Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arda Denkel

Arda DenkelBilginin Temelleri yazarı
Yazar
Çevirmen
8.6/10
30 Kişi
96
Okunma
21
Beğeni
3.667
Görüntülenme

Hakkında

Saint Benoit Lisesi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü (1972) mezunu. Aynı yıl Oxford Üniversitesinde felsefe öğrenimine başladı. 1977’de bu üniversitede 20. yüzyılın en etkili ve önemli felsefecilerinden olan Peter Strawson ile doktorasını tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde göreve başladı. 1988’de profesör unvanını alan Denkel, 1985 ve 1989 yıllarında ABD Wisconsin Üniversitesi Felsefe Bölümünde konuk öğretim üyesi, 1994’te Uludağ Üniversitesinde ve 1995-97 yılları arasında da Koç Üniversitesinde ek görevli olarak dersler verdi. Türkiye Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Institut International de Philosophie’nin üyesi oldu. Avrupa Analitik Felsefe Kurumunun (ESAP) yönetim kurulunda bulundu, Türkçe ve İngilizce olarak çok sayıda makale yayımladı. "Arda Denkel sıradan bir felsefeci değildi. Keskin zekası ve engin felsefe donanımıyla en çetrefil konuları el almaktan, onların üstüne gitmekten çekinmezdi. Çok çalışkan ve üretkendi. Bu nitelikler bir araya gelince sevgili Arda, dil, bilgi ve varlık felsefeleriyle felsefe tarihi alanlarında önemli yapıtlar bıraktı bizlere. Çeşitli dergi ve gazetelerde çıkan yazıları ve kendisiyle yapılan söyleşilerse Denkel’in ilgisinin profesyonel felsefe ile sınırlı olmadığının kanıtlarıdır. O, Türkçe, eğitim, kültür sorunlarıyla da yakından meşgul oluyordu...” (Zeynep Davran) “Prof. Dr. Arda Denkel’in aramızdan ayrılmasıyla, Türkiye 20. yüzyılda yetiştirdiği en verimli, en özgün düşün adamlarından birini yitirdi. Sadece Türkiye değil dünya felsefesi de öyle. Eserlerinin miktarı ve zenginliği baş döndürücü, çoğu uluslararası standartların üstünde, göz kamaştırıcı." (Murat Aydede) ESERLERİ: Bilginin Temelleri (1984), Anlaşma: Anlatma ve Anlama (1989), Reality and Meaning / A Particularistic Point of View (1995), Anlam ve Nedensellik (1996), Object and Property (1996), Düşünceler ve Gerekçeler / Felsefe Yazıları 1 (ed: Ahmet Haluk Atalay, 1997), Düşünceler ve Gerekçeler / Felsefe Yazıları 2 (ed: Ahmet Haluk Atalay,1997), The Natural Background of Meaning (Kluwer Academic Press, 1998), İlkçağ’da Doğa Felsefeleri (1999), Vehbi Hacıkadiroğlu Armağanı / Felsefe Tartışmaları (ortak, 2002), Nesne ve Doğası (2003)
Unvan:
Türk felsefeci, Akademisyen
Doğum:
Ankara, 1949
Ölüm:
İstanbul, 2000

Okurlar

21 okur beğendi.
96 okur okudu.
8 okur okuyor.
159 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dış dünya hakkında anlığımızda oluşan tasarımların kaynağı duyum ve bunun üzerine kurulan algımızdır.
Doruk yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yaşayan varlıklar olarak içinde bulundugumuz evrenle sürekli bir karşılıklı etkileşim durumundayız. Yaşamımızı sürdürebilmemiz bu sürekli etkileşimin sürebilmesine baglıdır. Evrenin yaşam işlevlerimiz için uygun ortamlar sagladıgı yerlerde, gereksinimlerimizi onun birçok degişik yönleri ve bölümlerinden karşılarız. Bu amaç dogrultusunda, evrenin degişik durum ve bölümleri üzerinde etkili olur, onları degiştiririz de.
Sayfa 28 - Doruk yayınlarıKitabı okudu
Zihinsel kramplar
Düşünce, mesaj, anlama, anlatma gibi kavramları dilde kolaylıkla ve sık sık kullanıyoruz. Bunu yaparken de önemli bir güçlükle karşılaşmıyoruz. Oysa, bu kavramları açıklamak gerektiğinde durum hiç de böyle olmuyor. ''Düşünce nedir ?'' ya da ''Anlama nedir ?'', veya ''Bir kişinin herhangi bir şeyi anlamış olması için nelerin yerine gelmiş olması gerekir ?'' gibi sorular ortaya atıldığında, Wittgenstein'ın deyimiyle ''zihinsel kramplar'' da belirmeye başlıyor.
Doğruluğu sağlayabilmek için gerçekçi varlıkbilimi temel alan her bilgi kuramında dış dünya ve algı arasında bir tür benzerlik, bir tür karşılıklılık gereklidir.
Sayfa 66 - Doruk yayınlarıKitabı okudu
Bilgi kesinlik gerektirir. Kesin olanın doğruluğu ise açık ve seçiktir.
Sayfa 12 - Doruk yayınlarıKitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
Üniversite yıllarımda okuduğum, ampirik bir felsefecinin, bilgilerimizin kaynağının deneyimlerimiz olduğu savını anlattığı bu eser, geriye dönüp de düşündüğümde çok da etkili olmayan, anlatımının dağınık olduğu ve ikna edici olmayan bir kitap olarak hafızamda yer edinmiştir. Üniversitede hocam bu kitabı okuduğumu öğrendiğinde ''neymiş bakalım bilginin temelleri'' diyerek hafiften şahsımı alaya almış ve kitabı zamanında okuduğunu, ancak hiç bir halt anlamadığını belirtmiştir. 1k da okuduğum kitapları kaydetme zahmetine katlandığım dönemde, çok az kitap okuduğumu görüp hayret etmiş ve hafızamı epeyce zorladığımda ancak hatırlayabildiğim bir kitap olarak okuma listeme eklemişimdir.Yine de mazisi olduğundan, hakkında bir iki şey yazmam gerektiğini düşündüm ve buraya bu naçizane yazıyı affınıza sığınarak iliştirmiş bulunmaktayım. Okuma tavsiyesi değildir.
Bilginin Temelleri
Bilginin TemelleriArda Denkel · Doruk · 200331 okunma
90 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kitap, Arda Denkel'in Oxford Üniversitesi'ne teslim ettiği Doktora tezinden türetilen bir eserdir. İletişim üzerine yazılan bu eserde Denkel'in bir yakınması var, o da şu; tezini Türkçe'ye çevirirken çok fazla anlam ve kelime kaybı yaşadığını belirtmiş. Türk Dili'nin fakirleştirilmiş bir Dil olduğunu ve bizleri çok kısır
Anlaşma: Anlatma ve Anlama
Anlaşma: Anlatma ve AnlamaArda Denkel · Boğaziçi Üniversitesi Yayınları · 19814 okunma
302 syf.
·
Puan vermedi
Pre-sokratik filozofların doğa anlayışı birkaç bölümde incelendikten sonra Aristoteles felsefesine geçiliyor. Aristoteles'in Metafizik ve Fizik kitapları temel alınarak derin bir inceleme yapılıyor. Aristoteles'i kendi yapıtlarıyla tanımadan okunursa bu kitap ağır gelebilir. Kitap, bahsetti dönem hakkında şimdiye dek yazılan kitapların bir derlemesi mahiyetinde. Pre-sokratik filozoflar hakkında günümüze yeterince kaynak ulaşmamasından kaynaklı bir boşluk bu dahil tüm felsefe tarihi kitaplarında mevcut. Yazar o boşluğu Aristoteles ile doldurmuş.
İlkçağ' da Doğa Felsefeleri
İlkçağ' da Doğa FelsefeleriArda Denkel · Doğu Batı Yayınları · 202023 okunma