Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zeynep Direk

Zeynep DirekCinsiyetli Olmak yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.4/10
59 Kişi
254
Okunma
39
Beğeni
4.196
Görüntülenme

Hakkında

Zeynep Direk 1966 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi ve ardından Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde eğitim gördü. Doktorasını 1998 yılında Memphls Üniversitesi’nden aldı. Yurt içinde ve yurt dışında yaptığı editörlük çalışmalarının (Dünyanın Teni, Sonsuza Tanıklık, Irk Kavramını Kim İcat Etti vd.) yanı sıra, özellikle Defter ve Felsefelogos dergilerinde yayımladığı, Derrida, Levinas, Heidegger, Merleau-Ponty ve Sartre üstüne makaleleriyle tanındı. Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta, çağdaş kıta Avrupası felsefesi çalışmaktadır.
Unvan:
Türk Yazar, Eğitmen
Doğum:
İstanbul, 1966

Okurlar

39 okur beğendi.
254 okur okudu.
15 okur okuyor.
345 okur okuyacak.
10 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Bu senin görüşün, benim görüşüm değil; sadece gerçektir.
Toplumsal cinsiyet kadınlara ve erkeklere uygun varoluş ve davranış biçimlerini reçete etmekle kalmaz, onlar arasında bir iktidar ilişkisi de tesis eder. Erkekler ne yapmalıdırlar ve ne hak ederler, kadınlar ne yapabilir ve ne hak ederler? Erkekler eve ekmek götürmeli, kadınlar öncelikle çocuk doğurup onlara bakmalıdır. Böylece erkeklerle kadınlar arasında ekonomik gücün erkekte olduğu bir iktidar ilişkisi kurulur. Kadın güçsüz bir varlık haline geldiği için erkeğin çeşitli şekillerdeki kötü muamelesine katlanmak ve mutsuz olduğu halde onunla ilişkisini sürdürmek zorunda kalır. Kadın çalışsa ve ekonomik olarak güçlense de onu hala kadın olarak kodlayan norm dolayısıyla çocuk bakımından ve ev işlerinden yine birinci derecede o mesuldür. Dolayısıyla iki kez ezilir.
Erkek aşıksa kıskançtır. Kadın aşık olmasa da kıskançtır.
"... aydınlanma için özgürlükten başka bir şey gerekmez." En gerekli olan özgürlük ise düşünme, aklını her bakımdan kullanma özgürlüğüdür.
Sayfa 21 - YKY
Anadilimiz dediğimiz bir şey var ama bu aslında baba dili. Bunun edebiyattaki en çarpıcı yansıması erkekler yazdığı zaman buna "edebiyat" denirken, kadınlar yazdığı zaman "kadın edebiyatı" denmesi. O zaman şöyle de düşünebiliriz: Demek ki kadınlar, anadilimiz dediğimiz baba dilinin terkibine, bilerek ya da bilmeyerek öyle gizli bir şeyler katıyorlar ki, o dil erkeklerin dilinden farklı bir dil oluyor. Ve o dille ifade edilen içerik de farklı bir içerik oluyor
Aile içi şiddet:
Kendisini aile olarak tanımlayan bir grup içerisinde zorlamak, aşağılamak, güç göstermek, cezalandırmak, öfke ve gerginlik boşaltmak amacıyla bir bireyden diğerine yöneltilen her türlü şiddet davranışı olarak tanımlanmaktadır. Müdahale edilmediğinde, büyük oranda yineleyen bir davranıştır ve ilişki sürdükçe tırmanış gösterir. Kuşaktan kuşağa geçer ve yalnızca şiddet gören kişiyi değil, aynı zamanda şiddete tanık olan kişilerin psikolojik durumlarını, özellikle çocukların psikososyal gelişimini etkiler.
Sayfa 85 - YKY
Reklam
Ocak Ayı Okuduklarım 17 Kitap
İlber Ortaylı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Edip Cansever
Gelmiş Bulundum
Gelmiş Bulundum
Metin Altıok
Bir Acıya Kiracı
Bir Acıya Kiracı
Ahmet Erhan
Yaşamın Ufuk Çizgisi
Yaşamın Ufuk Çizgisi
Ahmet Erhan
Alacakaranlıktaki Ülke
Alacakaranlıktaki Ülke
Ahmet Erhan
Çağdaş Yenilgiler Ansiklopedisi
Çağdaş Yenilgiler Ansiklopedisi
Ahmet Erhan
Öteki Şiirler
Öteki Şiirler
Nazım Hikmet Ran
Henüz Vakit Varken Gülüm
Henüz Vakit Varken Gülüm
3. kez Nazım Hikmet Ran
Memleketimden İnsan Manzaraları
Memleketimden İnsan Manzaraları
2. kez Orhan Veli Kanık
Sakın Şaşırma
Sakın Şaşırma
Mehmed Uzun
Yitik Bir Aşkın Gölgesinde
Yitik Bir Aşkın Gölgesinde
Turgut Uyar
Her Pazartesi
Her Pazartesi
Turgut Uyar
Tütünler Islak
Tütünler Islak
Turgut Uyar
Arz-ı Hal ve Sonrası
Arz-ı Hal ve Sonrası
Zeynep Direk
Cinsiyetli Olmak
Cinsiyetli Olmak
Refik Halid Karay
Sürgün
Sürgün
Sıla Gençoğlu
Anlatsam Geçer mi?
Anlatsam Geçer mi?

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
10/10 puan verdi
Tam anlamıyla dolu dolu bir kaynakça, iyi bir tartışma konusu ve çokça danışılacak kitapların başında geliyor. Feminist felsefe üzerine yerli eserler oldukça nitelikli bir çizgi yakalamış durumda. Diğer dallarda yokları oynayan bilgi ve altyapı yetersizliğimize rağmen bazı değerli yazarlar sayesinde bu alanda oldukça gelişmiş durumda düşünce
Cinsel Farkın İnşası
Cinsel Farkın İnşasıZeynep Direk · Metis Yayıncılık · 201832 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta çeşitli bilim insanlarının cinsiyet farklılıklarıyla ilgili makaleleri yer alıyor. Konu olarak pek doyurucu bir kitap değildi. Bazı şeyleri yüzeysel olarak anlatıp geçistirmişler. Biraz daha zengin bir içerik beklerdim. Bu makalelerden özet vermek gerekirse; aklın ve beynin cinsiyeti olup olmadığını araştırmışlar. Sonuç olarak erkeklerin
Cinsiyetli Olmak
Cinsiyetli OlmakKolektif · Yapı Kredi Yayınları · 2019117 okunma
160 syf.
6/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Okurken beni çok yoran bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Mesela ilk makalede şöyle bir cümle vardı. "Kendiliğinden düşünme yetisi olan müdrike muhayyilenin terkibine göre kendi saf kavramlarını üretir ve malzemeyi tutar." Yani bilimsel makale yazıyorum diye bu kadar kasmanın ve anlaşılmaz olmanın anlamını hiç çözememişimdir zaten. İşk makale böyle olunca ağırlaşıyor kitap. Aslında Kant, Freud, Kristeva, Butler gibi düşünürlerin cinsiyet bakışının yanı sıra, aklın cinsiyetini sorgulayan, beden, aile, şiddet, islam ve feminizm, özgürlük... olgularına değinen bir çok makale yer alıyor. Yazarların hepsi akademisyen. Ama beni heyecanlandırmadı diyebilirim. Yine de birşeyler öğrendim bence :)
Cinsiyetli Olmak
Cinsiyetli OlmakKolektif · Yapı Kredi Yayınları · 2019117 okunma