Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Engin Tonguç

Engin TonguçUmut Yolu yazarı
Yazar
9.5/10
6 Kişi
19
Okunma
4
Beğeni
720
Görüntülenme

Hakkında

Ankara’da doğup, Ankara Kalesi eteklerinde çocukluk ve gençliğini geçiren Engin Tonguç, 1951 yılında Ankara Tıp Fakültesini bitirdi.1953-1958 yılları arasında Hamburg’ta tıp fakültesinde iç hastalıkları uzmanlık eğitimi aldı. Burada fakülte yemekhanesinde görüp tanıştığı Dr. Müstesna ile konsolosluk binasında evlendi. 1958-1960 Amasya Şeker Fabrikası’nda eşiyle birlikte işyeri hekimliği yaptı. 4 yıllık bir işsizlik sonrası, 1964 yılında Ankara SSK Ulus Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak işe başladı.1973 yılında iş hekimliği ve meslek hastalıkları konularında inceleme yapma amacıyla; Almanya, Finlandiya ve İtalya’ya gönderildi.1977’de kurulmasına öncelik ettiği Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne, başhekim olarak atandı. 1978-1980 SSK Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Yazar, hekim, araştırmacı, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Kurucu Başkanı Dr. Engin Tonguç (1928-2016) 88 yaşında, eşinin memleketi Soma’da yaşama gözlerini yumdu.
Unvan:
Doktor
Doğum:
Ankara, Türkiye, 1928
Ölüm:
2016

Okurlar

4 okur beğendi.
19 okur okudu.
3 okur okuyor.
42 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Charles Gide’nin tanımında kooperatifçilik kârı ortadan kaldırma amacını güden bir birleşme olarak tanımlanmaktadır.Verilmek istenen esas tema,kapitalizmin kaldırılmasıdır. Kooperatifçilik kavramını sozlük anlamı ne kadar da enstitülere uygun olduğu ortadaydı.Kooparetif kişinin tek başına altından kalkamayacağı bir yükü kolektif bir yapı içerisinde gerçekleştirmesiydi.’Çağdaş anlamda kooperatifçilik,19.yy’ın ortalarında gittikçe artan kapitalizmin ağırlığından bunalan insanların ekonomik sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bir araya gelmeleriyle ortaya çıkmıştı.’ 30’lu yıllarda özellikle hayata soldan bakan Türk aydını için kooparetifçilik,kapitalizmin sömürüsüne karşı bir duvar olarak görüşmüştü: ‘Her günkü hayatımızda,alışverişimizde,istihsal ve istihlakimizde ve ezcümle sosyal be ekonomik,münasebetlerimizde kooperatifçilik bizi kapitalistlere,tüccarlara,sığıntı ve tufeylilere karşı koruyacak ve çaldırtmayacak ,aldatmayacak olan yegane düzendir…
Yıllar sonra o önemsenmeyen üç dersin; müzik, resim ve beden eğitiminin ciddiye alınmamasıyla neler yitirdiğimizi çok geç anlamış olacaktım.
Sayfa 50 - İş Bankası
Reklam
Bizim evde “kendi işini kendi başına görme” büyük bir slogandı.
Sayfa 50 - Türkiye İş Bankası
Medeni Kanunu’nu hazırlama çalışmalarında ise kadronun eksikliği oldukça hissedilmişti.1924 senesinde başlamış ve yirmi altı bilginden oluşan bir komisyon sürekli olarak on dört ay çalışmıştı.Bu hummalı çalışmaya rağmen niye İsviçre Medeni Kanunu kabul edilmiştir?Dönemim hukukçularından Necip Ali(Küçüka)bu durumu Ülkü dergisine şöyle açıklıyor: Komisyon yıllarca toplandıktan sonra müspet olarak ancak yüz küsur madde tespit edebilmişlerdi…Bunun için yeni hukuk zihniyetinin son ifadesi olan İsviçre kanunu medenisini alma gayet tabii ve gayet makul görüldü.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
662 syf.
3/10 puan verdi
Bir dönemin en çok konuşulan başlıklarından biri diyebileceğimiz konu. Benim gibiler göre de M.Kemal'in sözde Latin harflerini getirip eski ile bağımızı koparmanın ileri bir versiyonun adıdır köy enstitüleri. Her ne kadar kendini geliştirmek için bir çok farklı düşünürden etkilendiğini söyleyip bunları da bir potada eritip sanki bu ülkenin
Devrim Açısından Köy Enstitüleri ve Tonguç
Devrim Açısından Köy Enstitüleri ve TonguçEngin Tonguç · Ant Yayınları · 19701 okunma