Derin Tarih Dergisi

Derin Tarih - Özel Sayı 5 (Nisan 2016) dergisi
Dergi
7.4/10
245 Kişi
1.246
Okunma
369
Beğeni
7,5bin
Görüntülenme

Derin Tarih Dergisi Sözleri ve Alıntıları

Derin Tarih Dergisi sözleri ve alıntılarını, Derin Tarih Dergisi kitap alıntılarını, Derin Tarih Dergisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstiklâl Mahkemeleri...
Adı mahkeme olmakla beraber bu kurumlar, meclis tarafından seçilmiş hukukçu olmayan politikacıların hâkimlik yaptığı birer dehşet makinesi idi. Bu Hakimler, asker-sivil herkese emir verme salahiyetine haizdi. Siyasî ve hukukî mesuliyetleri yoktu. Kararları hukukî deliller değil, şahsî kanaatler tayin ederdi. Bunlar itiraz ve temyize kapalıydı.
Sayfa 30 - İstiklâl MahkemeleriKitabı okudu
Reklam
Bir zamanlar Nobel'in sahibi olduğu Bofors silah devinin bugün hala Nobel ödüllerinin verildiği İsveç'teki en büyük silah şirketi olması gerçeğini de not düşelim. İşte dünyamız böyle bir yer: "Barış" diye yırtınanlar onun kökünü dinamitliyor.
Sayfa 65 - Nobel'in Dinamitlerinde Barış Ne Gezer?Kitabı okudu
Yıldırım bile düşünce hep biçare Müslümanların üzerine düşer.
Stalin tarafından Azerbaycan'ın Sovyetleştirilmesinin en önemli araçlarından biri eğitimdir. Eğitimin ilk adımı kabul edilen anaokullarında çocuklara inkılap, Sovyet kültürü ve ideolojisi, vatan ve Sovyet yöneticileri hakkında bilgiler aktarılmış, bunların önemi kavratılarak gelecekteki hayatları için vazgeçilmez oldukları anlatılmıştır. Sonraki dönemde ise çocuğa mensup olduğu milletin maddi ve manevi değerleri değil, Sovyet ideolojisi öğretilmiştir. Üstelik ailelerin buna müdahalesi, öğretilenleri reddetmesi, yahut aksini söylemesi rejime düşmanlık olarak değerlendirilmiştir. Karşı çıkanlar ise burjuva, karşı devrimci, milliyetçi, gerici, Müsavatçı, Pantürkist, Panislamist, Alman ajanı vs. olarak suçlanmıştır. Okullar vasıtasıyla komünist terbiye, halkların dostluğu, vatana ve rejime sadakat, Sovyet liderlerine itaat ve Sovyet ideolojisi adeta çocukların zihnine kazınmıştır. Resulzade'nin ifadesiyle bu anlayış, yani Rusluk, cihan inkılabına feda edilecek tarihi bir kıymet değil, bütün dünyaya örnek olacak bir değerdir.
Sayfa 70 - Sebahattin Şimşir
Marksist ateizmin acımasızca uygulandığı Sovyetler'de dini hayat özellikle 1920'den sonra ciddi kısıtlamalara ve tahriplere maruz kalır. Bunların en sert olanları Stalin döneminde yaşanacaktır. "Batıl inançlarla mücadele" adı altında çıkarılan genelgelerle Ortodoks, Katolik, Şii, Protestan ve Şaman ayırt etmeksizin her türlü dini inanç bu zulümden nasibine düşeni alır. Ateist eğitime öncelikle küçük yaşlarda başlatılır. Din eğitimi yapıldığı gerekçesiyle birçok çocuk ailelerinden alınıp yetimhanelere konulur. Binlerce kilise, sinagog, camii ya yıkılır veya başka ihtiyaçlar için kullanılır. Kiliselere ait binlerce ikona yakılır. Ateizm müzeleri oluşturulur. Özellikle Paskalya ve Noel kutlamaları günlerinde ateizm karnavalları düzenlenir. Birçok dindar aile Sibirya'ya veya Solovki Adaları'na sürgüne gönderilir.
Sayfa 77 - İsmail Taşpınar
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.