Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Claude Jessua

Claude JessuaKapitalizm yazarı
Yazar
6.7/10
10 Kişi
38
Okunma
1
Beğeni
612
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
38 okur okudu.
1 okur okuyor.
22 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Düşünmeye devam etmemiz gerekir... Yasaların toplumun ihtiyaçlarına uygun olmasını, başka bir deyişle ne barbar ne de saçma olmasını kim garanti edecektir?"
Sayfa 60 - Dost KitabeviKitabı okudu
Tam da ticaret savaşları başlamışken..
Devletin pazar ekonomisine müdahalesinin sınırlarını çizen bu genel bağlamdır: Farklı ülkeler, kendilerine dayattıkları görev ve yükümlülükler dünya çapındaki büyük rekabet içindeki şanslarını tehlikeye atmadığı ölçüde kendi özgüllüklerini ve geleneklerini koruyabilirler. Bu demektir ki, devletin kendisi rekabetçi olmaya çabalamalıdır.
Sayfa 96 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Kapitalizm" teriminin kendisi bile, yine de üzerinde düşünmeyi hak etmektedir.
Sayfa 8 - Dost KitabeviKitabı okudu
"Merkez bankasının ilk görevi paranın iç değerini ve fiyat istikrarını garanti etmektir."
Sayfa 58 - Dost KitabeviKitabı okudu
"Büyük yenilikler rekabetçi koşullarda doğar."
Sayfa 51 - Dost KitabeviKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
120 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
"Kapitalizm" akıcı bi' iktisadi kitap. Akıcılığını bağladığım iki nokta var; birincisi kitapta güncel örnekler var ve bu örnekler analitik bi' çerçevede sebep sonuçlarla ele alınmış. İkincisi ise, bölümlerin kısa alt başlıklarla anlatılmış olması. Kitapta beş bölüm var: 1- Kapitalizmin Kökenleri: Tarihsel Bir Eskiz 2- Bölüm- Ekonomik Faaliyetin Ritimleri 3- Bölüm- Kapitalizm ve İktidarlar 4- Devlet ve Pazar Ekonomisi 5- Kapitalizm ve Düşmanları Özellikle, ticaret savaşlarının sıkça konuşuluyor olduğu, hatta uygulamaya geçildiği bi' dönemde doğal olarak ilgimi çeken bölüm "Devlet ve Pazar Ekonomisi" oldu. Yazar bu bölümde devletin kısıtlayıcı/müdahaleci ya da serbest politikalarının ne gibi sonuçlar getirebileceğinden ve gelişmekteki dünyaya uyum sağlamak isteyenlerin nasıl adımlar atması gerektiğinden bahsediyor. Bu durumun özellikle hukuki yönlerden ele alınması konuyu ve işleyişi ekstradan mantıklı bi' çerçeve içerisine sokuyor kitapta. Aslında kitabın bütününde bir hukuki düzen vurgusu sık sık yapılmış ve bunun üzerinde durulmuş. Çünkü sistemsel olarak kapitalizmin en küçük ve ilk birimi özel mülkiyet ve hukukun, işlevsel anlamda güvencenin, korunurluğun olmadığı bi' dünyada sistem çeşitli sorunlar yaşar ve işleyemez. Kapitalizmin tarihsel olarak nasıl başladığını, ne gibi evrelerden geçtiğini, diğer sistemlere göre halen neden onun yaşadığını karşılaştırmalar yaparak ve karmaşık olmayan bir dille anlatıyor kitap. Kısmen genel, sıkıcı olmayan ve eğlenceli bulduğum bu kitabı konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Kapitalizm
KapitalizmClaude Jessua · Dost Kitabevi · 201538 okunma