Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlhan Bardakçı

İlhan BardakçıVahdeddin'den Mustafa Kemal'e yazarı
Yazar
7.0/10
20 Kişi
92
Okunma
9
Beğeni
3.135
Görüntülenme

Hakkında

Milli Mücadele kahramanlarından, Konya Valiliğinden emekli Cemal Bardakçı ve Merhume Fatma Nuriye hanımefendinin çocuğu olarak 1925 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1948 yılında gazeteciliğe başladı. Yeni Sabah, Milliyet, Havadis ve Cumhuriyet gazetelerinde mesleğin her seviyesinde çalıştı. 1956 yılında Macar İhtilalini tek Türk gazetecisi olarak izlediği ve dizi yazı olarak yayınladığı bu röportajı ile Türkiye'de ve Avrupa'da ödüller aldı. Fransızca, İngilizce ve İtalyanca dillerini bilen yazar, bu dillerde birçok eserler ve konferanslar vermiştir. Ankara Gazi Üniversitesi Basın Yayın Okulu'nda "Mukayeseli Devlet Fikir ve Rejimieri" dersini okutmuştur. Yazar Murat Bardakçı'nın da babasıdır. Almanya'da Giessen Tıp Fakültesi'nde diyaliz tedavisi sırasında, 1 Şubat 2004'te hayatını kaybetti. 1985 yılında aldığı bir mahkumiyet sebebiyle yurtdışına çıkan Bardakçı'nın Türkiye'ye girişi yasaklanmıştı. Murat Bardakçı'nın da babası olan İlhan Bardakçı, uzun süre Zaman gazetesinde de köşe yazarlığı yapmıştı. İlhan Bardakçı, Almanya'da verdiği son konferanslarda "Devlete küsülmez, devlete küsmüş değilim." demişti. Fransa'da hukuk eğitimi alan Bardakçı, yıllarca bu ülkede yaşamış ve bir Fransız gazetesinde şef redaktörlük görevine kadar yükselmişti. Tarihe olan düşkünlüğü sebebiyle "tarihçi" olarak bilinen Bardıkçı, yıllarca İlhan Murad müstear ismiyle makaleler kaleme almıştı.
Unvan:
Türk Gazeteci, Tarihçi ve Yazar
Doğum:
İstanbul, 1925
Ölüm:
Almanya, 2004

Okurlar

9 okur beğendi.
92 okur okudu.
1 okur okuyor.
35 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Her şey" olmakla "hiç" olmak arasındaki mesafe gözle görülemeyecek ve hissedilemeyecek kadar kısaydı.
1. Paylaşım Savaşı’nda Arap İhaneti ve Vahşeti
Arapları aldatarak Osmanlı Devleti aleyhine kışkırtıp isyana sevkeden İngiliz casusu Lavrence'in, yardımcıları Nuri Said, Faysal ve Şerif Hüseyin ile birlikte Şam'da Türkleri katlettikten sonra: "Evet onları isyana ben kışkırtmıştım. Ama böylesine vahşice kan dökeceklerini hiç tahmin etmemiştim. Bazı mahalleleri gezerken silahsız Türk askerlerinin nasıl öldürüldüklerine bakamadım; tiksindim bu vahşetten" diyerek itirafta bulunmuştur...
Reklam
"Dünya siyasi tarihinde, Osmanlı Devleti gibi dış habasetler, dahili gafletler ve cehalet sonucunda öylesine sömürülmüş bir başka devlet gösteremezsiniz. Gerçekten yoktur. Ama hem sömürü kapısını alabildiğine açan hem de kahramanlık hikayeleri ile avunan başka bir milleti de arz kabuğu üzerinde zor bulursunuz."
Böylesine çile ve mihnetten örülmüş bir çağın çocukları için,aile endişesi ve hasreti ve gelecek kavramları,hiç bir zaman vatan,millet ve devlet kaygısından önce düşünülmemiştir.
Sayfa 18 - Türk edebiyatı vakfı yayınlarıKitabı okudu
Ümidim Anadolu'daki paşalarda,ben helak olsam bile onlar muvakkak olmalıdırlar.
Sayfa 55 - Türk edebiyatı vakfı yayınlarıKitabı okudu
Ah Be Sevgilim
Ah Be Sevgilim
!
Sen
Sen
Ben
Ben
i
Bir Gün Tek Başına
Bir Gün Tek Başına
bıraktın gittin. “
Asla Yapma
Asla Yapma
m” demiştin,
Sen
Sen
de herkes gibiymişsin.
O Gün
O Gün
ü hâlâ hatırlarım,
Kaybolan O Günler
Kaybolan O Günler
e yanarım. “
Sen Benimsin
Sen Benimsin
” demiştin,
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
5/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Bu kitabı okurken hissedeceğiniz hüznü önleyemezsiniz. Çünkü tarif sözlüğünde "keşke" kelimesi yoktur. Çoğu yerde sıkılsam da okumaya değer bir kitaptır.
İmparatorluğa Veda
İmparatorluğa Vedaİlhan Bardakçı · Türk Edebiyatı Vakfı · 200633 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
ilhan bardakçının ilk okuduğum eseri geçmişimizden nasıl koptuğumuzu geçmişimizin ne kadar şaşalı olduğunu anlatıyor akıcı bir üslübü var okumanızı tavsiye ederim
Biz Bizi Unuttuk
Biz Bizi Unuttukİlhan Bardakçı · Türk Edebiyat Vakfı Yayınları · 20126 okunma
365 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
Bize bizden olan gerek.
“Gösteriş ve şatafat, cahillikten kaynaklanan aşağılık kompleksini örtme çabasıdır.” Osmanlı Tarihinde devşirmelerden bir hayli çok vezir ve veziri Azam olan var bunların çoğu.da maalesef saraya damat olmuşlar bütün bunları okuyunca koskoca bir devletin nasıl enkaza dönüştüğünü anlamak çokta zor olmasa gerek.
Tarihten Bugüne
Tarihten Bugüneİlhan Bardakçı · Türk Edebiyat Vakfı Yayınları · 20047 okunma