Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İsmâil Hâmî Dânişmend

İsmâil Hâmî DânişmendTürkler ve Müslümanlık yazarı
Yazar
8.6/10
99 Kişi
327
Okunma
57
Beğeni
3.469
Görüntülenme

Hakkında

Babası Cebel-i Garbi mutasarrıfı Emir Mehmed Kamil Beğ'dir. Orta tahsilini Beyrut ve Şam'da tamamladı. İstanbul'da Mekteb-i Mülkiye'yi bitirmeden evvel, Fransa'da Paris College'de Fransızca okudu. İstanbul Maliye Mektebi, Edebiyat Fakültesi ile Mülkiye Mektebi'nde Dinler Tarihi ve Siyasi Tarih dersleri verdi. Bağdat'ta Hukuk Mektebi Müdürlüğü yaptı. Kendi gayretiyle Nisan 1919'da çıkardığı Memleket Gazetesi ile Hakimiyet-i Milliye, İrade-i Milliye gazetelerinde neşrettiği yazılarıyla Milli Mücadele'yi destekleyen aydınlardandır. Sivas Kongresi'ne katılan delegeler arasında yer aldı. Cumhuriyet'ten sonra resmi bir görev almadı. Kendini tamamıyla Türk ve İslam Tarihi araştırmalarına verdi. Çalışmalarını otuzdan fazla kitapta topladı. "İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi" adlı eserine tarih araştırmalarında günümüzde de sıkça başvurulmaktadır. Bilhassa "İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi" adlı kitabında, devşirmelerin Türk milletine yaptığı ihanetlerin üstünde durdu. Eserlerinde Türk milliyetçiliğinin pek çok temel iddiasını dile getiren Danişmend, 12 Nisan 1967'de İstanbul'da vefat etti. Türk-İslam Tarihi'ne ait birçok eseri bulunan Danişmend'in; Türkçe-Osmanlıca-Fransızca Lügat, Destan ve Divan Edebiyatı'nda İstanbul Sevgisi, Türkçe Resimli Büyük Dil Klavuzu adlı eserleri Türkçe hususundaki mühim çalışmalarıdır.
Unvan:
Türk Tarihçi, Şair ve Türk Dili Araştırmacısı.
Doğum:
Merzifon, Türkiye, 1899
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 12 Nisan 1967

Okurlar

57 okur beğendi.
327 okur okudu.
10 okur okuyor.
338 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Orta Çağın Hıristiyan âlimleri riyâzıyyât ilimlerini Müslümanlardan öğrenmişler ve çok geçmeden hocalarını geride bırakmışlardır. İslâm riyâzıyyecilerin en meşhurları işte şunlardır: Garplıların (Alkarismi) dedikleri (Muhammed İbni Mûsa- el-Hârizmi) dokuzuncu asırda yaşamıştır; riyaziyyâtta işaretleme usulü manâsına kullanılan (Algorithme) kelimesi bunun isminden gelir. 1029-1087 tarihlerinde yaşayan (Ez-Zerkali) usturlâbı icad etmiştir. 929 tarihinde vefat eden (Ebu-Abdullah Muhammed il-Battânî) ayla güneşin harekâtını tesbit etmiştir. (Abbas İbni Finas) da billûr yapmaya muvaffak olmuş ve bir nevi uçak icat ederek havada bir miktar mesafe katetmiştir.
Reklam
Cahiller içinde bir alim, ölüler içinde bir diriye benzer.
Sayfa 12 - Hadis
İnkarına imkan olmayan bir hakikat vardır; İslamiyyet Oğuz-Türklüğünden ne kadar kuvvet almışsa, Türklük de İslamiyet'ten o kadar kuvvet almış ve netice itibariyle İslamiyyeti Türklük ve Türklüğü de İslamiyyet yaşatmıştır.
Sayfa 210 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Pâyın sadâsı gelsede sen hiç gelmesen Pâyın sadâsı: Ayak sesi
Kardeşim, (13 yaşında) kendisine
Mufassal Osmanlı Tarihi (6 Cilt)
Mufassal Osmanlı Tarihi (6 Cilt)
ile
İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi
İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi
seti sipariş etmiş. 'Ablacığım sen bu kitapları nasıl okuyacaksın, bunlar sana ağır gelir' diyorum. 'Abla elimde kaynak kitap olsun, diğer tarih kitapları bana kolay geliyor' diyor. Neyi hedefliyorsun çocuk :) yeni neslin Halil İnalcık'ı olmayı mı? 🤗💐
Bir kasedür alev dolu gönlüm yana yana Men ta senün yanında dahi hasretem sana ...
İsmâil Hâmî Dânişmend
İsmâil Hâmî Dânişmend
Güzel Yazılar - Şiirler
Güzel Yazılar - Şiirler
Reklam
Bir kâsedir alev dolu gönlüm yana yana Ben tâ senin yanında dahi hasretim sana
İsmâil Hâmî Dânişmend
İsmâil Hâmî Dânişmend

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
10/10 puan verdi
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti
İsmâil Hâmî Dânişmend
İsmâil Hâmî Dânişmend
Atalarımızı Şarklı ve Asyalı diye hor gördük. Niçin bizden önce Batılılaşmadılar diye tenkit ettik. Medeniyeti alafrangalık zannettik. İslâmiyet'e "çöl kanunu" dedik. Bizler Müslüman Türk olarak körü körüne Batı hayranı olmaya ve kendimizi aşağılayan bir düşünce ile, geçmişte Batı Dünyasına ışık tutan Müslüman
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyetiİsmâil Hâmî Dânişmend · Yağmur Yayınları · 198938 okunma
243 syf.
9/10 puan verdi
Batılı yazar ve seyyahların, eski Türklerin karakter ve ahlâk yapısını bazen dostça, bazen düşmanca, çoğu zaman hayranlıkla kaleme aldıkları yazıları,İsmail Hakkı DANİŞMEND'in tenkit ve tahlilleriyle beraber okuyoruz. Batı kaynaklı alıntı bölümlerde bazen tekrara düşülmüştür.Mamafih bu tekrarlar sonrasında; yazarın konu ile alakalı farklı yorum ve eleştirilerine yer verilmesi durumun göze batmasını engelleyip, faydalı olmasını bile sağlamıştır. Kitabı okurken; bir yandan üstün anlama kabiliyetine sahip, sevgisinin kapsama gücünün üstünlüğü ve yaratılmış tüm varlığa sonsuz sevgi ve saygı besleyen Eski Türkün, islamiyet tacı ile birlikte yeni bir medeniyete öncülük edişinin gururunu hissederken; bir yandan da tanzimat sonrası yetişen ,atalarının pabucu olamayacak,şık ve züppe yeni Türkün hüznünü hissediyoruz. Bir Türk gencinin kat'i surette okuması gereken bir kitap. Iyi okumalar dilerim.
Eski Türk Seciyye ve Ahlakı
Eski Türk Seciyye ve Ahlakıİsmâil Hâmî Dânişmend · İstanbul Kitabevi · 198254 okunma
230 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Yazarın bu kitabı onyedi bölümden oluşuyor.Türk ırkının ihtida sebepleri,Arap ırkının Türk düşmanlığı gibi konular anlatılıyor.Gerek ayetler ve hadisler ışığında Türk - Arap düşmanlığının arka planı açıklanıyor. Kitapta dikkat çeken bir diğer konu ise yabancı ( Batılı ) tarihçilerden aşırı derecede kaynak bulunması...İşte bu nedenlerle katılmadığım bazı tespitler var. Tarih sever okurlara tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
Türkler Niçin Müslüman Oldu?
Türkler Niçin Müslüman Oldu?İsmâil Hâmî Dânişmend · Timaş Yayınları · 200827 okunma