Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eylem Canaslan

Eylem CanaslanMarx'tan Spinoza'ya, Spinoza'dan Marx'a yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
9.3/10
7 Kişi
21
Okunma
6
Beğeni
2.757
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

6 okur beğendi.
21 okur okudu.
3 okur okuyor.
55 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Özgürlük, ama gerçek olanı, tam olanı, sevdiğimiz, yaşadığımız ve uğruna öldüğümüz özgürlük, dünyayı doğrudan ve dolaysızca kurar. Çokluk, yasayla değil, kurucu süreçle dolayımlanır. Ve de özgürlüğün kuruluşu, her zaman için devrimcidir.
Dünya bir değişim ve rastlantı paradoksudur: Töz ve kip birbirine çarpıp birbirini parçalar.
Felsefe, gerçekliğin sefaletinin dolambaçlı bir yoldan yıkılışında, ihtişamlı ve güzeldir. Spinoza, felsefenin erdemlerinin bir tanığıdır!
Sayfa 372Kitabı okudu
Anarşist sinyaller?
"Belki de yazdıklarımız, bütün ölümlülerde olan kötülükleri sadece avamla sınırlayanlarca hor görülecektir. Onlar ayak- takımında hiçbir ölçülülüğün olmadığını, eğer korkmuyorlarsa mutlaka etrafa dehşet salacaklarını , avamın ancak hakir bir köle ya da kendini beğenmiş bir efendi olabileceğini ve doğruluktan ya da muhakeme gücünden bihaber olduğunu söylerler. Oysa herkes ortak bir doğaya sahiptir. Yönetime geçen herkes kibirlenir ve eğer korkmuyorsa insanları dehşete düşürecektir; ve doğruluk her yerde düşmanlar ve suçlularca çiğnenir, özellikle de hakimiyetin sadece bir ya da birkaç kişinin elinde olduğu ve bu kişilerin yargı güçlerini adalet ya da doğruluk için değil, işin içindeki kazanç için kullandıkları yerlerde."
Sayfa 350Kitabı okudu
Spinoza li cihekî din jî digot vê rewşa hanê herî zêde tirkan da heye:)
"Monarşik yönetimin en büyük sırrı ve tüm çıkarı, insanları aldatmakta ve onları dizginlemesi gereken korkuya din maskesi takmakta yatar. Onlar böylece, sanki kurtuluşları için savaşıyormuşçasına , köleleşmek için savaşırlar. Tek bir adam kibirlenebilsin diye kanlarını ve canlarını vermeyi bir utanç değil de, en büyük onur sayarlar. Ama tersine özgür bir cumhuriyette , bundan daha uğursuz bir şey ne hayal edilebilir, ne de denenebilir."
Sayfa 231Kitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
·
Puan vermedi
Spinoza
Spinoza’dan kalan demokrasi sorunu. Eylem Canaslan Hocamızın kaleme aldığı Spinoza okumaları ve demokrasi sorunu, hem kavramsal bakımdan hem belli bir hareket ve ritme göre eklenmiş üç tempo, hareket, ritm kelimeleriyle, Spinoza felsefesi üzerine bu özgün çalışmanın, kendi kendi formunu kuruyor.
Spinoza
SpinozaEylem Canaslan · Dost Kitabevi Yayınları · 20196 okunma