Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mesut Kara

Mesut KaraArtizler Kahvesi yazarı
Yazar
8.2/10
11 Kişi
53
Okunma
0
Beğeni
1.570
Görüntülenme

Hakkında

Mesut Kara, (d. 1961, İstanbul). Edebiyat çalışmalarının yanı sıra, 15 yıldır sinema yazarlığı yapıyor. Reklam alanında Sanat Yönetmeni olarak da çalışan Mesut Kara, televizyonlara sinema programları da yaptı. “Artizler Kahvesi”, “Yeşilçam’da Unutulmayan Yüzler”, "Pendikli yıllar ve sinemasal anılar”, "Sinema ve 12 Eylül” ve "Yeşilçam Hatırası" adlı yayınlanmış beş kitap çalışması vardır. Birçok dergide yazarlık ve editörlük yaptı. Show TV’de yayınlanan CineShow adlı sinema programının metin yazarlığı ve danışmanlığını, Kanal 6’da yayınlanan Hayalet Mektebiadlı sinema programının da hazırlanması ve sunuculuğunu üstlendi. UÇ adlı edebiyat dergisinin yayın yönetmenliğini ve sayfa tasarımını yaptı. Şu an Evrensel gazetesi ve Sinematik Yeşilçam sitesinde yazıları yayınlanmaktadır.
Unvan:
Sanat Yönetmeni, Yazar, Gazeteci
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1961

Okurlar

53 okur okudu.
3 okur okuyor.
23 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cilalı İbo
Esmeralda Revüsü gelmişti İstanbul'a. Figüran alacaklarını duydum. Tam oraya gittik. Uzun boyluları alacağız, kısalar gitsin, demezler mi. Hemen ayağımın altına iki paket taşı koydum. Üstüne bastım. Önümde de bir sıra uzun boylu adam. Taşlar görünmüyor. "Sen, sen, sen, diye seçtiler. İsimlerimizi de yazdılar o sırada. Böylece birkaç ay gündeliği çıkarttık gitti. Uzun boyla da ilgili olmayan bir şeydi. İspanyol elbisesi giyip masalarda, oturmaktı görevimiz. Ama yılmamak lazım, ekmek parası için...
Sayfa 118 - Agora Kitaplığı
Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar Yeryüzünde sizin kadar yalnızım
Reklam
Ahmet Tarık Tekçe
15 Aralık 1920'de İstanbul'da doğdu. Babası ağır ceza hakimi Hikmet Bey'dir. Dört kardeşi vardır. 5 yaşındayken mahalle mektebine başlamış ve o yıl mahallede koleraya yakalanan 40 çocuktan tek sağ kalandır. Galatasaray Lisesi mezunu olan Tekçe, Metin Toker ile sınıf arkadaşıdır. Babasının girişimleriyle Denizyolları'nın Camialtı Atölyesi'nde ve Haliç Feneri Nüfus Memurluğu'nda çalışmış, adı sonradan Pandispanya olan Adalar-Paravan adlı bir mizah gazetesi çıkarmıştır. Büyükadalı olan Tekçe'nin halkın ekmek almak için İstanbul'a gitmek durumunda kaldığı Büyükada'da fırın açılması için mücadele verdiği Adalar gazetesini ilk filmi olan Tuzak sebebiyle borçlanınca sattığı belirtilmektedir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
8/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Sami Hazinses, Hayati Hamzaoğlu, Necdet Yakın, Süheyl Eğriboz, Kudret Karadağ ve daha niceleri... Günde 3-4 film setine koşturup, hayatlarını sinemaya feda ederek 300'den fazla film çektiler... Buna rağmen yalnız kaldılar, yalnız öldüler... Mesut Kara bu cefakâr insanlarla tek tek konuşuyor. Sinemaya nasıl başladıklarını, nasıl parladıklarını ve nasıl unutulduklarını... Kitabı okurken birçok kişiyi ve filmi internetten aradım. Not aldığım filmler de oldu. Eğer sinemamıza ilgi duyuyorsanız, özellikle de Yeşilçam'a, bu kitabı okumalısınız. Şimdi bu güzel insanların filmlerini, onların çektiği çileleri düşünerek izleyeceğim.
Artizler Kahvesi
Artizler KahvesiMesut Kara · Agora Kitaplığı · 201319 okunma
254 syf.
7/10 puan verdi
Sinemamızın aileden biri olduğu yıllara dair, maziye saygı niteliğinde değerli bir çalışma. Starlardan, senaristlere, yönetmenlerden, eleştirmenlere ve sayısız sinema emekçisine ait bilinen ve unutulan hayatlara nostaljik bir yolculuk.
Yeşilçam Hatırası
Yeşilçam HatırasıMesut Kara · +1 Kitap · 200612 okunma
Reklam
272 syf.
7/10 puan verdi
Sinema emekçisi ve araştırmacısı Mesut Kara'nın hazırladığı bu kitapta 1950'li yıllardan itibaren siyasi atmosferin sinemamıza yansıması ve en sonunda gerçekleşen 12 Eylül darbesiyle ortaya çıkmış filmlerle ilgili bilgiler yer alıyor. Bir kaç yerde yapılan gereksiz bilgi tekrarları dışında kitabın bir eksiklik veya hatası göze çarpmıyor. 2000'li yılların başında gençlerin "12 Eylül Ne? Kenan Evren Kim?" sorularına verdiği cevaplardan oluşan kısa bir belgesel izlemiştim. Gençlerin büyük çoğunluğunun olaylardan bihaber olduğu gerçeğini yüzümüze sertçe vuruyordu. Yine ulusal bir televizyon kanalına konuk olan faşist generalin ayakta alkışlandığını da unutmayalım. İşte bu gerçekler üzerinden, unutmayalım ve unutturmayalım diye tarihe düşülmüş bir not.
Sinema ve 12 Eylül
Sinema ve 12 EylülMesut Kara · Agora Kitaplığı · 20133 okunma