Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jason Hickel

9.3/10
22 Kişi
94
Okunma
8
Beğeni
770
Görüntülenme

Hakkında

Jason Edward Hickel, araştırmaları küresel eşitsizlik ve politik ekolojiye odaklanan bir ekonomik antropologdur. The Divide: A Brief Guide to Global Inequality and its Solutions and Less is More: How Küçülmenin Dünyayı Kurtaracağı adlı kitaplarıyla tanınır.
Doğum:
Esvatini, 26 Aralık 1982

Okurlar

8 okur beğendi.
94 okur okudu.
11 okur okuyor.
142 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dünya, gerçeklik aslında var değildir, ya da vardır ama kendi başına ne olduğunun önemi yoktur çünkü gerçeklik insanlar ne şekilde inşa ederse o şekilde oluşan bir şeydir. Hiçbir şey insanlar tarafından gerçekleştirilene kadar, insan dilinde ifade edilene, adlandırılıp anlamlandırılana ve sembolik dünyamıza sokulana kadar gerçekten var sayılmaz.
“Ben bu kitapta bambaşka bir şey öneriyorum. Önerim sınırlarla değil, bağlantılı olma anlayışıyla, başka varlıklarla kökten bir yakınlığı yeniden elde etmekle ilgili.”
Reklam
1492'yi takip eden yıllarda Amerika'yı sömürgeleştirmeye başlayan Avrupalıları harekete geçiren şey bugünkü ders kitaplarında aktarıldığı gibi "keşif" tutkusu değildi. Sömürgeciliği tetikleyen şey, Avrupa'da yaşanan köylü isyanlarının yarattığı birikim kriziydi. Sö- mürgecilik "çözüm" olarak görülüyordu.
Sömürgeci müdahaleler kapitalizmin yükselişine yeni bir boyut kazandırdı. Avrupa kapitalistleri bir seri üretim sistemi yaratmıştı ama mallarını satacak yerlere gereksinimleri vardı. Bu kadar üretimi kim tüketecekti? Çitleme bu soruna kısmi bir çözüm oluşturuyordu: Kendine yeten ekonomileri yok ederek bir işçi kitlesi yaratmakla kalmamış, gıda, giyim ve diğer gerekli eşya için sermayeye tama- men bağımlı bir tüketici kitlesi de yaratmışlardı. Ama bu da tek ba- şına yeterli değildi. Dışarıdaki yeni pazarlara açılmaları gerekiyor- du. Fakat şöyle bir sorun vardı: Küresel Güney'in büyük kısmının, özellikle de Asya'nın, zanaata dayalı kendi ekonomileri vardı. Dün- yanın en iyi zanaat üretimini yapmasıyla bilinen bu bölgeler, kendi başlarına zaten yapabildikleri şeyleri satın almakla ilgilenmiyordu. Sömürgeciler bu sorunu da Küresel Güney'de asimetrik ticaret ku- ralları uygulayıp yerel sanayiyi yok ederek, sömürgeleri yalnızca bir hammadde kaynağı olarak değil aynı zamanda Avrupa'da seri üre- timi yapılan malların tutsak pazarı haline getirerek aştılar. Böylelik- le devre tamamlanmış oldu. Fakat ortaya korkunç sonuçlar çıktı: Av- rupa sermayesi büyüdükçe Güney'in küresel üretimdeki 1750'de %77 olan bu pay 1900'de %13'e geriledi.
...ortaya koyduğumuz emeğin, çıkardığımız kaynakların ve atmosfere saldığımız karbondioksitin dörtte biri zenginleri daha da zenginleştirmek için kullanılıyor.
Sayfa 49
Kapitalizm bize 'insan' ve 'diğer canlılar' şeklinde bir "ikici" düşünceyi dayattı ve bununla da kalmayıp insanların diğer canlılar üzerinde hüküm kurmasını meşrulaştırdı. Oysa insanlar hep böyle düşünmüyordu, kendileriyle canlılar dünyasının geri kalanı arasında temel bir ayrım görmemişlerdi. Tam aksine nehirlerle, ormanlarla, hayvanlarla, bitkilerle, hatta doğrudan gezegenimizle derin bir karşılıklı bağımlılık ilişkisi içinde olduğumuzu kabul etmiş bunları tıpkı insanlar gibi hissetmek kabiliyeti olan varlıklar olarak kabul edip onların da bizimle aynı ruhu paylaştığına inanmışlardı.
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme Kurtaracak
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme Kurtaracak
Reklam
Her şey bir sis bulutu içinde yitip gidiyordu. Geçmiş silinmekle kalmıyor, silindiği de unutuluyor, sonunda yalan gerçek olup çıkıyordu.
Bizi Ayıran Uçurum
Bizi Ayıran Uçurum

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
·
Puan vermedi
Bugün Kalan Yaz Günlerimizin En Serini Olabilir
Dünyayı en sıcak haliyle deneyimlediğimiz bu günlerde ilkim krizine dair okumak, düşünmek epey zor. Tüm bu gerçeklerle bir çırpıda yüzleşmek insanı çok etkiliyor. Çoğu Zarar Azı Karar’da iklim krizinin ortaya çıkış nedenleri tek tek ve kronolojik çerçevede ele alınıyor. Bugün dünyanın olduğu durum veriler ışığında sunuluyor ve gelecek için olası
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme Kurtaracak
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme KurtaracakJason Hickel · Metis Yayıncılık · 089 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bu kitabın bende oluşturduğu etkiyi ifade ederken yine yazarın bir cümlesini kullanmak istiyorum. Yazarı, kitabın sonuna doğru diyor ki; "Lisansüstü çalışmalarım sırasında bazen dersten çıkınca yeni bir perspektif edinmenin müthiş ağırlığı altında ediliyormuş gibi hissederdim." Kitabı bitirdiğimde hissettiklerim tam olarak böyle. İçeriği
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme Kurtaracak
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme KurtaracakJason Hickel · Metis Yayıncılık · 089 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
İçine düştüğümüz ve git gide daha da derinine indiğimiz çukur üzerine yazılmış bir kitap... Düştüğümüz çukurdan çıkmak mümkün mü ya da elimizden bir şey gelir mi ikna olmuş değilim ama farkındalık yaratmasını dilerim. Israrla üzerinde durulan 'sonsuz büyüme' meselesi gerçekten aşılması çok zor bir duvar. Büyümenin kendisini yok etmeden 'durmadan' doğal büyüme sürecine geçemeyeceğimiz tüm kanıtlarıyla anlatılıyor. Önüne geçilmesi pek mümkün görünmeyen bu büyüme ve hep daha iyisini daha fazlasını elde etme arzusu, ekolojik dengeyi sağlamada epeyce geriye götürüyor bizi. Enerji tasarrufu ya da geri dönüşüm romantizmiyle durumun iyileştirilmesi de zor gözüküyor. Karamsarlıktan öte bir farkındalığa ihtiyacımız var. Israrla üzerinde durulan bir diğer konu kapitalizm. Kapitalizmle, sonsuz büyüme ve daima kâr elde etme amacıyla hareket eden bir döngünün içine sıkıştırılmış durumdayız. Gözle gördüğünüz ve görmezden geldiğiniz her detayı gözünüze sokuyor kitap. İçiniz daralsa da okumanızı tavsiye ederim. "Kapitalizm organize şiddetin, kitlesel yoksullaştırmanın ve kendine yeten geçim ekonomilerinin sistematik yıkımının sırtında yükseldi." :/
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme Kurtaracak
Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme KurtaracakJason Hickel · Metis Yayıncılık · 089 okunma