Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alfred Jules Ayer

Dil, Doğruluk ve Mantık yazarı
Yazar
9.3/10
9 Kişi
52
Okunma
9
Beğeni
2.046
Görüntülenme

Alfred Jules Ayer Gönderileri

Alfred Jules Ayer kitaplarını, Alfred Jules Ayer sözleri ve alıntılarını, Alfred Jules Ayer yazarlarını, Alfred Jules Ayer yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrıcı da, ahlakçı gibi, deneylerinin bilişsel deneyler/olduğuna inanabilir; fakat "bilgisini" deneysel olarak doğrulanabilir önermeler biçiminde kuramadıkça, onun kendini aldattığına güvenebiliriz. Bundan çıkan sonuç da, kitaplarını, şu ya da bu törel ya da dinsel "doğruları" sezgisel olarak "bildikleri" savlamalarıyla dolduran filozofların, ruhsal çözümlemeciye (psycho-analist) konu sağlamaktan öte bir şey yapmış olmadıklarıdır.
Sayfa 119Kitabı okudu
"Elimize, örmegin din ile ya da okul metafiziğiyle ilgili bir kitap alırsak; onun, nicelik ya da sayıyla ilgili bir soyut uslamlama içerip içermediğini soralım. Böyle bir uslamlama içeriyor mu? Hayır. Olgularla ve varoluşla ilgili bir deneysel uslamlama içeriyor mu? Hayır. O zaman onu ateşe atın. Çünkü safsata ve yanılsamadan başka hiçbir şey içermiyor demektir." #Hume
Reklam
Zorunlu ad hoc (o olaya özgü) kabulleri yapmayı kabul eden bir kimse, ters görünen kanıtlar karşısında, inançlarını her zaman ayakta tutabilir. Fakat tutulan bir varsayımın çürütülmüş göründüğü tikel bir örneğin her zaman dolambaçlı bir açıklamasının bulunabilmesine karşın, yine de varsayımın sonunda bırakılması olanağının kalması gerekir. Böyle olmazsa o bir gerçek varsayım değildir. Çünkü geçerliğini her deney karşısında korumaya kararlı olduğumuz bir önerme, bir varsayım değil, bir tanım olur.
Sayfa 90
Eğer varoluş bir yüklem olsaydı, bütün olumlu varoluşsal önermeler totoloji olurdu; bütün olumsuz varoluşsal önermeler de iç-çelişkili olurdu, oysa durum böyle değildir.
Sayfa 28
Kötü felsefenin kahir ekseriyeti, insanların söyleyemeyeceklerini bir şekilde ıslıklayabileceklerini düşünmelerinden kaynaklanır.
İlk Basım İçin Önsöz
Bir tümcenin (sentence) gerçek bir deneysel varsayım anlatıp anlatmadığını sınamak (test) üzere, biraz değiştirilmiş bir doğrulama (verification) ilkesi denebilecek bir ilke kabul ediyoruz. Çünkü, benim bir deneysel varsayımdan beklediğim, onun gerçekten kesinlikle doğrulanabilir olması değil, olabilir bir duyu-deneyinin, onun doğruluğunu ya da yanlışlığını belirlemekle ilgili olmasıdır. Eğer bir saymaca (putative) önerme bu ilkeyi karşılayamazsa ve bir totoloji (doğrusal geçerli önerme) de değilse, onun metafizik olduğunu ve metafizik olduğuna göre de ne doğru ne de yanlış, gerçekten anlamsız olduğunu kabul ediyorum. Görülecektir ki, genellikle felsefe olarak kabul edilen şeylerden çoğu, bu ölçüte (criterion) göre, metafiziktir ve özellikle de, deneysel olmayan bir değerler dünyası bulunduğu, ya da insanların ölümsüz ruhlarının var olduğu, ya da bir aşkın (transcendent) Tanrı'nın bulunduğu, anlamlı olarak savlanamaz.
51 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.