Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ernst H. Kantorowicz

Ernst H. KantorowiczKralın İki Bedeni yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
5
Okunma
2
Beğeni
379
Görüntülenme

Hakkında

1927 tarihli Kutsal Roma İmparatoru II. Frederick üzerine Kaiser Friedrich der Zweite ve ortaçağ ve erken modern monarşi ve devlet ideolojileri üzerine The King's Two Bodies adlı kitabıyla tanınan bir Alman ortaçağ siyasi ve entelektüel tarih ve sanat tarihçisiydi.
Tam adı:
Ernst Hartwig Kantorowicz
Doğum:
Polonya, 3 Mayıs 1895
Ölüm:
ABD, 9 Eylül 1963

Okurlar

2 okur beğendi.
5 okur okudu.
1 okur okuyor.
30 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu bilgece kana susamışlık ve aşın heyecanlı masabaşı vatanseverlik, genelde Salutati'yle neredeyse her konuda ters düşmüş olabilecek, daha aklıbaşında düşünen hukukçuların üslubu değildi. Bununla birlikte Tanrı ya da patria adına gerekçelendirilen dehşet yeni olduğu kadar eskidir de. Baldus, patria uğruna bir düşman öldüren askerin Yarabcıya bir kurban getirerek opus divinum'dan [kutsal iş] aşağı olmayan bir işi yerine getirdiğini iddia edebildi. Bu caritas -artık kesinlikle, etkin kardeşlik sevgisinin bir ifadesi olarak evanjelik Yardımseverlik erdemi olmayan, ama onun seküleştirilmiş karşılığı olan, Baldus'un adlandırmasıyla naturalis patria'nın korunması için publica caritas- adına yapıldı.
Sayfa 326Kitabı okudu
Kuşkusuz Roma hukuku vatansever etikle doluydu. Hukukçular lnstitutes'de " [savaşta) respublica uğruna ölenler sonsuza kadar per gloriam [şanla ve şerefle] yaşayacaklarını bilmeliler." diye belirten parçayı gözden kaçırmış ve ebedi şan şerefin dikkat çekici bir biçimde kutluluğun yerini aldığı ya da onunla eşleştirildiği bu paragrafı yorumlamamış olmazlar. Ayrıca Hadrianus döneminden Romalı bir Hukukçunun formüle ettiği ve patria uğruna bir oğul babasını ve bir baba da oğlunu öldürebilir diyen Digest'teki bu yasayı gözden kaçırmış olamazlar.
Sayfa 324Kitabı okudu
Reklam
"Koynumda beslenip beni yüreğimden sokan yılanlar! Üçü de Yahuda gibi hain. Yahuda'dan üç kat daha kötü her biri!" Bu sahneye egemen olan İmge ne ikiz doğan Budala ne de ikiz doğan Tanrıdır.
Digest iki patriae arasında ayrıma gitti: Kişinin yaşadığı şehir -patria sua ya da propria- ve communis patria Roma şehri. Bir başka deyişle, imparatorluğun bütün tebaaları Roma'yı kendi "ortak anavatan" lan olarak kabul etseler de, her bireyin kendi yerel anavataru vardı.
Sayfa 326Kitabı okudu
Kabul etmek gerekir ki Kayra kadar Adalet ile Hukuk da bir kenara kolaylıkla atılamayacak ebedi değerler olarak kaldılar ve bunlar, yeni monarşinin sürekliliğini birlikte sağladılar. "Tanrı'nın Kayrasıyla" hükümdarlık düşüncesi, hanedanlık ideolojilerinde yeniden hayat buldu ve "asla ölmeyen" Adaletin sürekliliği, Tacın sürekliliğinde önemli bir rol oynadı. Ama siyaset kurumu merkezli yeni hükümdarlığın üzerinde gelişeceği ölümsüzlük ya da süreklilik gibi değerler, ölümsüz halkın, siyaset kurumunun ya da patria'nın daimiliği içinde "asla ölmeyen" universitas'a tanındığı için bir birey olarak kralı bu saydıklarımızdan ayırmak kolay olsa da Hanedanlığı, Taa ve Kraliyet Yüksek Makamını bunlardan ayırmak pek de kolay değildi.
Sayfa 359Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
10/10 puan verdi
Ortaçağ Siyaset Teolojisi hakkında niteliksel açıklamaları ile Ortaçağ döneminin krallık rejimine ve dahi bu bağlamda gelişen Din Felsefesine farklı metaforik yaklaşımları ile oldukça başarılı bir kitap olduğu kanaatindeyim. Özellikle Felsefe ile derinlemesine ilgilenen arkadaşların belli bir fikrî donanıma sahip olduktan sonra bu çalışmayı okumalarını yüksek tavsiyelerimle sunarım. Şimdiden Felsefe severlere iyi okumalar.
Kralın İki Bedeni
Kralın İki BedeniErnst H. Kantorowicz · Bilgesu Yayıncılık · 20185 okunma