Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

James L. Adams

James L. AdamsBir Mühendisin Dünyası yazarı
Yazar
7.7/10
26 Kişi
82
Okunma
1
Beğeni
1.544
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Profesör

Okurlar

1 okur beğendi.
82 okur okudu.
8 okur okuyor.
151 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Birincisi, sorgulamadan vazgeçirilmemiz Çocuğun belli bir yaşa ulaşmasından sonra, ebeveynler ve diğer insanlar, (özellikle meşgullerse ve/veya cevabı bilmiyorlarsa) sosyal olarak uygun görünmeyen sorular karşısında (örneğin "Camın diğer tarafı nasıl görülüyor? Yapraklar neden yeşildir?") alakasız hissettirmeye ve sorgulayıcıyı caydırmaya meyillidirler. Eğitim kurumlarımız sorumlu oldukları bilgiyi (okuma, yazma, aritmetik, kültürel değer) zar zor verebilirler. Sorulan cevaplamak için çok az zaman vardır, bu yüz den sorular etkili bir şekilde sınırlandırılır. Birçoğu da, derslerine soru sorarak başlangıç yapan ve daha sonra bunların cevabını elde etmek için ne zaman tanıyan ne de teşvik edici bir tutum sergile- yen profesörlerdir. İkinci sebep ise çocuğun meraklı doğasının sosyalleştikçe kaybolmasıdır, en azından azalmasıdır, ka bu büyük bilgi oyunu ile ilgilidir. Büyüdükçe, akıllı olmanın iyi bir şey olduğunu öğreniriz. Zeki olmak çoğunlukla sahip olduğumuz bilgi miktarı ile ilişkilendirilir. Bir soru, bilmediğimiz veya anlamadığımız bir kabul ediştir. Bu nedenle kendimizi her şeyi bilemeyeceğimiz şüphesine açık bırakırız. Bu nedenle, bir sınıfta kafası karışık halde oturan öğrenciler görürüz, bu da yılda binlerce dolara mal olacak sorulmayan sorular demek oluyor. Kokteyl partilerinde anlamadıkları konuşmaları nazikçe dinleyen insanları ve teknik alanlarda çokça bilgi sahibi olan insanların anlamadığı jargonları dinliyoruz.
Teknoloji büyük ölçüde büyük miktarlarda para ve çok sayıda insan gerektiriyor. Mühendis böyle bir ortamda çalışıyor ve bu kaynakların elde edilebilirğiyle kısıtlı bulunuyor. Bu biraz ironik ; çünkü halk arasındaki klişileşmiş kanıya göre , mühendisler "şeyleri" insanlardan daha çok önemserler ve özellikle para yönelimli değillerdir. Atölyelerinde veya laboratuvarlarında çalışmaktan ve zeki olmaktan hoşnutturlar. Mühendislik öğrencileri genellikle bu klişeye kapılıp mühendisliği seçerler , çünkü mühendisliğin şirket içi politikalar ve "kar- zarar sonuçları" gibi şeyler hakkında düşünüp sıkılmaktan kaçmanın bir yolu olduğunu sanırlar. Böyle öğrencilerle karşılaştığımda bıyık altından gülerim hep çünkü bilirim ki çok geçmeden acı gerçeği öğreneceklerdir. Aslında başarılı mühendisler hem parayı hem de insanları yöneten başarılı yöneticiler olurlar genellikle.
Reklam
Tasarım ve icadın, teknolojinin "yaratıcı" yönleri olduğu yönünde klişeleşmiş bir kanı vardır. Oysa, mühendisliğin bütün evreleri yaratıcılık gerektirir. Dolayısıyla, yaratıcılığın sadece belirli evrelere atfedilmesi, haksız bir klişedir. Gelgelelim mühendisler, ancak bir kavrama hayat kazandırarak medya ve kamuoyunun ilgisini çekmeye başarıyorlar. Arka sayfadaki şekil birçok okuyucunun dikkatini çekecek sanırım. Bu şekil, diğer birçok şeyin yanı sıra paraşütler, helikopterler, savaş tankları ve bisikletler tasarlamış olan Leonardo da Vinci tarafından çizilmiştir. Yapımları 400 yıl boyunca mümkün olmayacak ürünlerin ünlü tasarımcısı Leonardo da Vinci'nin yeteneğinden etkilenmemek elde değil. Ama ne var ki, sadece da Vinci'nin çizim defterleri uzun süre bulunamadığı için değil, yanı sıra bu kavramlar hayal ürünü olmaktan çıktıklarında bile farklı kökenlerden türemiş oldukları için de bu çizimler dünya üzerinde muhtemelen hiç etki sahibi olmamışlardı. Leonardo da Vinci, yaşadığı dönemin teknolojisinin o kadar ilerisindeydi ki, fikirlerinin o sırada uygulamaya geçirilme şansı yoktu. Buna karşın, fikirlerine yine de hayranız.
Kapsamlı bir yasalar sistemi içeren Hammurabi Yasaları M.Ö. 2000 yılı civarında kaleme alınmıştır. Bu kitap, içerdiği yapı inşası ilkelerinden ötürü, inşaatçılık üzerine ilk yazılı kanun olarak kabul edilir. Hammurabi Yasaları o dönemin inşaatçılarına aşağıdaki ilginç kuralları şart koşuyordu: İnşaat işiyle uğraşan kişi, birisi için ev yaptığında işini sağlam ve yeterince eksiksiz yapmazsa; inşa edilen ev, bu nedenle bir gün yıkılıp ev sahibinin ölümüne yol açarsa, evi yapan kişi ölüm cezasına çarptırılacaktır. Evin yıkılması ev sahibinin oğlunun ölümüne yol açarsa bu sefer de evi yapan kişinin oğlu ölüm cezasına çarptırılacaktır. Ev sahibinin kölesi ölürse, evi yapan kişi ev sahibine köle vermekle yükümlüdür. Ev sahibinin herhangi bir eşyası hasara uğrarsa, evi yapan kişi bunu ödeyecek, ayrıca işine özen göstermediğinden ve evi yeterince sağlam inşa etmediğinden ötürü evin yıkılmasına yol açtığı için kendi imkanlarıyla yeni ev inşa edecektir. Böylece, Mezopotamya'da yaşayan mühendisler, ihmal veya dikkatsizlik sigortası uygulanmasından yıllar önce Borçlar Hukuku'nu müjdeleyen kurallarla tanışmış oluyorlardı.
Bu bölüme kısa ve basit bir mühendislik tanımıyla başlamak iyi olurdu belki. Ama ne yazık ki böyle bir tanım yok elimizde. İki küçük sınav yaparak mühendisliğin karmaşık bir konu olduğunu söyleyebilirsiniz. İlkin sözlüğe bakacak olursanız, ilk bakışta akla yatkın görülen ama üzerinde biraz düşününce aslında size hiçbir şey söylemeyen tanımlar
Gerçek filozof, ruh uğruna bedeni öldüren kişidir: Nitekim tüm yaşamı ölümün bir çalışması veya daha doğrusu provasından ibarettir.
James L. Adams
James L. Adams

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
311 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitap mühendislerin önemini çok güzel anlatmış. Mühendis olma yolunda olanların okumasını düşündüğüm kitapta teknolojinin gelişimi ile mühendislerin Dünya üzerinde ne gibi eserler bıraktıklarını, matematik sayesinde neler kazandıklarını hatta şirket sahiplerinin bile mühendisleri dinlemeleri gerektiğini öğrendikleri bolca örnek bulunmakta. Günümüzden ve eski tarihlerden örnekler barındıran bu kitap mühendislerin önemini ve sorumluluklarını hatırlatan güzel bir kitap.
Bir Mühendisin Dünyası
Bir Mühendisin DünyasıJames L. Adams · TÜBİTAK Yayınları · 199964 okunma
311 syf.
9/10 puan verdi
Yazar makine mühendisliğini bitirmiş ; önemli projelerle yer almış , çeşitli fabrikalarda görev almış , kamu deneyimi olan ve en son üniversite hocalığı yapmış meslekte neredeyse her çeşit işi yapmış taktir edilesi bir insan. Kitapta genel olarak teknoloji ve bilimin mühendislikte nasıl bir kilit noktaları olduğunu öğreneceksiniz. Matematiğin Dünya'yı ne kadar değiştirdiğini ve ucunun olmadığını göreceksiniz. Teknolojinin gelişim evrenlerinden birkaçı fark edeceksiniz. Yasaların teknoloji ile uyum içerisinde olma zorumluluğun nedenleri fark edeceksiniz. Kısacası bu kitabı okursanız size birçok ilginç bilgi katacaktır. Mühendislik bölümü okuyan insanların kesinlikle bu kitabı okuması gerekir. (En azından gerçek mühendisliği öğrenmek adına :D Not:ODTÜ , İTÜ ve Boğaziçi okuyan hariç) Üniversite sınavı girecek gençlerin aklında mühendislik olanların araya sıkıştırması iyi olacağı kanısındayım(Bu kitaptaki mühendislik ABD standartın da burada mühendislerin %90 kontrolcü. Bu kitaptaki gibi mühendis olacaksan yukarıda bahsettiğim okullara gitmek gerekiyor bence. ) . En azından sınavdan sonra tercihlerden önce kesinlikle okuması gerekir. Son olarak da bu kitabı bitirseniz dahi mühendisliğin tam olarak ne olduğunu net bir şekilde ifade edemezsiniz. :D
Bir Mühendisin Dünyası
Bir Mühendisin DünyasıJames L. Adams · TÜBİTAK Yayınları · 199964 okunma
311 syf.
5/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Mühendislik hakkında bir kitap hernekadar mekanik ve endüstriyel alanlar baz alinsada mühendisliği geniş bir bağlamda incelediği için bir noktaya kadar teknoloji hakkında bir kitap olduguda söylenebilir. Yinede branşınız hangi mühendislik alanı olursa olsun yol gösterici ve katkı sağlayacı bir kitap olduğu da söylenebilir hani...
Bir Mühendisin Dünyası
Bir Mühendisin DünyasıJames L. Adams · TÜBİTAK Yayınları · 199964 okunma