Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ebü'l Fida

Ebü'l FidaEbü'l Fida Coğrafyası yazarı
Yazar
8.3/10
3 Kişi
6
Okunma
2
Beğeni
596
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
6 okur okudu.
1 okur okuyor.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ulemâ İhtilafta. :)
Bağdad'ın bu adı almasının sebebi şudur: Kisra'ya bir kadın hediye edildi. Kisra ona Bağdad'ı ikta verdi. Bu kişinin mensup olduğu toplumun Bağ adında bir putları vardı, ona ibadet ederlerdi. Kadın bu iktaya Bağdad yani "Bağ putunun verdiği" adını verdi. Bu sebeple fakihler Bağdad adını sevmezlerdi. Mansur ona Medinetü's-Selam adını verdi. Zira Dicle Nehri'ne Vâdisselam denirdi. İbnü'l-Mûbarek "Bağdâz denmez. Zira Bağ şeytan, daz (dad) bahşiş (atıyye) demektir. Böyle söylemek şirktir. Bunun yerine Bağdad, Bağdan şekilleri söylenir" derdi. Bir kişi ise "Bağ Farsça bostan, Dad ise bir adam adıdır. Yani Bostan-ı Dad demektir" der.
Sayfa 245 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Bildiklerinizi Unutun. Irak kelimesi hakkında bir kaynakta geçen kayıt..
Irak bölgesi aslında su tulumunun altına yamanan deri anlamına gelir. Irak bölgesi Necd bölgesine göre aşağıda, deniz kıyısında olduğu için ona bu ad verilmiştir.
Sayfa 244 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
“Bir kulun vesile ederek yüce Rabb’i bulmaya çalıştığı şeylerin en güzeli Kur’an’dır. O halde yüce Rabb’i Kur’an yolunda aramalısınız.”
Bütünü bilinmeyen bir şey hepten terk edilmez; zira cüzi bilgi külli cehaletten evlâdır.
Ebü'l Fida
Ebü'l Fida

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Muazzam Eser, Kötü Yayınevi
Ebü'l-Fidâ Coğrafyası olarak Türkçe'ye çevrilmiş olan Kitabü'l-Büldân, Ortaçağ İslam coğrayfa eserlerinin son ve en önemli örneklerindendir. Eser 1321 yılında tamamlanmış ve eserin müellifi Ebu'l-Fidâ, İbnü'l-Esir, İbn Havkal, İbn Hurdadbih gibi devrin önemli tarihçilerinin ve coğrafyacılarının eserlerinden nakillerle kendi bildiklerini
Ebü'l Fida Coğrafyası
Ebü'l Fida CoğrafyasıEbü'l Fida · Yeditepe Yayınevi · 20176 okunma