Ali Timuçin

Aydınlanma Nedir? yazarı
Yazar
7.5/10
7 Kişi
34
Okunma
0
Beğeni
413
Görüntülenme

Ali Timuçin Sözleri ve Alıntıları

Ali Timuçin sözleri ve alıntılarını, Ali Timuçin kitap alıntılarını, Ali Timuçin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
John Steinbeck
"Bir gün insanlardan nefret etmediğini görünce çok şaşıracaksın. Bilmem neden, fakat sonunda hep böyle olur."
Sayfa 67 - Bulut YayınlarıKitabı okudu
"Çoğunluğun gücünü arkasına alan bir yapı toplumsal düzeyde gelişime açık olan insanları baskılayabilir. Böylesi bir yapı çoğunluğun tiranlığına dönüşüme ve demokrasi için olmazsa olmaz olan özgürlükleri ortadan kaldırma tehdidini de gücül olarak barındırır."
Sayfa 19 - BulutKitabı okudu
Reklam
"Duygulanımlarına başeğen bir insan kendi anlığını kullanamadığından salt yazgıya bağlı yaşar. Böyle bir insan iyiyi görse de kötüyü yapmak zorunda kalır."
Sayfa 107 - BulutKitabı okudu
"Kendini ve Doğa'daki yerini tanıma çabasındaki insan Spinoza'nın düşüncesinde özgürlük yolundadır."
Sayfa 83 - BulutKitabı okudu
Spinoza'nın ışığında
"Hukuki açıdan bakıldığında düşüneyim özgürce açıklamak değil, şiddete yönelik eylemler suç olarak değerlendirilmelidir."
Sayfa 22 - BulutKitabı okudu
Burjuvazinin temsil ettiği sistem (kapitalizm) başından itibaren; 1) Sermayenin emek üzerindeki egemenliğine ve sömürüsüne, 2) Kapitalist-emperyalist ezen ülkelerin, dünyanın dörtte üçünü kapsayan ezilen ülkeler üzerindeki yıkım ve talanına, tahakkümüne, sömürüsüne dayanır. Dolayısıyla burjuva aydınlanması, burjuva laikliği, burjuva insan hakları ve özgürlüğü, toplumun egemen, yönetici, elit kesimleriyle sınırlıdır. Emekçi sınıflara ve ezilen halklara gelindiğinde ise, burjuva aydınlanması, gericiliğe, ortaçağ karanlığına, dinciliğe, despotizme, yıkıma, talana, köleliğe ve sömürüye dönüşür. Emekçiler ve ezilen halklar, burjuvazinin istediği ve sınırladığı kadar “aydınlanabilirler”, ötesi yasaktır. Burjuvazinin ideologları, burjuva aydınlanmasının bu güdüklüğünü perdelemeye çalışır. Onlara göre, aydınlanma aklın egemenliği demektir ama, bu “aklı” burjuvazi ve onun devleti temsil etmektedir. Böylece “aklın egemenliği”, burjuva sınıfının ve onun devletinin egemenliğine dönüştürülür. Emekçiler ve ezilen halklar kendilerine dayatılan bu akıl kadar “akıllı” olabilir. Emeklerini kime satacaklarına (yani kim tarafından sömürüleceklerine) karar verebilecek kadar “özgür” olabilirler. Mülkiyetleri ne kadarsa o kadar “hak sahibi”dirler. Kısacası, paran kadar aydınlanırsın, özgürleşirsin ve hak sahibi olursun. Burjuvazinin sistemi böyle işler.
Sayfa 68 - Bilim ve Gelecek Yayınları - Marx ve Aydınlanma - +1
Reklam
"İnsanın gözü karanlığa alışınca karanlığı fark etmemeye başlar."
Steinbeck
" Bu yüzden görünen odur ki, büyük bir adam olacaksın... eğer küçük bir çocuk olarak kalabilirsen."
Sayfa 56 - Bulut YayınlarıKitabı okudu
Gerçi devrimlerle baskı rejimi,geçici bir despotizm , bir zorbalık yönetimi yıkılabilir ancak yalnız bunlarla düşüncelerde gerçek bir düzelme, gerçek bir düşünüş biçimlerinde ciddi bir iyileşme elde edilemez. Tersine bu kez yeni önyargılar tıpkı eskileri gibi düşüncesiz yığına, kitleye yeni birer gem , yeni birer yular olurlar.
"Bireycileşmiş, ortak davranış ve dayanışma ruhunu yitirmiş, birbirinin kurdu olmuş, aynı zamanda kitle iletişim araçlarıyla uyutulmuş, maymunlaştırılmış, sistemin koyunu olmuş, küçük bireysel anlık hazlarından ötesini düşünemeyen, gelecek umudunu yitirmiş, yetinmeci, kaderci ve mistik “insancık”lardan oluşan bir toplum."
Bilim ve Gelecek Yayınları - Küresel burjuvazi ve uygarlık krizi/ kapitalist toplum:
43 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.