Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güldane Gündüzöz

Tasavvuf Tarihinde Nazari İrfan Geleneği yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
10.0/10
1 Kişi
11
Okunma
2
Beğeni
641
Görüntülenme

Güldane Gündüzöz Sözleri ve Alıntıları

Güldane Gündüzöz sözleri ve alıntılarını, Güldane Gündüzöz kitap alıntılarını, Güldane Gündüzöz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir müridi kendisine gelip “Efendim ben soğuk su içmeyi çok seviyorum. Fakat nefsimi terbiye etmek gayesiyle ondan mahrum edip suyu ılık içmeyi tercih ediyorum. Ne dersiniz?” diye sorduğunda, Hasan eş-Şazeli “Evladım suyu ılık içersen sadece dilinle şükredersin. Suyu soğuk iç ki bütün vücudunla şükredesin” demiştir.
"Bir kişinin medeniyet anlayışını, aldığı terbiye ve eğitim seviyesini anlamak için onunla bir defa bir yemek sofrasında bulunmak yeterlidir."
Sayfa 214 - Abdülibâdullah Sulhi, "Adâb-ı Taâm"
Reklam
Gazzâlî
Kan kalbe fazla hücum etmediği için sakin saf ve berrak olur Zira tokluk tembelliği doğurur ve kalbi körleştirir. Adeta sarhoşluk gibi beyni kaplar ve düşünmeyi önler. Onun için kalbin fikir hakkındaki düşünce cereyanı ağırlaşır, süratle intikal vasfını kaybeder. Çocuk bile çok yediği zaman adeta aptallaşır, zekâ ve hafızası körelir. Açlığa devam edin. Zira açlık nefsi terbiye eder, kalbi yumu şatır ve semavi ilimlerin insanda gelişmesine sebep olur. Açlık kalbi yumuşatır. Kalbin zikirden etkilenmesi zevk alması ve zikre devam etmesi bu yumuşaklık sayesinde müm kün olur. Nice zamanlar dil ile yapılan zikirlerden samimi olduğu halde kalp hiçbir zevk almaz. Sanki kalp katı olduğu için araya bir perde meydana gelmiştir. Bazı zamanlarda da kalp yumuşar, zikirden son derece etkilenir. Allah'a yakarış tan büyük zevk duyar. Bunun başlıca nedeni midenin boş olmasıdır.
Sayfa 214 - Az yemek-açlığın takva ve akıl melekeleri üzerine etkileri
Kahve isminin doğuşuna dair
İçende doygunluk hissi uyandırdığı yemekten kestiği ve iştahı kaçırdığı için buna kahve ismi verilmiştir.
Sayfa 216
Vahdet sırrına aşina olunması için altı şart
Killet-i taâm (az yemek), kıllet-i menâm (az uyumak), killet-i kelâm (az konuşmak), zikr-i devam (sürekli zikirle meşgul olmak), nefy-i havâtır (kalbi meşgul eden nefsâni ve şeytani düşüncelerden uzaklaşmak) ve fikr-i tâmdır.
Sayfa 215 - Yahyâ Âgâh, Mezmû'atü'z-zarâif
Erzurum Tasavvuf Edebiyatı ve Çay
Alvarlı bir semaveri tasvir ederken, Erzurum insanının algı dünyasında karşılığı olan imajların harekete geçirilmesiyle dini ve tasavvufi derinliği olan yüksek fikirleri, profanlaştırmaksızın popüler olanla buluşturmaktadır. Zâkirler zikirden fâriğ olunca Harâret-i zikir kalbe dolunca Demli çaylar nûr semâver gelince Cânhâneye benzer çayın camları Demliğe efendim eyle ihtirâm, Bezm-i muhabbetde halleder merâm Zirâ emreyledi ricâl-i kirâm Dür dâneye benzer çayın camları *** ihtiram:saygı, hürmet Dür dâne: inci tanesi
Hülâsatü'l-Hakâyık kitabı
Reklam
Tekkede Kahve Tüketimi ve Kahvenin Tarihi
Kahveyi Şázeliyye Tarikatı'nın kurucusu Ebü'l-Hasan eş-şa- zeli'nin (ö. 656/1258) bulduğu rivayet edilir. Buna göre bu bitkiyi Habeşistan'dan Yemen'e getiren onun müridleri olmuş ve bu yüzden de başından itibaren kahve tüketimi ile tarikat simgeleri arasında bir bağ kurulmuş, Şâzeli, ruhani bir lider ve kahve merkezli bir efsanenin kahramanı hâline gelmiştir. Bektaşî tekkesinde de ritüelin gerçekleştirildiği meydanda bu- lunan on iki posttan biri olan kahveci postuna "Şeyh Şâzeli postu" adı verilmesi bu sebepledir.
Sayfa 217