Unvan:
İtalyan Ressam, Yazar, Tarihçi ve Mimar
Doğum:
Arezzo, İtalya, 30 Temmuz 1511
Ölüm:
Floransa, İtalya, 27 Haziran 1574

Okurlar

16 okur beğendi.
85 okur okudu.
13 okur okuyor.
248 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Leonardo da Vinci
Dış görünüşte göz alıcı ve yakışıklıydı; muhtelem varlığı en çalkantılı ruha huzur veriyordu; öyle bir ikna yeteneği vardı ki insanların onun iradesine boyun eğmesini sağlayabiliyordu. Bedensel açıdan öyle güçlüydü ki her türlü şiddete karşı koyabilirdi; sağ eliyle bir kapı zilinin demir halkasını ya da bir at nalını kurşunmuş gibi bükebilirdi.
Sayfa 233Kitabı okudu
Okumak o zamanlar da tek başına bir anlam ifade etmiyormuş
Adam Sandro'yu son derece bilinçli bir şekilde yetiştirdi ve gençlere bir yere çırak verilmeden önce genellikle öğretilen herşeyi öğretti. Ne var ki oğlan istediği her şeyin kolayca üstesinden gelmesine rağmen okumakla, yazmakla ve artitmetikle yetinip yola gelmedi.
Sayfa 191Kitabı okudu
Reklam
Pisi pisine ölmek dedikleri bu olsa gerek
Bu arada Raffaello gizli gönül maceralarına ara vermedi, ölçü ayar bilmeden zevk peşinde koştu. Bir defasında çok aşırıya kaçtı ve eve şiddetli ateşle döndü, doktorlar sıcak çarpması teşhisi koydular. Raffaello kendini tutamayışı konusunda sessizliğini korudu; bu yüzden doktorlar, ressama ihtiyacı olan enerji verici maddeleri vermek yerine, körü körüne, bitkin düşüp fenalaşana kadar Raffaello'yu hacamat ettiler. O da vasiyetini hazırladı: önce, iyi bir Hıristiyan olarak, metresine düzgün bir hayat sürebileceği olanakları bırakıp kadını uzaklara yolladı.
Sayfa 273Kitabı okudu
Kendi memleketine, durmadan eleştirilere uğradığı yere dönmeye can attığını çünkü böylece araştırma yapmak ve daha büyük bir şöhret kazanmak için itici bir nedeni olacağını ifade ediyordu.
Sayfa 155Kitabı okudu
Örneğin, Metrodoros ressam olduğu kadar dört dörtlük bir felsefeciydi; Atinalılar tarafından Paulus Aemilius’a Zafer Alayı’nın dekorlarını düzenlemek üzere gönderildi ama kalıp konsülün oğullarına felsefe öğretti.
Sayfa 27
“Sanat yaşadığı sürece, insanların gerçekten öldüğünü asla kabul etmeyeceğim.”
Giorgio Vasari
Giorgio Vasari
(1511-1574) “Ben giderim adım kalır, dostlar beni hatırlasın.”
Âşık Veysel
Âşık Veysel
(1894-1973) *İnsan unutulduğunda mı ölürdü?. İki zaman diliminden 'ölümsüzlük' üzerine bir tespit ve bir dilek, Muhteşemsiniz 🙏
San Francesco dizisinin en ünlü öykülerinden biri olan Su Mucizesi'nin bunca ün kazanmasında, haklı olarak, Vasari'nin 1568'de yazdıklarının büyük katkısı olmuştur. Vasari, bu yapıt karşısında duyduklarını şöyle dile getiriyor: * ''..öyküler arasında çok güzel bir tanesi var ki, onda, susamış biri, su içme isteğiyle yere eğilmiş ve bir kaynaktan öylesine büyük ve gerçek bir hazla su içiyor ki, dipdiri bir insan sanıyorsunuz...'' (Vasari, s. 305). (Sayfa: 56-57) * GÖRSEL: Resim 21: GIOTTO: Su Mucizesi, Assisi, Yukarı Kilise (Sayfa: 56) * #BedrettinCömert #GiottonunSanatı #SuMucizesi #Assisi #YukarıKilise #SanFrancesco #Vasari *
Bedrettin Cömert
Bedrettin Cömert
Giorgio Vasari
Giorgio Vasari
Giotto'nun Sanatı
Giotto'nun Sanatı
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
390 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Eğer görsellerle desteklenirse çok daha güzel bir baskı olur.Bu şekliyle anlatılanlar havada kalıyor.Yine de döneme ait çok güzel magazinsel haberler insanı cezbediyor:))
Sanatçıların Hayat Hikayeleri
Sanatçıların Hayat HikayeleriGiorgio Vasari · Sel Yayıncılık · 201385 okunma
390 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Vasari, o döneme ışık tutan önemli bir araştırmacı ve hiç tartismasiz sanat tarihi ve dolaylı da olsa sanat eleştirisine bakış açısı sunan bir araştırmacıdır. Bu kitapta da bunu çok net görüyoruz. Kitap sadece bilenlere dönük değil sanata sadece ilgisi olanların bile severek okuyacaklari eser. Tavsiye:kitabı okurken orada bahsedilen eserlere Google dan mutlaka bakın. Öylesi daha anlamlı olacaktır.
Sanatçıların Hayat Hikayeleri
Sanatçıların Hayat Hikayeleri
Giorgio Vasari
Giorgio Vasari
Sanatçıların Hayat Hikayeleri
Sanatçıların Hayat HikayeleriGiorgio Vasari · Sel Yayıncılık · 201385 okunma
390 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Giorgio Vasari, İtalyan Rönesansı'nın belli başlı sanatçılarının hayat hikâyelerini yayımladığında, sanat tarihi disiplininin temellerini de attı. Vasari'nin kullandığı biyografik yöntem, asırlar boyunca sanat tarihi yazımına öncülük etti ve model oluşturdu. İlk baskısı 16. yüzyılda gerçekleştirilen ve ilk sanat tarihi kitabı olarak nitelendirilen Sanatçıların Hayat Hikâyeleri'nden yapılan bu kapsamlı seçki, Rönesans'ın doğuşunu ve gelişimini dönemin belli başlı sanatçıların hayatları ve yapıtları üzerinden anlatıyor. Cimabue ve Giotto'dan Alberti gibi perspektif teorisyenlerine ve Rönesans sanatının doruğunu temsil eden Raffaello, Leonardo ve Michelangelo gibi büyük ustalara uzanan Vasari, sanatçılarla ilgili ilginç anekdotların yanı sıra yapıtları hakkında da son derece ayrıntılı bilgiler veriyor. İtalyan Rönesansı'na tanıklık etmiş Floransa, Roma, Venedik gibi kentlere, mimari ve resimsel başyapıtların sırlarına, Medici ailesinin dünyasına, sanatçıların esin kaynaklarına uzanan renkli bir geçmiş yolculuğu...
Sanatçıların Hayat Hikayeleri
Sanatçıların Hayat HikayeleriGiorgio Vasari · Sel Yayıncılık · 201385 okunma