Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jostein Gaarder

Jostein GaarderSofie'nin Dünyası yazarı
Yazar
8.7/10
8,4bin Kişi
39bin
Okunma
1.126
Beğeni
37,4bin
Görüntülenme

Jostein Gaarder Gönderileri

Jostein Gaarder kitaplarını, Jostein Gaarder sözleri ve alıntılarını, Jostein Gaarder yazarlarını, Jostein Gaarder yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akraba olan sadece diller değildir. Diller akraba olduğunda, genellikle düşünceler arasında da akrabalık görülür.
Sayfa 170
… Ancak kendi kendini serbest bırakarak tanıyabileceğin gerçek benliğin, gizemcilerin gözünde sonsuza dek yanacak harikulade bir ateştir. Ama böyle bir mistik deneyim her zaman kendiliğinden ortaya çıkmaz. Çoğu kez gizemci, Tanrı’yla karşılaşabilmek için bir “aydınlanma ve arınma” yolunu aşmalıdır. Basit bir yaşam tarzı ve meditasyondan geçen bir yoldur bu.
Sayfa 157
Reklam
Dünya birdenbire küçücük olmuştu ve sanki her şeyin kendine göre bir anlamı vardı.
Akıl bilgelik peşinde koşmalı, irade cesaret göstermeli ve arzu da gemlenmelidir ki, insan ölçüsü olabilsin. ~Platon~
Şeyleri birleştiren sevgidir parçalayan ise çatışma der empedokles
Çünkü yöneticilerin şehir devletini akla dayanarak yönetmesi gerekliydi. Kadınların erkeklerle aynı eğitimi alıp çocuk bakımı ve ev işlerinden kurtulmaları halinde aynı akla sahip olabileceğine inanıyordu Platon.
Reklam
Rasyonalizm Platon'un hem genel felsefesini hem de dev- let felsefesini belirlemiştir. Iyi bir devletin kurulabilmesi için bu devletin akli tarafından yönetiliyor olması şarttır. Kafa nasıl bedeni yönetiyorsa, toplumu da filozoflar yönetmelidir.
Çocuklar okulda önce arzularına gem vurmayı öğrenmelidir; bunun ardından cesaret geliştirilmeli ve son olarak da akıl ve bilgelik edinmelidirler.
birçok şey oluşup var olur ve sonra da yitip gider.
Reklam
Çünkü duyular dünyasında var olan hiçbir şey kalıcı değildir.
"Sonuç olarak işler müthiş bir şekilde sarpa sarmış durumdadır."
++ 1789 Devrimi - Kadın hakları
"Alabildiler mi peki bu hakları?" "Hayır. Daha sonra da sık sık görüldüğü gibi, kadın hakları meselesi devrimle bağlantılı olarak ortaya atılmıştı. Ama yeni bir düzen kurulur kurulmaz, yine o eski erkek egemenliği oluşuverdi." "Çok tipik." "Fransız Devrimi sırasında kadın hakları için en çok uğra- şanlardan biri de Olympe de Gouges'du. 1791'de, yani Devrim'den iki yıl sonra Kadın Hakları Beyannamesi yayımladı. Yurttaş Hakları Beyannamesi'nde kadınların doğal haklarına çok fazla yer verilmiş değildi. Olympe de Gouges kadınlar için erkeklerle tamı tamına aynı hakları istiyordu." "Ne oldu sonuç?" "1793'te idam edildi. Ve kadınlara her türlü politik faaliyet yasaklandı." "Rezalet!" "Asıl 19. yüzyılda güçlendi kadın hareketi -hem Fransa'da hem de Avrupa'nın diğer bölgelerinde. Ve bu mücadele çok yavaş da olsa meyve verdi sonunda. Örneğin Norveç'te kadınlar 1913'te seçme hakkı elde etti. Birçok ülkede eşit haklar için mücadele sürüyor."
Sayfa 363 - Pan
1789 Devrimi - Kadın Hakları
"1789 Devrimi'nin getirdiği haklar bütün yurttaşlar için geçerliydi. Ama yurttaş deyince genellikle sadece erkekler anlaşılı yordu. Her şeye rağmen, kadın hareketinin ilk örnekleri de yine Fransız Devrimi sırasında görüldü." "Geç bile kalmış." "1787'de Aydınlanma filozoflarından Condorcet kadın hakları üzerine bir yazı yayımladı. Kadınların da erkeklerle aynı doğal haklara sahip olduğunu savundu. 1789 Devrimi'nde soyluların egemenliğine karşı kadınlar da aktif olarak mücadele etti. Örneğin kralı sonunda Versailles Sarayı'ndan ayrılmak zorunda bırakan gösterilere kadınlar öncülük etmiştir. Paris'te çeşitli kadın grupları oluştu o dönemde. Erkeklerle aynı politik haklara sahip olmanın yanı sıra yeni evlilik yasaları ve kadınlar için daha iyi yaşam koşulları talep ettiler."
Sayfa 362 - Pan
18. yüzyıldaki aydınlanma filozoflarının birçoğu Deizm'i savunuyordu
"Deizm' dediğimiz yaklaşıma göre, Tanrı çok çok eskiden dünyayı yaratmıştır ama kendini bu dünyaya göstermez. Böylece Tanrı en yüksek varlık olarak kabul edilir. İnsanlar tarafından ancak doğa ve doğa yasaları aracılığıyla bilinebilir, ama doğaüstü yollardan belli etmez kendini. Böyle 'felsefi bir Tanrı' Aristoteles'te de çıkmıştı karşımıza. Aristoteles Tanrı'yı evrenin ilk nedeni ya da ilk devindiricisi sayıyordu."
Sayfa 361 - Pan
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.