Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

G. H. Hardy

G. H. HardyBir Matematikçinin Savunması yazarı
Yazar
8.1/10
108 Kişi
562
Okunma
28
Beğeni
3.296
Görüntülenme

Hakkında

Godfrey Harold Hardy (7 Şubat 1877 - 1 Aralık 1947), sayı teorisi ve matematiksel analizdeki başarılarıyla tanınan İngiliz bir matematikçiydi. Biyolojide, popülasyon genetiğinin temel bir ilkesi olan Hardy-Weinberg ilkesi olarak da bilinen, tür içi gen alışverişinin fazla olduğu topluluklarda başat ve çekinik genetik özelliklerin dağılımının oranı hakkındaki teorisiyle bu konudaki tartışmaya son vermiştir. G. H. Hardy, genellikle matematik alanının dışındakiler tarafından 1940 tarihli makalesi A Mathematician's Apology (Bir Matematikçinin Savunması) ile tanınır ve genellikle meslekten olmayanlar (laikat) için yazılmış, çalışan bir matematikçinin zihnine dair en iyi kavrayışlardan biri olarak kabul edilir. Hardy, 1914'ten itibaren ünlü hale gelen Hint matematikçi Srinivasa Ramanujan'ın danışmanıydı. Hardy neredeyse anında Ramanujan'ın olağanüstü parlaklığını fark etti ve Hardy ile Ramanujan yakın çalışma arkadaşı oldu. Paul Erdős tarafından yapılan bir röportajda, Hardy'ye matematiğe en büyük katkısının ne olduğu sorulduğunda, Hardy tereddüt etmeden bunun Ramanujan'ın keşfi olduğunu söyledi. Hardy, Ramanujan üzerine bir konferansta "onunla olan ilişkim hayatımdaki tek romantik olaydır" dedi. Detay bilgi: tr.wikipedia.org/wiki/Godfrey_Ha...
Tam adı:
Godfrey Harold Hardy
Unvan:
İngiliz matematikçi
Doğum:
Cranleigh, Birleşik Krallık, 7 Şubat 1877
Ölüm:
Cambridge, Birleşik Krallık, 1 Aralık 1947

Okurlar

28 okur beğendi.
562 okur okudu.
15 okur okuyor.
462 okur okuyacak.
12 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Çok sayıda nesnede var olan bir özellik çok ilginç olamaz."
Reklam
"Çocukluğumda matematiğe karşı özel bir tutkum olduğunu hatırlamıyorum; matematik mesleği hakkında da pek yüce şeyler düşünmezdim. Matematiği sınavlar ve burslarla ilgili bir şey olarak algılardım. Öteki çocukları yenmek istiyordum; matematik de bunu gerçekleştirmemin en kısa yolu gibi görünüyordu."
... Gözleri koyu kahverengi ve bir kuşunki gibi parlaktı -soyut düşünme alışkanlığı olanlarda sıkça rastlanan türden bir bakış.
Hırs asil bir tutkudur ve yerine göre farklı şekiller alabilir.
Dünyadaki en masum uğraş matematiktir.
G. H. Hardy
G. H. Hardy
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
117 syf.
9/10 puan verdi
Matematik, matematik için midir; yoksa matematik, toplum için midir?
Kitabın önsöz kısmı, Hardy'nin ortak matematiksel çalışmalar yaptığı bir arkadaşı olan C. P. Snow tarafından yazılmış. Uzun bir önsözün ardından Hardy'nin savunmasını okuyoruz. Pür matematiğin yararlı olmaması gerektiğini savunurken aslında kendisini de savunmuş. Ona göre, matematik insanlara faydalı olmak zorunda değildir; yalnızca bilim ve estetik zevk için yapılmalıdır. Matematiğin sanatsal bir yaratım olduğunu, bu yüzden de ileri yaşlardaki insanların bu yaratımdan yoksun olduğunu söylüyor. Yaşının ilerlemesiyle birlikte yaratıcılığını azaldığını düşünerek ancak matematik hakkında yazmak gibi (kendi deyimiyle) "ikinci sınıf" bir işe kalkışmış. Çünkü matematikçinin işlevi bir şeyler ortaya koyarak, matematik bilimine katkıda bulunmaktır; kendisinin ya da diğer matematikçilerin ne yapmış olduğunu anlatmak değildir. Matematik yapmak yerine onun hakkında yazmaktan başka bir çaresi olmadığını hüzünlü bir dille anlatıyor.
Bir Matematikçinin Savunması
Bir Matematikçinin SavunmasıG. H. Hardy · Tübitak Yayınları · 2019562 okunma
157 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bir Matematikçinin Savunması, uzun bir ön söz ile başlıyor. Bu ön sözde Hardy 'nin arkadaşı C. P. Snow bizlere Hardy 'i anlatıyor. İtiraf etmek gerekirse kitabın bu kısmını daha çok sevdim. Matematikçilerin hayatlarını öğrenmek onları anlamanın ön koşulu gibi geliyor bana. Hardy kendinden bahsetmeyi sevmediği için bunu birinin yapması gerekiyordu. Bu ilk kısmı okurken "Sonsuzluk Teorisi" filmini tekrar izliyormuşum hissi oluştu. (Filmi izlemeyenlere ayrıca tavsiye ederim.) Kitabın esas kısmına gelirsek, matematiğe pek çok katkısı olan Hardy yaşlanması sebebi ile yaratıcılığını yitirdiğini düşünüyor, bunun sonucunda da en azından düşüncelerimi yazıya aktarayım diyor. Bu düşüncelerden bir tanesi matematikçilerin yıllardır üzerinde tartıştığı "Matematik bir keşif midir yoksa icat mıdır?" sorusu. Yani acaba matematikçiler matematiği üretiyor mu yoksa zaten doğada var olan bir şeyi açığa mı çıkarmış oluyor. Tartışmalı bir konu. Hardy 'nin buna bir cevabı var. "Benim inancıma göre, matematiksel gerçeklik bizim dışımızdadır ; bizim işlevimiz onu bulup çıkarmak ya da gözlemektir ; ispatladığımızı veya tumturaklı sözlerle yarattığımızı söylediğimiz teoremler ; gözlemlerimizden çıkardığımız sonuçlardan ibarettir." Hardy bu görüşü savunsa da henüz bu konu hakkında net bir yargıya varılmış değildir. Hangi taraf kendini savunsa o taraf daha haklı gibi görünüyor. Öğretici, düşündürücü, güzel bir eser olduğunu düşünüyorum. Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar dilerim.
Bir Matematikçinin Savunması
Bir Matematikçinin SavunmasıG. H. Hardy · Tübitak Yayınları · 2019562 okunma
157 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
Bir matematikçinin savunması,G.H.Hardy Ünlü İngiliz matematikçisi G. H. Hardy'nin "A Mathematician's Apology" ismini verdiği bu kitap ilk olarak 1940 yılında basılmış. Hardy'nin amacı matematiği savunan bir tez öne sürmek. Kitabın 1967 yılındaki dördüncü baskısına C. P. Snow'un alışılmıştan uzun bir önsözü eklenmiş. Kitabında Hardy
Bir Matematikçinin Savunması
Bir Matematikçinin SavunmasıG. H. Hardy · Tübitak Yayınları · 2019562 okunma