Masis Kürkçügil

Hugo Chavez ve Devrimde Devrim yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
3.0/10
1 Kişi
16
Okunma
1
Beğeni
1.984
Görüntülenme

Masis Kürkçügil Gönderileri

Masis Kürkçügil kitaplarını, Masis Kürkçügil sözleri ve alıntılarını, Masis Kürkçügil yazarlarını, Masis Kürkçügil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
192 syf.
3/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Kitabı bu portalda ilk okuyan ben olduğum için bir şeyler yazmam gerekiyor diye düşünüyorum. 2 bölümden oluşan kitabın ilk kısmı fazla eski Türkçe kelimelerden oluşuyor. Biraz içim sıkılmadı desem yalan söylemiş olurum. Konunun ağırlığı Ermeni Katliamı üzerine. Yazar da Ermeni olduğu için farklı bir perspektiften bakma şansınız oluyor. İkinci bölümdeki Söyleşiler kısmında daha yalın bir dil kullanılmış. Taşnaklar, Hınçaklar, İttihat Terakki, dönemin fikir adamları, Ermeni Enternasyonal Federasyonu, Balkanlar, Diğer ülkelerdeki Ermeniler, 1908 gibi tarihler ile alakalı fazlaca bilgi var. Her dönem kendi şartları içinde değerlendirilir. Olan değiştirilemez ama tekerrürden ibaret tarihten ders almak için ileriye doğru değerlendirilir. Bana çok hitap etmedi. Yine de konuya ilgi duyanlar olabilir.
Bir başka tarih mümkün müydü?
Bir başka tarih mümkün müydü?Masis Kürkçügil · Edebi Şeyler · 04 okunma
Enver Paşa'nın Sarıkamış saldırısı sırasında hiçbir erzak, lojistik destek olmadan hatta umudunu geri zekalı Rusların Sarıkamış ve diğer yerleşim yerlerinde kendisine bırakacağı stoklara dayandırılması gibi, aslında savaş halinde ortaya çıkacak kıtlık konusunda da hiçbir fikirleri yoktur. Savaş kısa sürecektir, biraz bir şeyler kapıp masaya oturacaklardır. Savaş uzayınca ortaya çıkan kıtlığın ve bunun ürünü olan kıyımın nedeni herhalde Ermeni çeteleri veya Kızılderililer değildir. Ancak devletlû ve haşmetlu mütekait elçiler milletin gözünü korkutmak için hala gerçek bir Sarıkamış değerlendirmesi yapmaktan acizlerdir.
Reklam
Savaş bir mazeret mi? Savaşa girmek bir mecburiyet mi? I. Dünya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu için "kaçınılmaz" bir kaderdir. Kimileri savaşa girmemizi, Enver Paşa'nın bir kaprisi ya da "emperyalist duygularıyla" açıklar, ama bana kalırsa, Osmanlı İmparatorluğu için savaşa girmekten ve savaşa Almanya'nın safında girmekten başka çare yoktu.
Sayfa 43 - Toktamış Ateş, Cumhuriyetpp, 28.04.2005Kitabı okudu