Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güney Çeğin

Güney ÇeğinGündelik Hayat Sosyolojisi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
9.6/10
16 Kişi
55
Okunma
30
Beğeni
3.361
Görüntülenme

Hakkında

1977 İzmir doğumlu. Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümüne araştırma görevlisi olarak girdi ve “Toplumun Yeniden Tanımlanması: Pierre Bourdieu ve Zygmunt Bauman Üzerine Bir Çalışma” teziyle yüksek lisans eğitimini 2005 yılında tamamladı. 2012 yılında ise “Yerel Siyasal Alan ve Siyasal Yatkınlıkların Yapısal-İnşacı Analizi” başlıklı tez çalışmasıyla doktorasını bitirdi. Çalışma konuları epistemoloji, politik sosyoloji, Türk sosyoloji tarihi ve klasik sosyal teoridir. Üç meslektaşıyla birlikte hazırladığı Ocak ve Zanaat: Pierre Bourdieu Derlemesi (İstanbul: İletişim Yayınları, 2007) başlıklı bir derleme kitabı, Toplumsal Sınıfların İlişkisel Gerçekliği (Ankara: Tan Yayınları, 2010) adlı bir kitabı ve çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri mevcuttur. Halen Pamukkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Tam adı:
Doç. Dr. Güney Çeğin
Unvan:
Türk Sosyoloji Tarihçisi, Yazar
Doğum:
İzmir, Türkiye, 1977

Okurlar

30 okur beğendi.
55 okur okudu.
8 okur okuyor.
53 okur okuyacak.
Reklam
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
En rafine yalnızlık şüphesiz sürü ardında bırakabilen bir yalnızlıktır.
Özgürleşimin ilk adımı, başkalarının güç istençleri tarafından ve onların aralıksız çalışması aracılığıyla yapılandırıldığımızı keşfetmekten geçer
"Düzen, insan için vazgeçilmezdir. Öyle ki, insanlar düzen için pek çok özgürlüğünden vazgeçmektedir. Düzenin kaybolacağı, olayların birbiri ardından akışının bozulacağı, kaosa meydan vereceği fikri toplumun en büyük korkularından biridir. Kaos ya da karmaşıklık, içerisinde tehditler bulunan bir durumdur. Kaosun kaynağında belirsizlikler vardır. Düzen kurmak belirsizlikle savaşa tutuşmaktır."
Sayfa 393
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
500 syf.
·
Puan vermedi
Kitap iki “yeni” tarihçi tarafından hazırlandı. Kitabı 2015’te çıktığında bir solukta okumuş, notlarımı almış ve makalelerim için de alıntılamıştım. Bir inceleme yazmak şimdiye nasipmiş. 1k’da yoktu. Eklettim. Kitap içinde iki ana referans barındırıyor. Birincisi isyan ( kıyam), ikincisi kitlesel katliamlar ( kıtâl) . Kitap dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Osmanlı son dönemi milliyetçi isyanları ve bu isyanların bastırılması için yürütülen politik şiddet ya da “ devlet terörü” diyebiliriz. Aslında kitaptaki tüm bölümler için atıfta bulunulan iktidar motivasyonu “ devlet aklı” sorunsalı. 19. ve 20. yüzyıllarda devlet eliyle nasıl etnik mühendislik ve homojenleştirme politikası yürütüldüğü, Ermeni ve Kürt halkları üzerinden örneklendirilmiş. Cumhuriyetle birlikte Ulus-devlet inşası için uygulanan imha projeleri, yok edilen mezarlıklar, aktüel tabiriyle devlet eliyle yapılan “ toplum mühendisliği” belgeleriyle anlatılmış. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e “ Devlet aklı” , “ devlet terörü” iktidarların politik şiddetleri, kitlelerin imha edilmesi, etnik isyanlar, ulus-devlet inşası, Arap imgesi, Ermeni olayları, Kürt coğrafyası üzerindeki politikalar gibi konulara ilgi duyuyorsanız kesinlikle bu kitabı okumanızı ve kütüphanenizde bulundurmanızı öneririm . Akademik bir kitap ama kesinlikle sıkılmadan akıcı bir şekilde ilgiyle okuyorsunuz.
Kıyam ve Kıtal
Kıyam ve KıtalÜmit Kurt · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 02 okunma
474 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Goffman, De Certeau, Bourdieu, Giddens, Lefebvre, Collins, Schutz gibi farklı patikaların temsilcilerinin -kendi entelektüel serüvenleri içinde- gündelik hayatı nasıl “nesne” kıldıkları ve ne türden kavramsallıklar geliştirdikleri çalışmanın omurgasını teşkil ediyor..
Gündelik Hayat Sosyolojisi
Gündelik Hayat SosyolojisiGüney Çeğin · Phoenix Yayınevi · 201834 okunma