Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

M. Nakib El Attas

İslam Sekülerizm ve Geleceğin Felsefesi yazarı
Yazar
8.6/10
11 Kişi
62
Okunma
10
Beğeni
1.619
Görüntülenme

Hakkında

S. Muhammed Nakib el-Attas, 1931'de Endonezya'nın Cava eyaletine bağlı Bogor şehrinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Endonezya ve Malezya'da tamamladı. 1962 yılında "Raniri ve 17. Yüzyılda Açe'de Vücudiyye Hareketi" isimli teziyle McGill Üniversitesi'ne bağlı İslâmî Araştırmalar Enstitüsü'nden yüksek lisans derecesini aldı. Aynı yıl Londra Üniversitesi'ndeki Doğu ve Afrika Çalışmaları Bölümü'nde (SOAS) "Hamza Fansuri'nin Mistisizmi" adlı teziyle doktora çalışmasını tamamladı. 1973 yılında National University of Malaysia'da Malay Dili, Edebiyatı ve Kültürü Enstitüsü'nü kurdu ve başkanlığını yürüttü. 1987'de, İslâmî bir düşünce ve bilim geleneğinin ihyası amacıyla Uluslararası İslâm Düşüncesi ve Medeniyeti Enstitüsü'nü kurdu. Çoğunlukla "Bilginin İslâmîleştirilmesi" konusundaki tezleriyle tanınan el-Attas'ın İslâm kültürünün felsefe, din ve eğitim alanlarında yirmiden fazla kitabı ve çok sayıda makalesi yayınlanmıştır. İngilizce ve Malayca yazdığı bazı eserleri Arapça, Farsça, Türkçe, Fransızca, Almanca, Rusça ve Japonca gibi dillere tercüme edilmiştir. Seyyid Muhammed Nakib el-Attas, Doğuda ve Batıda akademi dünyasının, ismini, “Bilginin İslamileştirilmesi” kavramına önemli katkıda bulunan bir bilim adamı olarak tanıdığı, Malay coğrafyasının son dönemde yetiştirdiği önemli bir şahsiyet.
Tam adı:
Seyid Muhammed Nakib el-Attas
Unvan:
Yazar
Doğum:
Endonezya, 1931

Okurlar

10 okur beğendi.
62 okur okudu.
6 okur okuyor.
92 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
tabiat âlemi; manevî anlamından ve sembolik izahından soyulup kökeni ve hakîkati salt doğal güçlere indirgenerek, sâfî natüralistik ve rasyonel düzlemde tanımlanmaktadır. günümüzde gerçeğin kavranabilmesi konusundaki bayraktarlığı elinde tutan seküler bilimin kafası yalnızca zaman-mekân sistemindeki olgular ve nesnelerle haşır-neşirdir. kendileri yegâne hakîkat, tek gerçeklik olarak gösterildiklerinden ve bunların ötesinde onları aşan ve de kapsayan bir başka hakîkata imkân tanımadıklarından, nesneler, olgular ve bunlar arasındaki ilişkilerin hakîkatına varma yolculuğunun nihai ve tam bir sona varması mümkün değildir. sonsuza dek nesneler, olgular ve bunlar arasındaki ilişki ve kavramlar labirentinde dolaşıp dururlar.
Müslüman-yani nefsinde Ahd'i kabul ve tasdik eden kişi- hiçbir zaman yalnız değildir. Çünkü Allah'ın Kur'ân-ı Kerim'deki âyetlerini sürekli okumak ve üzerlerinde düşünmek ibadetiyle aslında kendi konumuna bir baktığında kendisinin Tanrı'sıyla, Yaratıcısıyla, Rabbıyla -ki onu daima anar (zikr) ve onunla yürekten gelerek konuşur (münacât)- ne kadar yakın olduğunu hisseder. Böyle bir insan kendi özünü bizzat kendisiyle özdeşleştirir ve nihai gayesini bilir. Kendi içinde emniyettedir ve çıldırtıcı mutlak yalnızlığın çığlıklarından ve korku ve endişenin boğucu şiddetinden azâdedir.
Sayfa 109
Reklam
Müslümanlar içerisindeki sahte liderler, orijinal Islâm yazısını değiştirmeye, westernize etmeye sebep olmaktan fiilen sorumludurlar. Bunlar İslâm alfabesini yavaş yavaş, İslâm'in kaynaklarından, kendi İslâmî ıstılâhâtından ve diğer Müslüman halkların dilleriyle kavramsal irtibatından kopardılar. Bu gibi kimseler, dilde Batılılaşmadan, dildeki semantik ve ıstılâha ait karmaşadan da sorumludurlar. Bu sayede İslâm ve İslâmî dünya görüşüyle ilgili bir sürü önemli kavram netliğini kaybetti ve anlamsız hale geldi.
Sayfa 144
Modernistler, yanlış bir şekilde özellikle tasavvufu Müslümanların dejenere olmasının nedeni olarak takdim ederlerken, gerçekte onlar tasavvufu anlayacak ne fikri kapasiteye ne de ruhî derinliğe sahip değildiler. Anlamadıkları bir şeyi kötülediler. Cahilce, tasavvufun İslâm'a yabancı olduğunu ve her ne yönden bakılırsa bakılsın bozulma ve inhitatın tohumlarının onda olduğunu söylediler. Aslında tasavvufun İslâm'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu göremeyecek denli kördüler.
Sayfa 139
Bizim anladığımız metafizik, yalnızca tefekkür ve zihinsel akıl yürütmeyle alakalı bir varlığın, bir mâhiyyetin bilimi değildir. Bilakis tefekkür ettiğimiz bu Varlığa, bu mâhiyyete karşı yapacağımız amelî ibadetler ve vahyolunan şerî'atın açık öğretisine samimi teslimiyet aracılığıyla kazanılacak bilgiye dayalıdır.
Sayfa 50
Defaatle Okunası İncelemelerin Listesi;
Gayreti için
Ömer Gezen
Ömer Gezen
' e ve tüm dostlara teşekkür ederim.Sizler de bu anlamlı harekete katılmak isterseniz #51007323 {Liste Güncellenecektir. Yoruma Siz de Sevdiğiniz İncelemeleri İliştirebilirsiniz.} *Gülnaz Eliaçık

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
247 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Yaratan ve Yarattıklarını başıboş bırakmayan aziz ve hakim olan Allah'ın adıyla; Müslümanlar birkaç asırdır geçirdikleri buhranı başlarından defetmenin yolunu kendi içlerinde aramak yerine başka beşeri ideolojilere yönelerek giderme uğraşına kapıldılar.Kendi bağlı oldukları menba' dan uzaklaştıklarını göz ardı ederek zamanın tağayyürüyle haşa
İslam Sekülerizm ve Geleceğin Felsefesi
İslam Sekülerizm ve Geleceğin FelsefesiM. Nakib El Attas · İnsan Yayınları · 201746 okunma
210 syf.
·
Puan vermedi
Bilginin Keşif Çabası
Bilginin Keşif Çabası ❅ ❅ ❅ Malay dili ve edebiyatı profesörü olan Malezyalı bilim insanı Seyyid Muhammed Naqib el-Attas(1931-•••); İslâm Felsefesi sahasında yaptığı değerli çalışmalarıyla bir çok uluslararası felsefe cemiyetinin onur üyesidir. 1975 – 1980 yılları arası farklı zamanlara tekabül eden kısa zaman
İslam Sekülerizm ve Geleceğin Felsefesi
İslam Sekülerizm ve Geleceğin FelsefesiM. Nakib El Attas · İnsan Yayınları · 201746 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
570 günde okudu
“Batı hristiyanlığı anlaşılmadan, Laisizm’i tanımak mümkün değildir.” Kitap 6 bölümden oluşuyor. 1.bölüm Batı, hristiyanlık ve Teoloji 2.bölüm Laiklik, laikleşme, laik zihniyet 3.bölüm İslam’da Din ahlak ve maneviyat 4.bölüm Çağdaş İslam’ın sorunları ile gelen laisizm rüzgarı 5.bölümBatı’nın bilgi tekeline karşı islam 6.bölümİslamlaşma sürecinde Malezya ve Endonezya Laisizm’i biraz olsun anlamak için elime almıştım bu kitabı. Bildiğim ve öğretilenin çok daha dışında bir kavrammış. İslam dininin dinamiklerine vurgusu, çarpıcı anlatımı bana bir çok şeyi hatırlatmakla beraber, uyarılarla dolu bir zaman geçirmiş oldum. Sekülerizm, laisizm, deislamizasyon vb kavramları ve ideolojileri güzel açıklamış. İlgililerine duyurulur.
İslam ve Laisizm
İslam ve LaisizmM. Nakib El Attas · Pınar Yayınları · 20177 okunma