Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Daniel Goffman

Daniel GoffmanOsmanlı Dünyası ve Avrupa yazarı
Yazar
7.4/10
9 Kişi
30
Okunma
6
Beğeni
1.671
Görüntülenme

Hakkında

Yazar, 1993 - 1994 yıllarında bir dönem Boğaziçi Üniversitesi’nde de bulunan ve en son Ball State Üniversitesinde Tarih Bölümü Öğretim Üyeliği yapan bir Tarih Profesörüdür. Şu anda felçli veyatalaktır. Tüm işlerini eşi yapmaktadır. Yazar bu haliyle dahi çocuklar için bir Osmanlı Tarihi kitabı yazmakla meşguldür. Osmanlı Dünyası ve Avrupa 1300-1700, Osmanlı İmparatorluğu’nda İngilizler, 1642-1660 ve İzmir ve Levanten Dünya kitaplarının yazarıdır.
Unvan:
Öğretim Üyesi, Tarih Profesörü, Yazar

Okurlar

6 okur beğendi.
30 okur okudu.
46 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlıların uzun ömürlü ve imparatorluğun uçsuz bucaksız, karmakarışık topraklar toplamı üzerinde egemen olabilmesinin sırrı, dillere destan ordusu, sadık bürokratları, işinin ehli birçok yöneticisi ya da kendine özgü toprak mülkiyeti sistemi değildi. Bu sır, çeşitlilikler barındıran bu topluma yaklaşımındaki esneklikte yatıyordu.
Sayfa 123Kitabı okudu
Martin Luther
''Türk... şeytanın hizmetkarıdır; yalnız kılıçla toprağı ve insanları kasıp kavurmakla kalmaz, ... Hristiyan inancını ve sevgili Efendimiz İsa Mesih'i yerle bir eder.''
Sayfa 142Kitabı okudu
Reklam
Öte yanda, Osmanlı İmparatorluğu pek çok kültür ve geleneğin karışımı olarak ortaya çıktı. Meşruiyetini ise yine “evrensel” bir inançtan —en azından koyduğu kurallar bakımından, değişime (bida) karşı çıkmayı benimsemiş-İslam inancından alıyordu. Padişahlar kendilerini ve toplumlarını Müslüman, devletlerini de İslam devleti olarak tasavvur ettikleri için, her hükümdar dininin yasalarına (şeriata) uymak ya da uyar görünmek zorundaydı. Her yeniliğe, İslamın öğretileri açısından haklı bir gerekçe bulmak gerekiyordu. Dinsel kısıtlamalar pek çok biçimde ortaya çıktı, Osmanlı toplumunu olgunlaşmaya yöneltti ve Osmanlı yayılmasının yönünü belirledi.
Venedik Senatosu, Doğu Roma Imparatorluğu başkentinin düştüğünü öğrenir öğrenmez, Padişah II.Mehmed'i yumuşatmak ve onunla anlaşma koşullarının pazarlığı yapmak üzere yeni Osmanlı başkentine alalacele tam yetkili bir temsilci gönderdi. Çoğunlukla dalkavukluk olarak yorumlanmış bu uzlaşmacı tutum, genişleyen Osmanlı dünyasının başlıca kentlerinde Venedik'in ticari koloniler kurmasını sağlamakla kalmadı, Osmanlı tebaasının da Venedik'te koloniler oluşturmasının yolunu açtı.
Sayfa 174Kitabı okudu
Kent (Istanbul) İslâm insanının kafasında da en az Hıristiyanlar için olduğu denli büyük önem taşıyordu. Muhammed'in kendisi, Konstantinopolis'i dünyanın merkezi olarak düşünüyordu; 7. ve 8. Yüzyılın Arap akınları birkaç kez kentin surlarına ulaştı. Ilk Emevi Halifesi Muaviye, 670 yılında, kentin surlarında patlayan bir saldırının başındaydı; 716-17'de bir yıl boyunca süren kuşatma da başarılı olamadı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
317 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Yılın son incelemesi (Kendi adıma konuşmak gerekirse) Osmanlı tarihini yabancı kaynaklardan okumak, normal okumalara göre (Türk kaynakları) daha avantajlı oluyor, zira hem bir şeyler öğreniyoruz hem de Avrupalının bakış açısını, Türklere karşı tutumunu anlayabiliyoruz. Kitabın yazarı Daniel Goffman -ki kendisi bir tarihçidir- bu yapıtında
Osmanlı Dünyası ve Avrupa
Osmanlı Dünyası ve AvrupaDaniel Goffman · Kitap Yayınevi · 200817 okunma