Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Bohm

David BohmÖzel Görelilik Kuramı yazarı
Yazar
7.4/10
8 Kişi
37
Okunma
24
Beğeni
3.698
Görüntülenme

Hakkında

Teorik fizik, felsefe ve nöropsikoloji alanlarına katkıda bulunmuş bir kuantum mekaniği fizikçisidir. Bohm 1917'de ABD'nin Pennsylvania eyaletinde doğdu. Kaliforniya Üniversitesi'nde Robert Oppenheimer'in yanında fizik çalıştı. 1950 yılında yazdığı "Kuantum Teorisi" (Quantum Theory) isimli kitabı alanında bir klasik olarak kabul edilir. Çoğunluk tarafından kabul edilen kuantum fiziği yorumundan ayrılarak kuantum mekaniğine kendi yorumunu getirmiştir. Parçalardan ziyade bütüne önem veren bu görüşünü "Modern Fizikte Nedensellik ve Şans" (Causality and Chance in Modern Physics), "Bütünlük ve Saklı Düzen" (Wholeness and the Implicate Order), "Bölünmemiş Evren: Kuantum Teorisinin Ontolojik Bir Yorumu" (The Undivided Universe: An ontological interpretation of quantum theory) gibi kitaplarında detaylandırmıştır. Jiddu Krishnamurti ile birçok söyleşide bulunmuştur. 1992 yılında 74 yaşında Londra'da kalp krizi yüzünden ölmüştür.
Tam adı:
Dr. David Joseph Bohm
Unvan:
Yazar
Doğum:
Wilkes-Barre, ABD, 20 Aralık 1917
Ölüm:
Londra, Birleşik Krallık, 27 Ekim 1992

Okurlar

24 okur beğendi.
37 okur okudu.
4 okur okuyor.
187 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sevgi Zekası
İnsanlar kendilerini kabaca iki gruba ayırırlar. Bir grup özellikle günlük aktiviteler başta olmak üzere kaidenin somut olduğunu düşünür. Diğer grup ise kaidenin genel, evrensel olduğunu düşünür. Bunlardan biri biraz daha pratik olan türüdür ve diğeri de daha felsefi bir türüdür. Bu bölünme genel olarak tarih boyunca görülmüştür ve genelde günlük yaşamda nereye baksanız bunu görebilirsiniz.
Sayfa 214 - Ganj YayıneviKitabı okudu
İçgörünün Özgürleştirilmesi
Bir düzensizlik, rahatsızlık içindeyim; hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak. İçinde yaşamakta olduğum, etrafımı çevreleyen toplum büyük ve kesin bir karışıklık içinde. Büyük bir adaletsizlik var; bu korkunç bir şey. Bunu çok basit bir şekilde görebiliyorum. Kendi kuşağımın ve geçmiş kuşakların buna katkıda bulunduklarını görebiliyorum.
Sayfa 190 - Ganj YayıneviKitabı okudu
Reklam
"Diyalog, düşünme sürecinin tamamını incelemeyi ve onu tamamen değiştirmeyi hedefler. Biz aslında düşünme sürecine fazla önem göstermiyoruz. Düşüncelerin içeriğiyle ilgiliyiz, süreciyle değil. Düşünme neden bu denli özen istemektedir? Aslına bakarsanız her şey özen ister. Eğer makineleri özensiz kullanırsak, bozulurlar. Düşüncelerimizde böyledirler, özen göstermezsek, yanlış yola sapacaklardır."
"İçinde bulunduğumuz sistemlerin bugünkü şartlarında, eşsiz bir güzellik olduğu kadar kaçınılmaz bir acı, koşulsuz bir sevgi olduğu kadar çok büyük bir öfke de bulunmaktadır."
Bilimsel ve teknik düşünce, asli düşüncenin çağdaş varyantlarıdır.
IŞIK HER ŞEYİN POTANSİYELİDİR...
David Bohm
David Bohm
: - "Işığa vardığımızda, varlığın kendisi için bir zemin bulduğu hareketin temeline ulaşırız. Işık her şeyin potansiyelidir! Enerji okyanusu bir ışık okyanusu olarak düşünülebilir..."
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
,
İman ve Tefekkür
İman ve Tefekkür
, sh 288, 5.Levha, -Halk Âlemi Mistiği-, (Şuur-Madde-Ruh) İBDA Yayınları
ÖRTÜK DÜZEN...
David Bohm
David Bohm
: "(...) Daha açık bir anlayış, ancak daha derin seviye, örtük düzene nüfûz etmekle mümkündür. Örtük düzen, fizikî, psikolojik ve ruhî bütün tecrübelerimizi kuşatan bir zemindir. Bu kaynak da daha gizli bir buudta uzanmaktadır; "süper örtük düzen". Onunda ötesinde, bir sonsuz, sonsuz buudlu kaynağa veya zemine açılan daha pek çok düzenin olduğu farzedilebilir..."
İmam-ı Rabbânî
İmam-ı Rabbânî
Hazretlerinin, "Allah, ötelerin ötesinde, ötenin ötesinin de ötesinde.." diye sonsuz kere öteyi kastetmesinin hatırlanacağı tabiîdir.
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
,
İman ve Tefekkür
İman ve Tefekkür
, sh 78-79, 2.Levha, -Şahsiyet ve Müteâl (Aşkın) Olarak şuur- (Husserl'in Fenomenolojisinin Kritiği), İBDA Yayınları
Reklam
ŞE'N...
David Bohm
David Bohm
: - "Örtülü düzen" söz konusu olduğunda her yeni ân prensipte önceki ânla tamamen ilişkisiz olabilir; o bütünüyle YARATMA ile ilgili olabilir... ("Allah her ân bir şe'ndedir" meâlindeki âyeti hatırlayınız... Şe'n: İş, yeni olan hâl. Kastetmek. Bir şeyin hususiyetinin fiilî tezahürü, neticesi ve eseri)
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
,
İman ve Tefekkür
İman ve Tefekkür
, sh288, 5.Levha, -Halk Âlemi Mistiği-, (Şuur-Madde-Ruh) İBDA Yayınları

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Hadi biraz bilim konuşalım
YouTube kitap kanalımda bu kitabın da içinde bulunduğu kitaplık turu videomu izleyebilirsiniz: ytbe.one/a3ctaLux8B4 Bilimdeki çağdaş gelişmeler, mekanik fizik ve kuantum fiziğinin çatışmalarını anlatan, bunlara yenilikçi öneriler sunan güzel bir kitaptı diyebilirim. Fakat artı yönleri olduğu gibi eksi yönleri de bulunmakta tabii
Bilim, Düzen ve Yaratıcılık
Bilim, Düzen ve YaratıcılıkDavid Bohm · Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları · 20158 okunma