C. Ernest Dawn

Osmanlıcılıktan Arapçılığa yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
1
Okunma
1
Beğeni
435
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
1918
Ölüm:
2016

Okurlar

1 okur beğendi.
1 okur okudu.
2 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Jön Türkler, Türk devletinde etkin bir unsur oldukları sürece Osmanlıcılık Hüseyin için önemli bir risk taşıyordu. Bu risk, Osmanlının Haşimîlerden Birinci Dünya Savaşı’na katılmalarını istediğinde daha bir arttı. Savaşın başlaması beraberinde, Jön Türkler ve Hüseyin arasında yeni bir krizi ve çatışmayı da getirdi.
Ayaklanma süresince Hüseyin’in takip ettiği politika, bir önceki politikasının doğal bir uzantısıydı. Bütün dönemlerde öncelikli hedefi Hicaz’daki konumunu sağlamlaştırmak ve komşuları üzerindeki otoritesini genişletmekti (ya da en azından onları kontrol altında tutmaktı). Savaştan önce bu amaçlarına ulaşmada Osmanlı Devleti’nin maddî desteğine ve onun yasal temsilcisi olma gerçeğine güvenebilirdi.
Reklam
Abdullah ve Hüseyin’in kabul ettikleri devlet teorisi 15. yüzyılın sonlarında geliştirilmiş olan modem Sünnî hilâfet terosidir. Bu teoriye göre, gerçek evrensel hilâfet yalnızca Hz. Peygamber’in ölümünden sonra geçen çok kısa bir süre için söz konusu olmuştur, ondan sonrası ise sultanlık olarak değerlendirilmelidir.
Hüseyin’in, Arapların Osmanlı Devleti’nden ayrılmalarına gerekçe olarak gösterdiği sebepler, Abdullah’ınkilerle hemen hemen aynıdır. Ayrılma zorunluydu, çünkü Türkler, şeriatın emirlerine uymaktan vazgeçmişler ve dolayısıyladır ki halifeliğin şartlarını yerine getiremez olmuşlardı.
Arapların köleliğin kaldırılmasına karşı çıkışları
1909’da Vali Fuat Paşa, köleliği kaldırmak için bir teşebbüste bulundu, fakat kabileler onu, Mekke’den Cidde’ye giden yolu kesmekle tehdit edip plânından vazgeçmeye zorladılar.
Sayfa 15
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok