Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Harun Güngör

8.8/10
26 Kişi
83
Okunma
9
Beğeni
1.514
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Akademisyen
Ölüm:
1 Kasım 2020

Okurlar

9 okur beğendi.
83 okur okudu.
7 okur okuyor.
53 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gagauz Türkleri-kurban
"Kurban, eti yenebilen her hayvandan olabilir. Ancak bir kimsenin ölüm yıl dönümünde kesilecek hayvanın kuş, kuzu v.s. olması gerekir. Domuz ve tavuk murdar sayıldığı için kurban olarak kesilmezler. Yağmur yağmadığı zamanlarda da koç ve buzağı kurban eden Gagauzlar, hasta için, zorluklarla karşılaştıkları zaman veya bir savaşa başlanacağı zaman kurban keserler."
Reklam
Gagauz Türkleri- halk inanışları- tabiat
"Güneş, ana ve babası olan canlı bir varlık olarak düşünülmektedir. Güneşin bir adamı vardır, o güneşi dolaştırır. " --------- Gagauzlar da diğer Türk kavimlerinde olduğu gibi, dünyanın sarı öküzün boynuzları arasında olduğuna ve bu öküz tarafından taşındığına inanırlar. Gagauzlar’ın bir kısmı ise Saha Türkleri’nde olduğu gibi dünyanın balığın sırtında olduğuna inanmaktadır."
•𐰔𐰀𐰢𐰀𐰣𐰃 𐱃𐰀𐰣𐰺𐰃 𐰖𐰀𐱁𐰀𐰺 𐰃𐰤𐰽𐰀𐰣𐰞𐰀𐰺 𐰚𐰀𐰯 𐰇𐰠𐰇𐰢𐰠𐰇𐰓𐰇𐰼• “Zamanı Tanrı Yasar, İnsanlar Hep Ölümlüdür.”
"Gagauzlar ; misafirperver, akıllı, duygulu, açık yürekli ve mert insanlardır. Kavgadan hoşlanmazlar. Hatta gelin adaylarına ilk olarak "yabancıya ikram yapıyor mu" diye sorulur."
"Gagauz takvimlerinde Ortodoks ruhu ağır basmakla birlikte Türkçe ay adları da kullanılmaktadır. Küçük ay (gücük ay) = şubat çiçek ay = nisan orak ay = temmuz harman ay = ağustos v.s."
“Kadın ararken güzel bir yüz arama, güzel huy ara... kadın erdemli olursa yeteri kadar güzelleşecektir. Güzelliği gösteren erdemdir. Demektedir.
Yusuf Has Hacip
Yusuf Has Hacip
Türk Din Etnolojisi
Türk Din Etnolojisi
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Kökeni ne olursa olsun halk tarafından kutsallığına inanılan ve kendisinde kutsal ve koruyucu bir güç olduğu kabul edilen her nesne; bitki, taş, su, ay, yıldız vs. halk inanışlarında inceleme/araştırma konusu olur. Türk Halk İnanışları, Türklerin tarih sahnesine çıktıkları günden bugüne kendi iç kültürel dinamiklerinden doğan ana inanç sistemi ve bu süreç içerisinde karşılaştıkları kültür, kabul ettikleri din ve yaşadıkları coğrafyanın katkısı ile oluşturdukları inanışlardır. Her ne kadar bu inanışların oluşmasında kendi ana kültürleri dışında değişik din ve kültürlerin katkı ve izleri bulunsa da toplumsal şuur bu katkı ve izleri doğal bir seleksiyona tabi tutarak kendi kültürünün bir parçası haline getirir ve onu toplum katmanlarına takdim eder. Bu kitapta sözü edilen halk inanışları sadece Türkiye Türklerinin değil, Kamçatka Yarımadasından Orta Avrupa içlerine kadar uzanan on milyon kilometre karelik bir alan içinde yaşayan bütün Türk topluluklarının inanışlarını ifade etmektedir.
Türk Halk İnanışları Üzerine Notlar
Türk Halk İnanışları Üzerine NotlarHarun Güngör · Kimlik Yayınları · 20175 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
Türklerin Dini
Türklerin uzun yıllar geniş coğrafyalarda hüküm sürmeleri din yönünden zengin bir kimlikle tarihte arz-ı endam etmelerine sebep olmuştur. Yeryüzünün büyük bir kısmında hüküm sürmüş semavi dinlerin mensupları içinde muhakkak Türkler de kendilerine yer edinmişlerdir. Bu geçmişten geleceğe uzanan dini çeşitliliğin layıkıyla deşifre edilmesi bu nedenle fazlasıyla önemlidir. Türklerin İslam'a geçişi kadar diğer dinlere karşı yaklaşım tarzları da kültürel yapının yıllar içinde oluşmasının önünü açmıştır. Özellikle benimsenen her dini yapının içinde etkin bir şekilde kendisini gösteren Şamanistik öğelerin su yüzüne çıkarılması; dinin kültürel yönünün algılanmasında başat rol oynayacağına şüphe yoktur. Türk kimliğinin dinle iç içe geçmiş yanlarının ortaya çıkarılması, dinin ne derece Türkleştiğini de ortaya koyar. Geçmişten günümüze hurafeler yanlış algılar dini yozlaştırdığı gibi kültürü de baltalamıştır. Bu nedenle etnolojik verilerin ortaya koyularak milli din algılarının aşikar kılınması; dinin tarihi açısından önemlidir. Din tarihi alanında kıymetli çalışmaları ile göz dolduran Harun Güngör'ün bu eserinde din tarihimize ışık tutan kıymetli makaleleri var. Yanlış din algısının kültür üzerindeki tahribatını görmek için kitap dikkatten kaçmamalı...
Türk Din Etnolojisi
Türk Din EtnolojisiHarun Güngör · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 202019 okunma
384 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Türklerin din tarihini ve buna bağlı olarak kültürlerinin inceleyen ve bir çok kitap ve araştırmayı baz almış yazar. Gök tanrı,şamanizm,nesturi hristiyanlık,maniheizm,budizm gibi ve en son islamiyet olarak Türk boylarının etkileşime girdiği dinler detaylı olarak anlatılıyor.
Türk Bodun Bilimi Araştırmaları
Türk Bodun Bilimi AraştırmalarıHarun Güngör · Bilge Kültür Sanat · 201618 okunma