Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cahit Talas

Ekonomik Sistemler yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
584
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Profesör Doktor

Okurlar

10 okur okudu.
4 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Birinci İş Yasası (1936) gibi ikinci İş Yasası (1971) da fazla yani normal çalışma saatleri dışında çalışılan durumlarda lşçilere bir ek çalışma ücreti ödenmesi ilkesını benimsemiştir (Talas 1992; 114)
Şöyleki, 1936 tarihli İş Yasası ile grevler yasaklanmıştır. 1938 tarihli Dernekler Yasası ile de sendika kurulması önlenmiştir(Talas 1992; 65):
Reklam
Bununla birlikte 1924 Anayasasının 70. maddesi Türklerin haklarını sayarken bunlar arasında sözleşme, çalışma, toplanma, dernek kurma haklarını da belirlemiştir. Bir bütün olarak düşünüldüğünde 1924 Anayasası Birinci Dünya Savaşı sonraları anayasalarından-Weimar Anayasası dışında- çok farklı değildir(Talas 1992; 65).
1930'lu yılların başından itibaren kimi yönleri ile tek parti yönetimine dönüşmekte olan siyasal rejimin niteliklerine uygun olarak İş Yasası da kimi hak ve özgürlüklerine olumlu yaklaşımlar göstermemiştir: Sendika hak ve özgürlüğü konusunda sessiz kalmış, grev hakkını yasaklamış, toplu düzeyde ortaya çıkabilecek işçi-işveren uyuşmazlıklarının zorunlu uzlaştırma ve tahkim yolu ile çözülmesi ilkelerini benimsemiştir. Bu yanları ile demokratik olmaktan uzaklaşmıştır(Talas 1992; 120).
İzmir İktisat Kongresinde ( 1923) Atatürk Türk toplumundaki sınıflara ve bunlar arasındaki ilişkilere değinerek şöyle demişti: "Bizim halkımızın çıkarları birbirinden ayrılan sınıflar halinde değil, aksine varlıklarının ve çalışmalarının ürünleri birbirleri ile gerekli olan meslek sınıflarından oluşmaktadır...Bu açıklamada sınıf gerçeği Atatürk tarafından kabul edilmiştir. Ama bu sınıflar, Sanayi Devriminden sonra sanayileşen ülkelerde görüldüğü gibi kesin, birbirinden uçurumlarla ayrılmış bir nitelik taşımıyor. (Talas 1992; 75-76).
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
316 syf.
8/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Türkiye'nin Açıklamalı Sosyal Politika Tarihi - Cahit Talas
Eh işte, fena değil. Puan olarak 8/10 veriyorum. Türkiye'de sosyal hakların kısa tarihini incelemek isteyen sosyologların ve siyaset bilimcilerin okumasını tavsiye ederim.
Türkiye'nin Açıklamalı Sosyal Politika Tarihi
Türkiye'nin Açıklamalı Sosyal Politika TarihiCahit Talas · Bilgi Yayınevi · 19923 okunma
·
Puan vermedi
Bu çalışma önemli bir boşluğun doldurulmasına katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Gerçekten, Türkiye'nin derli toplu bir sosyal politika tarihi henüz bütün boyutları ile yazılamamıştır. Ülkemizin izleyegeldiği sosyal politikalarla ilgilenenler, ilgilenme durumunda olanlar Prof. Talas'ın bu kitabında her şeyi değilse bile, birçok şeyi, oluşumu birarada görmekte ve bulmakta güçlük çekmeyeceklerdir.
Türkiye'nin Açıklamalı Sosyal Politika Tarihi
Türkiye'nin Açıklamalı Sosyal Politika TarihiCahit Talas · Bilgi Yayınevi · 19923 okunma
·
Puan vermedi
Ekonomik sistem, bir toplumda mal ve hizmetlerin üretimini, ticaretini, dağıtımını ve kaynakların üretime tahsis edilmesini düzenleyen, ayrıca üretimi kimlerin yapacağına karar veren uygulama ve ilkeler bütünüdür
Ekonomik Sistemler
Ekonomik SistemlerCahit Talas · İmge Kitabevi · 19994 okunma