Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Frederick Starr

Frederick StarrKayıp Aydınlanma yazarı
Yazar
8.6/10
94 Kişi
340
Okunma
29
Beğeni
2.030
Görüntülenme

Hakkında

S. Frederick Starr, Washington'da (Starr'ın Araştırma Profesörü olduğu) Amerikan Dış Politika Enstitüsü (AFPC) ile bağlantılı ortak bir transatlantik araştırma ve politika merkezi olan Orta Asya-Kafkasya Enstitüsü ve İpek Yolu Çalışmaları Programı'nın kurucu başkanıdır. Stockholm'de Güvenlik ve Kalkınma Politikası. Starr, AFPC'de Avrasya için seçkin bir üyesidir. Starr, Afganistan'da başarının anahtarı olarak gördüğü Orta Asya ve Afganistan'dan geçerek kıta çapında ulaşımın yeniden başlatılması sorununa odaklandı. Bu konu, 2000 ve 2008 yılları arasında bir dizi makalenin ve 2007 yılında yayınlanan Yeni İpek Yolları kitabının konusuydu. Politika üzerinde doğrudan etkisi olan yazılar için bkz . Afganistan'daki Başarının Anahtarı [A. Kuchins ile et al] ve Afganistan, Uluslar Arası Binaların Ötesinde: Ekonomik Stratejiye Bir Şans Vermek . Starr, bölgenin işleyişinde sıkça bir yorumcu ve Dışişleri, Ulusal İnceleme, Uzak Doğu İktisadi Gözden Geçirme ve çeşitli önde gelen Amerikan ve uluslararası gazetelerde yer alan dergilerdeki sayısız makalenin yazarıdır . En son kitabı, Aydınlanma Kayıp: Timurlenk Arap Conquest Orta Asya'nın Altın Çağ , çok büyük etki yaratmıştır. 8. ve 11. yüzyıllar arasında bölgenin tarihi üzerine yapılan bu kitapta , Orta Asya'nın dünyanın merkezi olduğunu savunuyor. Starr, Washington'daki Kennan Enstitüsü'nün kurucu başkanıydı ve Tulane Üniversitesi ile Aspen Enstitüsü ve Oberlin Koleji'nin (1983-94) başkan yardımcılığını yaptı. Orta Asya Üniversitesi ve Azerbaycan Diplomasi Akademisi'ni planlamakla yakından ilgiliydi ve Kazakistan'daki Nazarbayev Üniversitesi'nin bir mütevelliydi. Doktora'sını Princeton'daki Tarih, Cambridge'deki King's College'da, yüksek lisans derecesini Yale'de aldı ve beş onur derecesi aldı. Starr aynı zamanda New Orleans'ın Louisiana Repertuar Caz Topluluğu'nun kurucu üyesidir ve bu şehirdeki Katrina sonrası toparlanmanın en büyük tek hükümet dışı sponsoru olan Büyük New Orleans Vakfı'nı kurmuştur. New Orleans Unmasqued , Southern Comfort gibi New Orleans'ta dört kitap yazdı.
Unvan:
Yazar
Doğum:
24 Mart 1940

Okurlar

29 okur beğendi.
340 okur okudu.
59 okur okuyor.
616 okur okuyacak.
17 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Netice itibariyle, Tanrı tek başına belli bir düzen dâhilinde eşyayı yaratma kudretine sahipti ama istemesi hâlinde hepsinin birbiriyle olan bağlarını kesecek kudrete de sahipti.
Orta Doğu, Avrupa, Çin ve Hindistan'ın birleştiği nokta Orta Asya'dır. Elbette "medeniyetlerin kesişme noktası"dır ama bundan daha fazlasıdır. Kendine has özellikleriyle bir "KESİŞEN MEDENİYET"tir. İlk zamanlarından itibaren bu durum, en ziyade dil ve din olmak üzere birçok alanda aşikârdır.
Sayfa 119
Reklam
Kendim için toplumu terk etmekten ve insanlardan uzaklaşmaktan daha iyi bir seçenek bulamadım. Bırak ismimi bilmesinler, beni görmesinler ve eğer beni arayacak olurlarsa nerede olduğumu söyleme. Akrep gibi sokarlar, sinek gibi kan emerler ve köpek gibi havlarlar. Önce hangisiyle uğraşayım ? Bu utanmazların arasına düştüğüm için kıvranıyorum ve inliyorum.
Yeryüzünde herkes benden konuşacaktır: Artık ölmeyeceğim, hasadını yaptığım tohumlar Mezarımdayken bile ismimi ve itibarımı kurtaracaklar.
Sayfa 296 - Ferdowsi, Shahnameh, s. 854. | "Bizden evvelkiler bu dünyaya ne yapmışlar da bize böylesine sefil bir haldeyken bıraktılar."
Gençlik bir kitaptı, okuduk bitti Canım bahar geçti çoktan, kış şimdi Hani sevincin, o cıvıl cıvıl gençlik Nasıl, ne zaman geldi, nasıl gitti?
Sayfa 536 - Ömer Hayyam
Biruni 27 yaşındayken 18 yaşındaki İbn-i Sina ile yazılı bir münakaşaya giriyor. Konu nedir biliyor musunuz? “Işığın sürati ölçüsüz müdür yani lamütenahi midir, yoksa ölçülebilir mi?” Ne müthiş bir şey değil mi? Böyle bir şey bugünün Türkiye’sinde bile olmaz. Prof. Dr. Fuat Sezgin
Fuat Sezgin
Fuat Sezgin
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi Sohbetleri
- " (…) 999'da iki genç adam Biruni ve İbn-i Sina "Yıldızların arasında başka bir güneş sistemi daha var mı, yoksa kâinatta yalnız mıyız" sorusu üzerine mektuplaştılar. 600 sene sonra Roma'da rahip Giordano Bruno, başka gezegenlerin de bulunduğunu söylediği için diri diri yakılacaktı..."
Frederick Starr
Frederick Starr
Kayıp Aydınlanma
Kayıp Aydınlanma
https://1000kitap.com/yazar/Ibn-i-Sina
El-Biruni
El-Biruni
Hepinize mutlu geceler. Kafa dengi bir tarih kitabı.
Kayıp Aydınlanma
Kayıp Aydınlanma
😍😍
Reklam
Kayıp Aydınlanma
Kayıp Aydınlanma
bu kitabı önceden 564 sayfa okumuştum. Bitirmeme yüz sayfa falan kalmıştı. Ben de okumadım ve yarıda bıraktım. Yanlış yaptığımın farkındayım. Okurken de hiç canım sıkılmazdi..

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
688 syf.
10/10 puan verdi
·
49 günde okudu
Aydınlığa Giden Yolda Karanlığa Dönüş
Kitap 800 ile 1200 seneleri arasındaki Orta Asya’da yaşanan durumu tarih sırasına göre çok akıcı bir dille anlatmaktadır. İlk başlangıcı İbn-i Sina ile Birûni arasında geçen bilimsel alışverişten bahsederek başlıyor. Dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri olan Afganistan’ın da içinde bulunduğu bölgenin bir zamanlar önde gelen bilim adamları ve düşünürlerin yetiştiği yer olduğuna tanıklık ediyoruz. Avrupa’nın, Orta Asya’da 11. asırda varolan “normal bilime” 17. asıra kadar erişemediği görebiliriz. Her türlü bilimsel araştırmanın temelinde matematik ve geometrinin, sonrasındaysa genel mantığın ve felsefenin önemli olduğu görülmektedir. Orta Asya’da kıtalar arası ticaret, kültürler arası etkileşimi doğurmuştu. Sulama sistemlerinin kullanıldığı tarım da yüksek seviyeli teknik kabiliyet ve yoğun ilerleme arzusu ortaya çıkarmıştır. Bölgede dini çoğulculukla her dinin kendi dilini getirdiğini ve değişime açık olduğunu görmekteyiz. Sonrasındaysa önce Arap fetihleri, baskıcı yönetim şekilleri sonra Moğol istilası, Selçuklu dönemi ile saraydakilerin gösterişe, mimariye, resme değer vermesini, Orta Asya’daki yaşayışı ve kalkınmayı geriye götürerek bir kültürün yok edilişine şahitlik ediyoruz. Bölgede olan olayların temel başlangıç sebebinin ise müslümanlar arasındaki sünni-şii ayrışmasının olduğu anlatılmaktadır. Kitapta Halife Memun, Nizamilmülk, İbn-i Sina, Ömer Hayyam, Bîruni, Buharî, Gazalî gibi birçok bilim insanının hangi şartlarda ne katkılar yaptıklarını okuyacaksınız. Tarihi ezberden okumayla öğrenemeyenlere mutlaka bu kitabı yaşayarak öğrenmelerini tavsiye ederim.
Kayıp Aydınlanma
Kayıp AydınlanmaFrederick Starr · Kronik Kitap · 2019340 okunma
688 syf.
3/10 puan verdi
·
38 günde okudu
Oryantalist bakış açısıyla yazılmış bir kitap. kitap yazarının ajan olduğu bile söylenmektedir. Tarihimizi oluşturan karakterlerin oryantalist bakış açısıyla kötülenmesi tabiki de hoşa gitmeyecek bir durumdur.
Kayıp Aydınlanma
Kayıp AydınlanmaFrederick Starr · Kronik Kitap · 2019340 okunma
688 syf.
·
Puan vermedi
Görsellerle zenginlestirilmis bu sürükleyici kitap Orta Asya' nin orta çagdaki karanhikta kalmis olan Aydinlanma Cagi ni tarihi siralamaya sadik kalarak ama kuru bir anlatimdan çikartarak ortaya koyuyor. Dönemin en büyük zihinlerinin maceral hayatlari, bürülevici basarilari ve modern dünyanin olusumunu nasil hazirlad klarini açik bir dille anlatan eser, olup biteni sebep-sonuç dairesi içinde okura sunarak zihinlerdeki sorulara cevap veriyor. Kitaba konu olan neredeyse tüm isimlerin Arapça yazmis olmasindan ötürù Arap olduklar yönündeki yanilgry, bertaraf eden kitap bugün Kazakistan'dan Afganistan a ve Sincan'a kadar uzanan Orta Asyada Türkì ve Iranì halklarin nasil büyük medeniyetler insa ettiklerini gözler önüne seriyor. Kayip Aydinlanma 800 il@ 1200 seneleri arasinda en büyük ve gelismis kentlere, en zarif sanata ve hemen her alanda en ileri bilgi ve teknolojiye sahip olan Orta Asya' nin dünya ticaretini ve ekonomisini nasil yönlendirdigini anlatiyor. Orta Asyalilar gökbilimi, matematik, jeoloji, tip, kimya, musiki, sosyal bilimler, felsefe ve ilahiyat basta olmak üzere hemen her alanda basari elde etmislerdi. Cebire ismini veren, hayal edilemeyecek bir isabetlilik ile dünyanin çevresini hesaplayan, daha sonra Avrupa°da tibbin temelini olusturacak eserler veren ve dünya üzerindeki en muhtesem sirlerin birçogunu yazan Orta Asyallardi. Hatta Birûni kesfinden be asir önce Amerika kitasinin varligini öngörmüstü. Tarihte ayni mekân ve zamanda bu kadar cok bilim adaminin bir arada oldueu baska bir dönem pek voktur. Yazdiklar Thomas Aquinas in döneminden bilimsel..alıntı
Kayıp Aydınlanma
Kayıp AydınlanmaFrederick Starr · Kronik Kitap · 2019340 okunma