Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Depresyonun Gerçek Nedenleri ve Beklenmedik Çözümler

Kaybolan Bağlar

Johann Hari
“Ben kendi hayatımda depresyon hakkında iki hikâyeye inanmıştım. Hayatımın ilk on sekiz yılında bunun ‘tamamen kafamın içinde’ olduğunu düşünmüştüm – yani gerçek değildi, hayaldi, sahteydi, şımarıklıktı, utanç vericiydi, zayıflıktı. Sonraki on üç yılda ise yine ‘tamamen kafamın içinde’ olduğuna inanmıştım ama bu defa çok farklı bir şekilde: Beyindeki bir arızadan kaynaklanıyordu. Ama bu hikâyelerin ikisinin de doğru olmadığını öğrenecektim. Depresyon ve kaygının bu kadar yükselişte olmasının öncelikli sebebi kafamızın içinde değildi. Ben bu sebebin büyük ölçüde etrafımızdaki dünyada ve o dünyada nasıl yaşadığımızda yattığını keşfettim.” Kaybolan Bağlar, gazeteci yazar Johann Hari’nin kendisinin de uzun yıllar mücadele ettiği depresyonun altında yatan nedenleri ve olası çözümlerini bulmak üzere çıktığı yolculuğun hikâyesini anlatıyor. Şahsi olduğu kadar toplumsal da olan, deneyimler kadar bilimsel olgu ve araştırmalara da dayanan bu hikâye, mutsuzluğumuzu kanıksamak ve ilaçlar yoluyla bastırmaya çalışmak yerine daha kalıcı, daha sağaltıcı çözümlere yönelebileceğimizi gösteriyor. “Depresyon ve kaygının nedenlerine ilişkin okuma yapmanın ilk bakışta göz korkutucu geldiğini biliyorum, zira bu nedenler kültürümüzün derinliklerine kadar uzanıyor. Benim de gözüm korkuyordu. Ama yolculuğuma devam ettikçe diğer tarafta yatanın ne olduğunu fark ettim: gerçek çözümler. Bunlar pek çoğumuzda işe yaramayan o kimyasal antidepresanlara benzemiyor. Satın aldığınız ya da yuttuğunuz şeyler değiller. Ama ıstırabımızdan gerçek bir çıkış yolunun başlangıç noktasını oluşturuyor olabilirler.”
Yazar:
Johann Hari
Johann Hari
Çevirmen:
Barış Engin Aksoy
Barış Engin Aksoy
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 368Basım Tarihi: 2019Yayınevi: Metis Yayınları
ISBN: 9786053161639Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
İlaçlar Dışındaki Antidepresanlar
Kitapta, uzun yıllar depresyondan ve antidepresanlardan muzdarip olan gazeteci yazar
Johann Hari
Johann Hari
, depresyonun gerçek sebepleri ve olası çözümleri ile ilgili çıktığı yolculuğunu anlatıyor. Doktorlar size bir antidepresan ve bir hikaye verir. Siz o hikayeye inanırsınız ve ilaç değil o hikaye daha etkili olur. İşte yıllardır devam eden hikaye: Beyin kimyanız bozulduğu için depresyondasınız. Yazar ise doğru hikayelerin peşinde.. Kitap, depresyon ve tedavi yöntemlerinin tarihçesini, olası sebeplerini, çözüm yolları için uzun yıllardır yapılan araştırmaları ve sonuçlarını içeriyor. Depresyondaysanız, doğrudur beyin kimyanız bozuluyor. Ancak bu depresyonun sebebi değildir. Hayatınızda ters giden bir şeylere tepki olarak beyin kimyanız bozuluyor. Ve maalesef modernitenin direttiği yaşam tarzı, depresyonu tetikleyen en büyük nedenleri içeriyor. Tedavi için önce fazlasıyla anlam yüklediğimiz ve bizi hayattan koparacak kadar etki eden nedenleri tespit etmemiz lazımdır. Bu nedenler tedavi edilmeye başlandığında, tepkilerde tedavi olmaya başlayacaktır. Tedavi bu yönde ilerlerse çok daha etkili ve başarılı olabiliyor. Kendim psikoloji kitapları okumayı sevdiğim için, adaşım psikolog
Beyhan Budak
Beyhan Budak
'ın kitap tavsiye videolarına bakıyorum. Bu kitabı da oradan not almıştım. Depresyonla ilgili bir kitap okumak isterseniz, konuya derli toplu bakmanızı sağlayan bu kitabı tavsiye ederim.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
Reklam
368 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Depresyonu tüm “canlılık”ıyla yaşayan biri olarak hem kendi tecrübelerimi hem de yazarın görüşlerini birlikte paylaşacağım. İlk olarak, depresyon deyince benim aklıma majör depresyonun geldiğini ve inceleme boyunca da depresyonu bu şekilde kullanacağımı söylemeliyim. İncelemem karamsar başlayacak ama mutlu sonla bitecek, o yüzden sabredin :) Hari
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Güzeldin de aslında bunu nasıl anlatsam
Bir ruh sağlığı çalışanı olarak bu tür kitapları okumayı seviyorum. Johan Hari Bey bir gazeteci. Ergenliğinden beri depresyonda. Ara ara tetiklenmekle birlikte ilaç tüketimi sürekli ve düzenli. Buna rağmen bir raddeye geliyor ki artık şunu farkediyor; ilaç şirketleri 20. yüzyıldan itibaren insanları vücutlarındaki herhangi bir problem sebebiyle bile ilaç içmeye alıştırarak kendine mecbur hale getirmiş durumda. Bu yüzyılda da bunu psikolojik rahatsızlıklar için yapıyor. Peki ya düzenli ve sürekli ilaç içilirse geçeceğini iddia ettikleri depresyon bir beyin arızası değilse? Ya tepkisel bir mesajsa? Ya bak senin yaşam düzenin, sosyal çevre ile iletişimin, değerlerin, yaşamla kurduğun bağın, doğa ile ilişkin, işyerinde tatmin, faydalı ve başarılı hissetme ihtimalin gittikçe zayıflıyor, bozuluyor. Yerini abur cubur değerler, zenginlik takıntısı, algındaki bozukluk, mutluluğu maddiyatta araman, şehrin keşmekeşinde düzensiz bir hayat sürüyor olman aldıysa ve depresyon sana ancak haberciyse? Şşşt sen kendine, yaşamına, gönlüne, zihnine neleri soktuğuna bir bak ve artık kendine çekidüzen ver demek istiyorsa depresyon? Bence okuyun Hari kalemiyle biraz lafı dolandıran bir yazar ama yazarlık yolunda hakikatle ilerliyor ve okunmayı hak ediyor.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
Bireysel iyi oluş ancak toplumsal birlik beraberlik ve iyi oluş ile mümkün. İnsan sosyal bir hayvandır diyen eski Yunan filozoflarindan Aristo'ya göre insan doğası gereği sosyaldir ve yalnız olabilmesi ancak Tanrı ya da canavar olması ile mümkündür. Gittikçe yalnızlaşan ve kendi egosuna saplanıp kalan günümüz insanı kendini depresyonun kucağında buluyor. Artık en iyi dostumuz antidepresanlar. Johann Hari bu kitabında antidepresanlar ile ilgili bagzi çarpıcı araştırmalardan da bahsediyor. Bu araştırmalar oldukça ürpertici. İlaç sektörünün kazancını esas alan ve tedavi etkisinin oldukça az olmasına karşılık sektörel karlılık adına recetelendirmenin ne kadar önemli olduğuna dair birtakım araştırmalar bunlar. Ürpertici ama şaşırtıcı değil, maalesef. Depresyon ve kaygının yaygınlığı esas alındığında çok eski zamanlara uzanmadığını görebiliriz. Toplumsal bağları olan kisilerin biraradalığının getirdiği olağan destek gurupları ve gurup icinde ustlendigi görevler kişinin yaşadığı hayatı daha anlamlı bulmasına, sorunları paylaşmada ve çözmede kollektif bir güç oluşturulması ile daha kısa sürede aşılmasına olanak sağlıyor. Sorunlu ve hastalıklı bir toplulukta yaşamak hayatınıza anlam kalmaktan öte yıkıcı bir etkiye sahip olabilir fakat bireysellik üzerine kurulabilecek bir yaşayışta yalnızca yalnızlık, umutsuzluk ve guvensizlik duygularını getirecektir. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak, dedikleri böyle bir şey. Bu yüzden bireysel mutluluk peşinde de koşsak toplumsal mutluluk peşinde de koşsak aynı yere çıkacağız. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz. Ancak birbirimize yardım ederek kendimize yardım edebiliriz.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
Reklam
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
#heraybirmetisokuyoruz okuma grubumuzda bu ay seçtiğim ve uzun bir sürece yayarak okuduğum kitaptan öyle güzel notlar aldım ki. Bize dayatılan/ angaje olduğumuz toplumun ihtiyaçları, istekleri, düşleri vs hepsi bizim sürmeye çalıştığımız yaşam üzerine etkisini sürüyor. Neden bu kadar depresifiz ve bunun üstesinden gelmek için yapmaya çalıştığımız bizi daha da derin bir çıkmaza mı itiyor şimdi asıl burada korunması gereken insanın iç dünyası iken dışsal etmenler bizi nasıl etkiliyor bir sürü soru var kitapta ve hayatımızda . Her bireri için kendimizi toplumunuzu yaşayışımızı gücümüzü/yoksunluğumuzu mercek altına almak lazım ve bu kitabı okuma eylemini uzun bir süreye yaymak lazım. İnsanın hayal ettiği ile yaşadığı arasındaki fark ya da hayal edemediği ile yaşadığı insanın ruh halinin çökmesine sebep oluyor velhasıl aslında yaşamımızı kendimiz belirliyoruz isteklerimiz ne kadar çok olursa kırgınlıklarımız o kadar çok oluyor. Johann Hari çok iyi bir iz sürücü , çok iyi bir gazeteci ve yazar bence, Çalınan dikkat hayatımı duruşumu nasıl etkiledi ise bu eser de öyle. Okunması ve asla günümüz toplumunda göz ardı edilmemesi gereken bir kitap.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Harika herkesin okumasını tavsiye ederim. Depresyonun nedeni olan konular inceleniyor ama her insanın bilmesi gereken toplumsal,psikolojik,kültürel bir düşünce temeline değiniyor. Psikolojiye ilgisi olanlar,olmayanlar okumalı!!Genel, herkesin bilmesi, öğrenmesi gereken bilgiler içeriyor.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Kaybolan Bağlar
2019 da almışım kitabı. Şu an inanılmaz gelecek bir ücretle üstelik. Son günlerde hissettiğim depresyon hallerine belki bir ayna tutar, kendimi iyi hissederim diyerek raftan çıkardım. Çok haklı bir seçim oldu kesinlikle. O kadar çok şey öğrendim ki, anlatmakla bitmez. En azından hissettiklerim ve fark ettiklerime kalmayıp yapabileceğim şeyleri de öğretti bana. Alanla ilgisi olan olmayan herkes okumalı. Bir gazeteci gözünden anlatıldığı da unutulmamalı. Tam bir başucu kitabı.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Depresyon ve kaygı hakkında kısaca şunu söylüyor: Sorun beyninizdeki bir kimyasal dengesizlikte değil yaşadığınız toplumda. Depresyon ve kaygı bireysel bir sorun değil, kolektif bir sorundur ve çözümü de kolektif olmalıdır.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
Reklam
368 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Kaybetmemek için alttan aldığım insanlardan, kavga çıkmasın diye sustuğum zamanlardan ve kırılmasın diye yuttuğum konulardan sonra yine halim bin beterdi. Sürekli gönül yapmaya çalışmaktan kendimi unutmuş ve haftalardır depresif halde dolanıyordum. Sonra Serdar'ın tavsiyesiyle "Kaybolan Bağlar" kitabıyla tanıştım. Ödüllü br İngiliz
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
9/10 puan verdi
Günümüz çağında mutsuz olduğunu düşünen her insan kendine depresyonda olduğu tanısını koyuyor ve hemen en yakın doktora gidip antidepresan ilaçlar alarak rahatlama sağlıyor. Depresyona grip muamelesi yapılıyor. Biyolojik bir durum ve ilaçla geçecekmiş gibi bir algı var. Oysa biyolojik kısımı tetikleyen şey, psikolojik ve toplumsal sorunlardır.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
62 günde okudu
Tüketmeye ve tükettiklerimizi başkalarına göstermeye ve bu eylemlerle var olmaya ve hatta mutlu olacağımıza öylesine inandırılmışız ki toplumsal ömrümüzün bir noktasında, doğamıza aykırı bireyselleşmeye öyle bir yapışmışız ki neredeyse başka bir yolun varlığını unutmuşuz. Sosyal bir varlık olan insanı kendi aynası olan diğerinden ayırıp pikselleri yüksek oyuncaklar karşısına koymuşuz… Olumsuzlukları da sırtına yükleyip avucuna da antidepresanları bırakıp yaşa bakalım demişiz… Hari hasta toplumlardan sağlıklı bireyler çıkmayacağını geniş bir perspektif ve bilimsel araştırmalarla anlatmış. Bireysel ve toplumsal reçete örneklerini de unutmamış. Okunmalı ve unutulmamalı.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Öncelikle, özellikle belirtmek isterim ki bu bir kişisel gelişim kitabı değil! İçsel zenginliğimizi arttırmak için bir kenara çekilip gülün kalbine bakmak, Ferrariyi satıp dağlara çıkmak, işinize dans ederek gitmek, benim tek dostum var o da benim demek, ben değerliyim her şeyi hak ediyorum haydi gidip alışveriş yapayım demek.. vs bana hep saçma gelmiştir. Bunlarla bir gelişim sağlayamayacağımı düşünüyorum -yahut biliyorum- Johann Hari de bunun farkında ve “hey dostum karnını doyuracak paran yok ama sevmediğin bir işi yapma” üslubuyla seslenmiyor okura. Oldukça gerçekçi bir bakış açısıyla ve yıllardan beri süregelen araştırmaları titizlikle inceleyerek, sıkı bir çalışma sonunda yazmış kitabını. (Bu arada üslubu da oldukça eğlenceli) Ben keyifle okudum, merak edenlere naçizane tavsiyemdir
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Antidepresan aldığım halde neden hala depresyondayım? Bütün yolculuklar bir soruyla başlar. Kendisini bildi bileli kronik bir üzüntüyle mücadele eden Johann Hari de otuz yaşına geldiğinde bu soruyu sorar kendine. 18 yaşında antidepresan kullanmaya başladığı günü hatırlar: doktoru bütün bu sorunların beynindeki hormon dengesizliğinden
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
Aslında hemen herkesin bildiğini hissettiği ama bilinçli farkındalık düzeyine ulaşamadığı bilgileri derleyen kitap olmuş. Alan içi fazlaca yüzeysel, alan dışı günlük okumalar için yarı elverişli. Tabi, yazarın titiz ve özverili araştırması takdire değer. Okunabilir, hediye edilebilir. Kaynak kitap olarak kategorize edilmesi zor.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
368 syf.
8/10 puan verdi
·
77 günde okudu
Kitabın özenle ve yoğun bir emekle hazırlandığı çok belli. Dili herkesin okuyabileceği şekilde sade. Yazar kendisi de depresyon tedavisi görmüş birisi olarak 'beklenmedik çözümler'e ulaşma yolculuğunu anlatmış aslında. Doktorların, ya da sağlık profesyonellerinin ya da bu bağlamda olaya dahil olan herkesin depresyonun sadece biyolojik boyutunun üzerinde çok fazla durduğunun, toplumsal ve psikolojik boyutlarının üzerine yeterince eğilmediklerini anlatıyor. Çözümler için ise çoğunlukla toplumsal dönüşümleri gerektiren şeyler olduğunu söyleyebilirim.
Kaybolan Bağlar
Kaybolan BağlarJohann Hari · Metis Yayınları · 2019637 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.