Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Craig Calhoun

Craig CalhounKapitalizmin Geleceği Var mı ? yazarı
Yazar
Derleyen
9.1/10
12 Kişi
63
Okunma
3
Beğeni
877
Görüntülenme

Hakkında

1952 doğumlu. Uzun yıllar New York Üniversitesi’nde çalıştı, Institute for Public Knowledge’da yöneticilik yaptı ve Social Science Research Council’a başkanlık etti. Şimdi de London School of Economics’te yöneticilik yapıyor. Sosyolojiyi diğer alanlara bağlayan çalışmalarıyla tanınan Calhoun’ın başlıca araştırma konuları kamusal iletişim, toplumsal dayanışma, müşterek eylem ve toplumsal hareketler, toplumsal değişim. Onlarca makale ve derlemesinin yanı sıra birçok kitabı da var: Critical Social Theory: Culture, History, and the Challenge of Difference (Eleştirel Sosyal Teori: Kültür, Tarih ve Farkın Meydan Okuyuşu, 1995), Neither Gods nor Emperors: Students and the Struggle for Democracy in China (Ne Tanrılar, Ne İmparatorlar: Çin’de Öğrenciler ve Demokrasi Mücadelesi, 1997), Nations Matter: Culture, History, and the Cosmopolitan Dream (Uluslar Önemlidir: Kültür, Tarih ve Kozmopolit Hayal, 2007), Knowledge Matters: The Public Mission of the Research University (Bilgi Önemlidir: Araştırma Üniversitesinin Kamusal Misyonu, Diana Rhoten ile birlikte, 2011), The Roots of Radicalism (Radikalizmin Kökenleri, 2012). Calhoun’ın Türkçeye çevrilmiş bir kitabı var: Milliyetçilik (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2007).
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
Watseka, Illinois, ABD, 16 Haziran 1952

Okurlar

3 okur beğendi.
63 okur okudu.
115 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kapitalizm aileleri iki arabaya, hep daha büyük bir eve, hep daha fazla elektronik cihaza ihtiyaç duyduklarını ikna etmekte büyük beceri kazandı. Elli yıl önce bunları kim hayal edebilirdi? Bundan elli yıl sonra torunlarımız neler tüketecekler?
Sayfa 105
Reklam
"Neoliberalizm" terimi aynı anda hem hükümet maliyetlerini düşürme, hem ekonomik faaliyeti aktif katılım sağlama, hem de sermaye piyasalarında hükümet düzenlemelerini azaltma doğrultusundaki politikalar paketini anlatmak için kullanılır.
Sayfa 175
Can alıcı nokta kapitalizmin sadece piyasa çalkantılarına, aşırı risk almaya ve bankaların kötü yönetilmesine karşı savunmasız olmakla kalmaması, aynı zamanda savaşlara, çevre kirlenmesine, iklim değişikliğine, sosyal dayanışma ve refah krizlerine karşı da savunmasız olması.
Sayfa 153
Kapitalizm bizim neyimiz olur?
Hükümetlere ve ailelere bol miktarda kredi verilmesi kapitalizm için hem habis (evet, açgözlülük ve borçla bağlanma) hem de açıkça yaşamsaldır. Daha uzak bir geçmişte kapitalizm üst sınıfların fahiş tüketimini ve devletlerin başlattığı pahalı savaşları karşılayan seçkin işlemler toplamıydı. 20. yüzyılda ise kapitalizm büyük ölçekli piyasa talebinin yanı sıra siyasal meşruiyet uğruna halkın kitlesel tüketimine yaslanmaya başladı.
Sayfa 199
Çarpıcı
Gelecekteki gerçek tehdit Frankenstein tarzı bir robot isyanı değil, küçük bir kapitalist robot sahipleri sınıfı uğruna teknolojik işsizliğin son safhasına ulaşılmasıdır.
Sayfa 83
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
9/10 puan verdi
Daha önce SSCB'nin ve sosyalizmin geleceğini doğru tahmin eden yazarlar kapitalizm ile ilgili bilimsel spekülasyonda bulunuyorlar. Kapitalizmin özellikle 2008 ile başlayan süreçte çalkantılı bir döneme girdiği aşikar. Tamamen ortadan kalkmasa da kapitalizm benzeri ama çevreye ve bazı hassas noktalara daha duyarlı bir sisteme doğru evrilinecektir öngörüsü var kitapta genel olarak. Bu sonuca varırken de kapitalizmin ve sosyalizmin şimdiye kadar bizim neyimiz olmuş olduğuna etraflıca değiniliyor. Mesela eğitim artık bir piyasa haline geldi ve kapitalizm eğitim alanını büyütmeye çalışıyor. İnsanlar eskiden 18 yaşına kadar okuyup iş sahibi olabiliyordu. Şimdi ise 30 yaşına kadar okuyup eğitimlerden geçmesi gerekiyor ve bu yaş daha da artabilir. Zira eğitimler, tam da kapitalizmin istediği gibi sonsuz bir hizmet alanı ve para karşılığında alınıyor. Kitapta ayrıca bazı yerlerde, Türkiye'nin 2008 krizinden gerçekten alın akı ile çıktığı vurgusu var. Heyhat! Kitabın çevirisi biraz zor okunuyor ama harika, tavsiye edilir. Önce kapitalizmin ne mene bir şey olduğunu okumuş olmak kaydıyla tabii...
Kapitalizmin Geleceği Var mı ?
Kapitalizmin Geleceği Var mı ?Immanuel Wallerstein · Metis Yayınları · 201432 okunma
203 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Milliyetçilik - Craig Calhoun
Milliyetçilik okumalarına kaldığımız yerden devam ediyoruz. İnceleyeceğimiz sıradaki yazar Calhoun'dur. Calhoun, milliyetçiliğin kökenini sömürgecilik karşıtı tahayyülde ve kapitalist basın-yayın faaliyetlerinde araması bakımından, aslında Anderson'un tezlerini hatırlatan bir yazardır. Fakat ondan ayrılan yönleri de var. Calhoun'un
Milliyetçilik
MilliyetçilikCraig Calhoun · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 200915 okunma
·
Puan vermedi
Manuel Castells cemaat ve şehir sosyolojisi alanlarına katkıda bulunmak için uzun yıllar çalışmalar yapmıştır. Eserleri onlarca dile çevrilen Castells, çalışmalarından ötürü de birçok ödüle layık görülmüştür. Dünyada fikirleri en fazla tartışılan kişilerden biri olan Castells gelecek nesiller için de birer miras niteliği taşıyan eserler vermiştir. Küreselleşme ve enformasyon teknolojisi üzerine yapmış olduğu çalışmalarına eserlerinde yer vererek bu gelişmelerin toplumlar üzerindeki etkisini de örneklerle anlatmıştır. Yaşanan yeni çağın bireyler üzerinde olan etkisinden bahsederken toplum ve devlet arasındaki ilişkide yaşanan değişim ve dönüşümleri de ele almıştır. The Information Age (Enformasyon Çağı) eserini 3 cilt halinde yayınlamıştır. Eseri ile dünyayı geniş ve ayrıntılı bir biçimde ele almış ve her cildinde farklı konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Toplumların analizini yaparken dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan gerçek olaylar üzerinden örneklemelerde bulunmuştur. Castells için ağ terimi önemli kavramlardan biri sayılmıştır. Özellikle ağ toplumu üzerinde büyük bir önemle dururken Enformasyon Çağı eserinde de bu konuya yer vermiştir. Ağ toplumunu anlatırken de toplum kültürünün yanı sıra topluma ait kurumları ve örgütleri de ele almıştır. Çünkü gelişmiş olan ekonomilerde üretim, toplumun eğitim almış bölümünden etkilenmekteydi. Bu kitapla Castells’in kendi görüşleri ve anlayış biçimini anlamanın yanı sıra çağın değişmesiyle gerek toplumların gerekse bireylerin dönüşüm karşısındaki tavrı da anlatılmıştır.
Küresel Kuşatma Karşısında İnsan
Küresel Kuşatma Karşısında İnsanCraig Calhoun · Ketebe Yayınları · 016 okunma