Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

George Ritzer

Toplumun Mcdonaldlaştırılması yazarı
Yazar
8.6/10
205 Kişi
1.010
Okunma
81
Beğeni
4.915
Görüntülenme

George Ritzer Yorumları ve İncelemeleri

George Ritzer yorumları ve incelemelerini, George Ritzer kitabı hakkındaki okur görüşlerini , George Ritzer puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
384 syf.
·
Puan vermedi
Kapitalist Sistemin Getirileri
İlk fast food dükkanın nasıl açıldığını ve ne gibi durumlara kadar geldiğini merak ettiniz mi hiç? Açıkçası sadece yemek ile değil hayatımızın tüm alanında tüketimin ne raddeye geldiğini daha ilk zamandan bize aktaran bir kitap. Sosyal hayatın içine işleyen ve vazgeçilmez olan tüketimin insanları nasıl ne şekilde etkilediği bize bugün normal görünen ve hayatımızdan asla koparamadığımız bu sistemin nasıl ne zamandan beri geldiğini gösteren bir kitap. Akıcı bir dile sahip olması kitabın çabuk okunmasına yarar sağlarken aynı konularda sürekli tekrarlara düşmesi biraz kitabı sıkıcı bir hâle getirebiliyor. Ama yine de güzel ve bir o kadar farkındalık yaratan bir kitap diyebilirim. Sosyalizm kapitalizm ve benzerleri için merak edenlere şiddetle tavsiye edilir :)
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021651 okunma
546 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Klasik Sosyoloji Kuramları - George Ritzer
Valla ne yalan söyleyeyim, beğenmedim ya. Ya çevirisi kötü, ya da orijinal hali gerçekten kötü. Yazar iki yüz sayfada anlatılabilecek şeyleri, gazel okuyarak beş yüz sayfaya çıkarmayı başarmış, tebrik ederim. Anlaşılmaz paragraflar, yapay cümleler, alakasız kişiler, paragrafların bütünsüzlüğü, sıkıcılık vs. bir yazarda olmaması gereken her şey Ritzer'de toplanmış, maşallah. Puanım 6/10. Elinizde kaynak yoksa bu okunabilir ama daha iyisi varsa okumayın. Klasik sosyoloji kuramlarını daha iyi anlatan eserler mutlaka vardır, bunu okumasanız da olur.
Klasik Sosyoloji Kuramları
Klasik Sosyoloji KuramlarıGeorge Ritzer · De Ki Basım Yayım Ltd. Şti. · 201359 okunma
Reklam
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ritzer'e göre, McDonaldlaştırma Max Weber'in akılcılık kuramının bir uzantısıdır. Weber'e göre biçimsel akılcılık, insanların belirli bir amaç için optimum araç arayışının kurallar, yönetmelikler ve daha büyük toplumsal yapılar tarafından biçimlenmesidir. Amaç için optimum araçları kendi başlarına keşfetmek zorunda değillerdi; tam tersine optimum araçlar zaten keşfedilmiş ve kurallar, yönetmelikler ve yapılarda kurumsallaştırılmıştı; insanların bunlara uyması yeterliydi. Nitekim öyle de oldu; insanlar kendileri için uygun görülen tarz, şekil ve tatları sorgulamadan elde etme çabasına girince, McDonald yalnızca bir yemek kültürü olmaktan çıkarak bir hayat biçimi olarak kendisini gösterdi. Yazar, yapılan birkaç araştırmaya dayanarak McDonaldlaştırmanın sağlığı da yakından tehdit ettiğini ileri sürüyor. McDonaldlaştırmanın insan ilişkilerine vurduğu darbeden bahsederek şu tespiti yapıyor: "İnsan ilişkileri işin içine dahil olduğunda, her yönde aynılık geçerli olmaz. Rutinleşme belirgin ve aldatıcıysa, seri olarak üretilen insan ilişkileri, fast-food müşterileri için, insanlıktan çıkarıcı görülebilir. Özgün insan ilişkilerinin yerini, prefabrike ilişkiler aldığı zaman insanlıktan çıkma süreci gelişir." Hatta aile içi ilişkilere indirdiği darbelere dikkat çekilerek bu konuda, deliller öne sürülüyor.
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021651 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
Rasyonel toplumlardan irrasyonel toplumlara dönüşümüzü gerçekleştiren kapitalizmin küreselleşmeye katkısını gözler önüne seren bir kitap çalışması. Okudukça tad veriyor. 1993’de ilk basımı çıkmasına rağmen güncelliğini koruyan 2020 basımı yazarın güncel durumları takip edip düzenlediğini gösteriyor. Ayrıca konuların geçişi ve olayların örgüsü tüm okuyuculara basit bir dille aktarılmıştır. McDonaldlaşan insan olmalı mıyız olmamalı mıyız? Okuyarak bireysel hayatınıza yön verebilirsiniz .
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021651 okunma
384 syf.
7/10 puan verdi
Tüketim toplumlarında sıradan bir günün özeti aslında bu kitap.Hayatımızı kolaylaştırdığını düşündüğümüz her şeyin ortasında beliren robotlaşmaya bir eleştiri. Teknoloji ve insan gücünü dev bir hamburger haline getirip verimlilik ve hız üzerine kodladık. Artık sindirilmesi güç bir yerdeyiz ve bu oburluk günden güne artıyor.Zaman kaybetmemek üzerine kurduğumuz hayatlarımız 'an' ı yaşamak için can atıyor fakat ona da vaktimiz yok.Çok para kazananların harcayacak vakti yok,vakti olanların da parası yok. Toplum yeni bir düzene ayak uyduruyor gibi gözükse de aslında iş öyle değil.İpleri ellerinde tutanların kuralları belirlediği oyunları oynuyoruz yine.İnsan gücüne olan ihtiyacın günden güne azalacağı sistemler kurarak insanların işlerini kolaylaştıran teknolojiler, insanı insandan uzağa düşürüp dikey bir hareketlilik yaratıyor. Tepeye doğru giden bu yetki,sınıfsal farkları açarak tabandaki meslek gruplarını yok ediyor. Her şey bilindik, tanıdık, sürprizsiz olarak ilerliyor. McDonald'sta yediğiniz favori hamburgeriniz bunlardan sadece biri. Hız ve haz birbirini beslemiyor birbirini öldürüyor artık.Bu sebepledir ki evde saatlerce uğraşıp yaptığınız hamburger daha iştahla yeniyor Hepimiz dünya oburunun içindeyiz ve bir gün mutlaka doyacağız. .
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021651 okunma
260 syf.
10/10 puan verdi
·
41 günde okudu
Kitabı okumaya başlamadan önce pek çok üniversitede ders kitabı olarak kullanıldığını görmüştum. Okuduktan sonra kesinlikle sosyolojiye ilgili herkesin okuması gereken bir kitap olduğuna kanaat getirdim. 11 bölümden oluşan kitap her bölüm sonunda ozett ve tavsiye kitap listesi de vererek konu hakkında detaylı inceleme ve araştırma yapmak isteyenler için fırsat sunmaktadır.
Çağdaş Sosyoloji Kuramları ve Klasik Kökleri
Çağdaş Sosyoloji Kuramları ve Klasik KökleriGeorge Ritzer · De Ki Basım Yayım Ltd. Şti. · 201982 okunma
Reklam
320 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Bazı arkadaşlar sıkıcı bulmuşlar ancak kitap içinde bulunduğumuz durumu ne kadar feci olduğunu görmemizi sağlıyor. Yazarın belirttiği gibi ABD'de iş çığrığından çıktı ancak fast food virüsünün tamamen etkisi altına almadığı ülkelerde yapılabilecek pek çok şey var. Yerel değerleri destekleyin, esnaf lokantalarına gidin, masanıza gelip bizzat
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021651 okunma
384 syf.
7/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Bu bir inceleme değildir!
Parçadan bütüne gitmeyi seviyorum bu yüzden spefisik konulardan oluşan kitaplarimı karşilaştirip senteze vararak yeni okuma listeleri düzenliyorum. Gidişattan memnunum ama bu kitap fazlaca tekrara düştüğü için ben de kafa ütulemek istedim. Cünkü bu kitap neredeyse romantik akımda. Öncelikle hiz cağı makineleşme ya da insanın montaj bandı başında bekleme - uretimde ve tüketimde zekaya gereksinim duymama!( Henry Ford akılcılaştırma sistemi ) dahası insanı robotlaştırma eleştirisi var tamam da elestirel iki sorum olacak: 1. Hız çağı: Bürokratik kuruluşlarda bir imza icin haftalarca beklenebilirken neden 12 saat çalişmak ya da fazla mesai ya da is sonrasi telefonla maille işe devam etmek yasaklanmiyor ve neden normal addediliyor? Dünyada calisma saatlerini 6 saate düsürmek hiz çağini degiştirmez miydi? 2. Artan dünya nüfusu karsısında akilcilaştirilmiş montaj bandı ve akılsızlaştirilmiş tüketici alegorisi dısında ne tür bir hizmet sistemi islevsel olabilir? Iste bu sorulara kitlesel yanıtlar aranmadıkça kitaplar tekrara düşerler ve islevsizlesirler. Kitap çok kötü degil ama bakiş acisı eksik.
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021651 okunma
384 syf.
·
Puan vermedi
Verimlilik
Öncelikle, eğer topluma yön veren sistemleri anlamak istiyorsanız ve bu konuda aklınınızda var olan düşüncelerinizi beslemek istiyorsanız, bu kitap size bazı zincir market, mağaza ve yiyecek dükkanlarının oluşmasında ve gelişmesindeki aklı detaylandırmanıza olanak verecektir. Kitap 1994ten sonrasına dair pek bilgi paylaşmıyor fakat, amerika öyle bir yer ki gelişimini çok hızlı sürdürüyor bizim toplumda da oldukça geçerli anlayacagınız. Verimlilik hakkında güzel fikirleri var okumanızı tavsiye ederim.
Toplumun Mcdonaldlaştırılması
Toplumun McdonaldlaştırılmasıGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2021651 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
İçinde bulunduğumuz dünyada tüketiciler olarak sayısız mal ve hizmetle çevriliyiz.Bunlara gerek internetten gerekse de mağazalardan ulaşabiliyoruz ve bu mal ve hizmetlerden yararlanmamızı sağlamak için üretim dünyasında birçok şey deneniyor.Sonuç;ekonomi tarafından kontrol ediliyoruz ve sahip olduğumuz paranın bir şekilde ekonomiye akması sağlanıyor.Kapitalizmin baskın olduğu dünya ekonomisinde tüketiciler her türlü teşvik verilerek(kredi kartı almak gibi)tüketmeye davet ediliyor.Öyle gözüküyor ki bu durum bir süre daha devam edecek gibi.Tüketiciler olarak tüketmeliyiz fakat bunu yaparken aslında daha dikkatli ve bilinçli de olmamız mümkün.
Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek
Büyüsü Bozulmuş Dünyayı BüyülemekGeorge Ritzer · Ayrıntı Yayınları · 2016140 okunma
55 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.