Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Haluk Selvi

8.5/10
10 Kişi
57
Okunma
7
Beğeni
845
Görüntülenme

Hakkında

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde lisans eğitimini ve aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Doktora çalışması olan “Milli Mücadele’de Erzurum” 2000 yılında Atatürk Araştırma Merkezi tarafından yayımlandı. Selvi’nin bu çalışması dışında, İşgal ve Protesto: İzmir’in İşgali İle İlgili Protesto Telgrafları, Birinci Dünya Savaşı’ndan Lozan’a Ermeni Sorunu, Bir Ermeni Komitecinin İtirafları isimli kitap çalışmaları bulunmaktadır. Bu kitap çalışmaları dışında Milli Mücadele Tarihi ve Ermeni Sorunu üzerine birçok makalesi bulunan Selvi, halen Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürütmektedir.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Sorgun, Yozgat, Türkiye, 1971

Okurlar

7 okur beğendi.
57 okur okudu.
39 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sevr antlaşması, sadece Osmanlı Devleti’ni parçalamak ve bağımsızlığını ortadan kaldırılması değildir; aynı zamanda Anadolu’dan Türk Milleti’nin varlığının yok edilmesi anlamını taşır. Sevr antlaşmasının temel felsefesi budur. İşte bu felsefe anlaşılmadan bugün yapılan saldırıları anlamak mümkün değildir.
Sayfa 111Kitabı okudu
Alfabe değişikliği konusu ilk bakışta bir dil ve eğitim sorunu olarak görülmekle birlikte özü itibarıyla siyasi bir meseledir. Cumhuriyet inkilapları arasında pek azı Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘batıcı’ ve ‘milliyetçi’ karakterini Latin alfabesini kabul etmek kadar iyi sembolize edebilir. Batıcı; çünkü Latin harflerini kabul etmek hedef olarak gösterilen medeni dünyaya kapıları ardına kadar açmak demekti. Milliyetçi; çünkü hiçbir araç Türk toplumunu yüzyıllardır birlikte yaşadığı İslam kaynaklarından ve Arap dindarlarından bu denli koparıp farklılaştıramazdı, Arapça-Farsça etkisi altındaki Türkçe’yi özgün bir imlâya kavuşturmazdı.
Sayfa 218Kitabı okudu
Reklam
Latin harfleri, Osmanlı Hariciyesinin tanıdığı ve bazen de kullandığı bir yazım şekliydi.
Sayfa 214Kitabı okudu
“Savaş, insanlık tarihinin kara lekesi... Her insan, her toplum ve her devlet ondan nefret ettiğini söyler, çocuklarını onun kötülüğünden bahsederek yetiştirir, ancak onsuz yaşayamaz.”
Halifeliğin kaldırılması, Kürt unsurunun çoğunlukta olduğu Musul üzerindeki Türk iddiasını zayıflatmış ve İngiltere’nin Musul iddiasını güçlendirmiştir. (Ömer Kürkçüoğlu)
Sayfa 318Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
350 syf.
·
Puan vermedi
İnkılap tarihi..
Kendisini inkılap tarihinde eksik hisseden ve dönemi merak edenler için başucu olabilecek bir eser. Anlatım dilindeki yalınlık ve basitlik kitabı akıcı kılarken geçmişten günümüze pek de kolay gelinmediğini idrak edebilmemiz ve son yüz yılın fotoğrafını çekebilmemiz için oldukça başarılı bir eser.
Sorularla Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
Sorularla Türkiye Cumhuriyeti TarihiHaluk Selvi · Yeditepe Yayınevi · 202022 okunma