Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gürbüz Evren

Gürbüz EvrenGirit'i Kaybetmenin Bitmeyen Acısı yazarı
Yazar
9.0/10
3 Kişi
23
Okunma
1
Beğeni
691
Görüntülenme

Hakkında

Gürbüz Evren Erzurum-Pasinler doğumludur, ilk orta ve lise eğitimini Ankara'da tamamladı. Ankara Gazi Lisesi'ni bitirdikten sonra yüksek öğrenim için Fransa'ya giden Evren, Paris VIII Üniversitesi'nde Siyaset Sosyolojisi eğitimi yaptı
Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
23 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Girit'te Türkler İçin Sonun Başlangıcı Olan İsyanlar
Osmanlı İmparatorluğu'ndan koparak kurulan ilk bağımsız devlet olan Yunanistan, bunu İngiltere- Fransa- Rusya ittifakına borçludur.
Girit'in Fethi Sonrası Nüfus Hareketi
... birçok yabancı kaynak Girit'teki Türk nufusunun artışının ama nedeninin kimi yerde Müslüman kimi yerde ise Türk olarak adlandırılan, İslam'ı seçmiş Yunanlar sayesinde olduğuna vurgu yapar.
Reklam
Girit'i Yazmak
Başlayan Yunan isyanlarıyla birlikte Türklerin, Müslümanların katledilmesine duyulan tepki, ilk kez milli duyguların uyanmasını sağlamıştır.
Eleftherios Venizelos, Girit'te aralarında doğup büyüdüğü Hanya'daki Türklere yönelik biriktirdiği kin ve intikam duygularının etkisiyle, Yunan ordusunu Anadolu'nun işgaline gönderecek ama siyasi yaşamının en büyük yenilgisini Mustafa Kemal karşısında alacaktır. Yunan ordusunun İzmir'de denize dökülmesinin ardından Venizelos büyük tepki toplayacaktır.
Girit'te Türkler İçin Sonun Başlangıcı Olan İsyanlar
Türklerle Girit'in yerli halkı arasındaki çatışma 1820'lerde Mora'daki Yunan isyanlarıyla birlikte başlamıştır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
80 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Uğrunda girdiğimiz savaşı kazanıp, ama kaybettiğimiz Ada GİRİT!...
“Bu kitabın yazılış amacı; elimizden göz göre göre alınan Girit Adası hakkında bilinenlerin dışında çok fazla bilinmeyenleri anlatmaktır,” sözleriyle başlar yazarımız kitaba.. Osmanlı’nın 24 yıl (!) süren savaş sonucunda 1669’da Girit’i fethetmesinin ardından, Ada halkından İslamiyet’i seçenlerin bir kısmı Hıristiyanlığa geri dönmüş. Müslüman
Girit'i Kaybetmenin Bitmeyen Acısı
Girit'i Kaybetmenin Bitmeyen AcısıGürbüz Evren · Pankuş Yayınları · 015 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
302 günde okudu
Gidemem Girit'ten Gidemem
Uzun zamandır beni bu kadar duygulandıran bir kitap okumamıştım. Hem Türk kimliğimle, hem de Girit'ten 40 günlükken Türkiye'ye mübadele ile gelen bir dedenin torunu olarak okuduğum için belki de bazı yerlerde gözlerim doldu okurken... Acaba onlar da veya tanımadığım orada yaşayan başka akrabalarımız da bu zulmü yaşadı mı diye düşündüm her sayfada.
Girit'i Kaybetmenin Bitmeyen Acısı
Girit'i Kaybetmenin Bitmeyen AcısıGürbüz Evren · Pankuş Yayınları · 015 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Osmanlı'nın 1669'da Girit'i fethetmesinin ardından Ada halkından İslamiyet'i seçenlerin bir kısmı, başlayan Yunan isyanlarının yarattığı korkunun etkisiyle zaman içinde Hristiyanlığa geri dönmüş; Müslüman kalanlar ise Yunanlar tarafından Türk olarak görülmüştür. Göçe zorlanan Türklerin malları çok ucuza ya da zorla ellerinden alınmış, satışa yanaşmayan Türklerden bazıları köy meydanlarında çırılçıplak soyulup direklere bağlanarak yakıcı güneşin altında günlerce aç ve susuz bırakılmıştır. Mübadele ile Ada'dan ayrılanlar ise evlerinin kapılarını 'belki döneriz' düşüncesiyle kapatıp anahtarları sakladılar. Ancak gemilere binip Anadolu kıyılarına yaklaştıkça, geri dönüşü olmayan yola girdikleri düşüncesi ağır basınca anahtarları denize attılar.
Girit'i Kaybetmenin Bitmeyen Acısı
Girit'i Kaybetmenin Bitmeyen AcısıGürbüz Evren · Pankuş Yayınları · 015 okunma