Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tuncer Baykara

Tuncer BaykaraTarih Metodu yazarı
Yazar
8.5/10
27 Kişi
171
Okunma
18
Beğeni
3.521
Görüntülenme

Tuncer Baykara Sözleri ve Alıntıları

Tuncer Baykara sözleri ve alıntılarını, Tuncer Baykara kitap alıntılarını, Tuncer Baykara en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kültür, "culture" olarak Latince kökenli bir Fransızca kelime olarak XVIII. yüzyıl ortalarında Voltaire tarafından kullanılmıştır. Voltaire'in buna yüklemek istediği anlam, "insan zekâsının oluşumu, gelişimi, geliştirilmesi ve yüceltilmesi"dir.
Sayfa 13 - Post Yayın Dağıtım
Türk kültürü konusu, Türk için çok ama çok elzem olarak ele alınması öncelikli hususlardan birisidir. Türk insanının kendisine güvenini kazanması için sanıldığından çok ama çok gereklidir.
Sayfa 10 - Post Yayın Dağıtım
Reklam
Tarih insanlığın sosyal ve siyasal konularda sıhhatli/doğru karar vermesini sağlar.
Tarihin hemen her devrinde,adı her zaman doğrudan Türk olmasa da (Hun,Göktürk, Karahanlı,Selçuklu,Temürlü veya Osmanlı) Türk devleti her devirde dünyaya yön ve nizam veren, siyasi ve sosyal güce sahip olmuştur.Kısaca diyebiliriz ki:Türk,gelecekte yine bir büyük siyasî gücün (devletin değil)ortak adı olabilecektir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Türk, adeta kendisiyle özdeş gibi olan ''at'' ı erken devirlerde bilip onu çok iyi kullanabilmesi sayesinde, başka milletlere göre çok daha geniş sahalarda hayatını sürdürmüştür.
Türk için milli varlığımız, bir başka değişle millî kimliğimiz, bir bakıma gelecekte var olmamızın, devam etmemizin bir göstergesidir.
Sayfa 8 - Akademi Kitabevi
Reklam
Türk hayatında asıl makbul olan göçebelik olduğundan göçebe Oğuzlar, yerleşik kardeşlerini "Yatuk" diyerek ayıplamışlardır.
Sayfa 103 - Akademi Kitabevi
Türk,teşkilatçıdır;dolayısıyla itaatin,emir-komutanın ne olduğunu bilir.O yalnız olduğunda iyi bir önder olduğu hâlde,başında kendisinden daha üstün yetenekli birisi olduğunda ona severek itaat eder.
Türkler,kadınıyla,erkeğiyle kendilerine mahsus özellikleri olan,daha sa önemlisi hemen bütün komşularının güzel buldukları insanlardır.Türk’ün güzel oluşunun abartılı bir yanı yoktur. Mücmelü’t-Tevarih,Türk’ün güzel,fakat kan dökücü özelliğinin yıldızına ait bir talihlilik olduğunu belirtmiş idi.Kaşgarlı Mahmud da Türk’ün özellikleri arasında güzelliğini, sevimliliğini ve tatlılığını en başta saymaktadır.
TARİHİN ÖNEMİ
Bir insan gibi,”insanlık”da zamanın üzerinde üç boyutla ilgilidir ve âdeta bunların üzerindedir. Dünden gelmekte,bugünü yaşamakta ve yarına gitmektedir.Bugünü yaşayan ve bilen insan nasıl yarınını merak ederse toplumlar için de yarını bilmek önemli bir unsurdur.İşte insanlığın yarınını tanımak ve bilmek yolunda en iyi tahmini tarihçiler yapabilir.Çünkü bu üç boyutun en iyi bilineni bugündür.Ancak bugünü bilmek,yarın için hüküm vermek veya en azından sezmek ve tahmin etmek için yeterli değildir.İşte insanın ve insanlığın yarınını bilmesi ve sezmesi için gereken öteki boyutun ve dünün bilinmesidir. Dünü bilmek ise tarih sayesinde mümkün olabilmektedir.
Reklam
Türk'ten bahseden kitabelerin şimdilik en eskisi VI. yüzyıl sonlarında dikilen Burgut Yazıtı olup, Soğd alfabesiyle ve diliyle yazılmıştır. Bu yazıtta yer alan tr'wkt, Türkler demektir.
Sayfa 65 - 581-582 yıllarında dikildiği düşünülüyormuşKitabı okudu
Türk “sade”insandır:O kısa ve öz konuşur;uzun ve boş sözlerden nefret eder.Bu sebeple “sadelik, açık ve yalın” olmak onun en belirgin vasıflarındandır.
Türk denince en eski MÖ4000 yıllarından itibaren ortak bir dil konuşan insanlar anlaşılmalıdır.Bu dilde temel olarak tek heceli kelimeler vardır.At, et,it,ot,ok,in,is,ud ve başkaları.Bu heceler sonradan öteki kelimelerin de kökleri olmuşlardır.
Atatürk’ün de dediği gibi,Türk olup olmamak, başka birilerinin,eline bazı ölçütler,kıstaslar alarak karar vereceği bir husus değildir.Türk olup olmamaya karar vermeye,kişinin kendisi dışında kimsenin hakkı yoktur.Çünkü Türk olmak için yaygın Türk özelliklerini taşımak çok önemli değildir.Bunun en önemlisi ve en temel gerçeği kişioğlunun,yani o insanın kendisini Türk hissetmesi,kendi kendisine “Ben Türk’üm” demesidir.
“Kadı konıldı ve sü-başı konıldı ve bazar durdı ve hutbe okundu.”
Sayfa 80
128 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.