Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Giambattista Vico

Giambattista VicoYeni Bilim yazarı
Yazar
9.0/10
3 Kişi
24
Okunma
16
Beğeni
1.449
Görüntülenme

Hakkında

Giovan Battista (Giambattista) Vico, (d. 23 Haziran 1668 – ö. 23 Ocak 1744) ünlü İtalyan siyaset felsefecisi, retoriği, tarihçisi ve hukuk danışmanı. Özgün bir tarih anlayışı geliştirmiş olan Vico, bilgi ve tarih konusunda araştırmaları konusunda oldukça marjinal bir fikir ortaya koydu. Başta René Descartes'tan etkilenmesine rağmen sonraları Descartes'ın tarihe açık ve seçik düşüncelerle yaklaşma tavrına karşı çıkmış ve doğruluğu, kesinliği, açık seçik düşüncelerde değil de, etkinlikte, insan varlıkları tarafından yaratılmış, gerçekleştirilmiş olanda aramıştır. Vico'ya göre, tarih, insanların eseridir. Çevrenin insan üzerinde belirli etken olduğu yaklaşımından uzak olduğunu vurgulamıştır. İnsan yalnızca kendisinin yarattığı şeyleri bilebilir düşüncesini benimsemiştir. Özellikle Descartes'ın meşhur Cogito ergo sum düşüncesini reddetti. Vico bu düşüncenin matematiğe dayandığını matematiği ise insanın yaptığı bir şey olduğunu düşünüyordu. Vico ortaya yepyeni bir ilke koydu: Verum Factum (gerçek olan yapılandır) Ona göre: Ancak yaptığımız ya da yarattığımız şeyleri kesin olarak bilebilirdik. Ayrıca Vico toplumun insanlar tarafından meydana getirildiğini, bu yüzden de ancak insanlar ve onların davranışları açısından anlaşılabileceğini düşünüyordu. Ddeğişmez bir insan doğası fikrini reddetmekle ve toplumdaki değişim ile gelişimi bir bütün olarak görmekle radikal bir tutum benimsemişti. Vico toplumları anlamak için dile, mitlere, hukuğa ve alışkanlıklara bakmanın önemini de vurguluyordu. Kıta rasyonalizminin hâkim olduğu sonraki yüzyıl boyunca değeri bilinemedi. Birçok kesim tarafından deli olarak görüldü.
Tam adı:
Giovan Battista (Giambattista) Vico
Unvan:
İtalyan siyaset felsefecisi, retoriği, tarihçisi ve hukuk danışmanı
Doğum:
Napoli, İtalya, 23 Haziran 1668
Ölüm:
Napoli, İtalya, 23 Ocak 1744

Okurlar

16 okur beğendi.
24 okur okudu.
1 okur okuyor.
71 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Polybios:
''Dünyada filozoflar olsaydı dinlere ihtiyaç olmazdı.''
Sayfa 130 - DoğuBatı Yayınları
İnsan ancak kendi yarattığı şeyi tam olarak bilebilir.
Reklam
İnsanlar bir kez korku dolu bir bâtıl inanca tutuldu mu hayal ettikleri, gördükleri, hatta yaptıkları her şeyi o bâtıl inanca dayandırırlar.
Sayfa 131 - DoğuBatı Yayınları
Grek filozofları, uluslarının izlediği doğal akışı hızlandırmışlardır, çünkü bu filozoflar ortaya çıktıklarında, Grekler hâlâ katı bir barbarlık içindeydiler.
Sayfa 124 - DoğuBatı Yayınları
Otoritenin üç türü vardır. İlki tanrısaldır ve bu inayet için hesap sorulmaz. İkincisi, kanunların resmî usulü üzerinde tam olarak duran kahramansal otoritedir. Üçüncüsü, deneyime, pratik işlerde bireysel öngörüye ve akılsal konularda ince bir hikmete sahip kişilerde yer alan gerçeklik üzerine temellenen insani otoritedir.
Bilgice şu iki yöntem ilkesi arasında salınım hâlindeyiz: "Kesinlik, hakikatten önce gelir." //-:
René Descartes
René Descartes
ile "Hakikat, kesinlikten önce gelir." //-:
Giambattista Vico
Giambattista Vico
Halbuki: "İnsan, bilgice, hem hakikatten hem de kesinlikten önce gelir."
İhsan Fazlıoğlu
İhsan Fazlıoğlu
Reklam
"Felsefe insan ırkına faydalı olmak için, zayıf ve düşkün insanı yükseltmeli, doğrultmalı, ayağa kaldırmalı ve onun tabiatını parçalamamalı ve onun bozulmasına izin vermemelidir, onu çürümeye bırakmamalıdır."
Giambattista Vico
Giambattista Vico

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
527 syf.
·
Puan vermedi
Giovan Battista (Giambattista) Vico, (1668 –1744) ünlü İtalyan siyaset felsefecisi, retoriği, tarihçisi ve hukuk danışmanı. Doğan Özlem'in sunuş yazısında belirtildiği üzere; "Vico’nun tarihi bir bilim olarak ele aldığı ve onun ilkelerini ortaya koyduğu, kendi ifadesiyle başyapıtı dediği Scienza Nuova, yani Yeni Bilim, 1725 yılında ilk
Yeni Bilim
Yeni BilimGiambattista Vico · Doğu-Batı · 200716 okunma