Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kojin Karatani

Kojin Karataniİzonomi ve Felsefenin Kökenleri yazarı
Yazar
8.6/10
33 Kişi
160
Okunma
37
Beğeni
3.698
Görüntülenme

Kojin Karatani Gönderileri

Kojin Karatani kitaplarını, Kojin Karatani sözleri ve alıntılarını, Kojin Karatani yazarlarını, Kojin Karatani yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sokratik Yöntem
Sokratik yöntem iyi bilinir. Sokrates muhatabının iddialarına karşı önermeler ileri sürmezdi. Yaptığı daha ziyade, muhatabının önermesini geçici olarak kabul etmek ve bundan antitezinin çıkarılabileceğini göstermekti. Sokratik diyaloğa hususi niteliklerini veren budur. Sokrates, bu yöntem ile annesinin işi arasında bir bağlantı kurmuş ve bunu bir ebelik biçimi olarak adlandırmıştı. Öğretmiyor, daha ziyade insanların hakikati kendi başlarına bulmalarına yardım ediyordu.
Sayfa 160Kitabı okudu
aşkınsı yanılsama
Eski felsefe duyulara dayalı bir yanılsamayı akıl yoluyla eleştirmeyi görev bellemişken, Kant aklın kendisinin ürettiği yanılsama türünü (Schein) eleştirmeye çabalar. Aslında bu yanılsama türü akıl için zaruridir ve dolayısıyla akıl kolay kolay onu yerinden edemez. Kant bu yanılsama dünyasını “aşkınsı yanılsama” olarak adlandırmıştı. Bu tür yanılsama akıldan doğar ve aynı sebeple onu yalnızca akıl eleştirebilir. Dolayısıyla Kant’ın “eleştiri” ile kastettiği, aklın bizzat akıl tarafından eleştirilmesidir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Reklam
filozof
Diogenes Laertios, Pythagoras’ın felsefe (bilgi sevgisi) kelimesini kullanan ve kendisini filozof (bilgi sevdalısı) olarak tanımlayan ilk kişi olduğunu yazar.
kıyas-ı fasid
İnsanbiçimciliği eleştirirken Spinoza esprili bir ifadeyle şöyle der: Bir üçgen konuşabilseydi Tanrı’nın mükemmel bir üçgen olduğunu, çember ise ilahi doğanın mükemmel bir çember olduğunu söylerdi. Böylece her biri Tanrı’ya kendi niteliklerini atfederek, kendisini Tanrı’ya benzer varsayar ve diğer her şeyi biçimsiz olarak görürdü.
DİN VE FELSEFE
Genel ayrıma göre, felsefe rasyonelken din rasyonelliğin dışında veya aklın ötesindedir. Dahası, felsefenin kökeni Antik Yunan iken dinin kökeni İbranilerdir. Bununla birlikte böyle bölümlemeler sadece felsefeyi değil dini anlamamızı da engeller.
"Sözgelimi birisi sırf diğerleri ona göre tebaa olarak konumlandığı için kraldır. Diğerleri ise sırf o kral diye tebaa olduklarını sanırlar."
Sayfa 139
Reklam
İnsanları yönetme teknolojileri, doğayı yönetme teknolojilerinden önce gelir.
Sayfa 129
atina entelektüel sahnesinde aktif olanlar yalnızca iyonya'dan gelen erkek göçmenler değildi. örneğin perikles'in cariye olarak aldığı milet'li aspasia'nın perikles'in konuşma metinlerini yazdığı söyleniyordu. sokrates'in de retoriği bu kadından öğrendiği rivayet edilir. aspasia kuşkusuz istisnai bir vakaydı; ama ati­nalı kadınlarının neredeyse tamamen kamusal alandan dışlandıklarını düşündüğü­müzde, aspasia'nın dehasının bireysel bir mesele değil, iyonya'nın toplumsal ortamının bir ürünü olduğu açıklığa kavuşur.
İsa'nın bahsettiği sevgi basit bir yürek meselesi değildir, gerçekte karşılıksız armağan anlamına gelir.
Topluluk tarafından terk edilmek ölümle eşdeğerdir.
Sayfa 42
258 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.