Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Margaret Randall

Margaret RandallAklımdaki Che yazarı
Yazar
8.0/10
7 Kişi
37
Okunma
3
Beğeni
709
Görüntülenme

Hakkında

1936’da New York’ta doğdu. 1960’lı yıllarda sekiz yıl boyunca iki dilde yayımlanan, dönemin edebiyat çevrelerinde önemli bir etkisi olan El Corno Emplumado/The Plumed Horn dergisinin kurucularından biri oldu. Toplumsal olaylara karşı her zaman duyarlı olan Randall, Beat Kuşağı’nın içinde yer aldı, 1968 öğrenci hareketlerine destek verdi, Küba Devrimi’nin savunucularından oldu, Nikaragua’da Sandinistaları destekledi, Vietnam Savaşı’nda Vietkonglar’la birkaç ay geçirdi. ABD’ye döndüğü 1984 yılında, eserlerinde kullandığı bazı ifadelerin “Birleşik Devletler’in düzenini bozması” gibi suçlamalarla aleyhinde dava açıldı, dava 1989’da lehine sonuçlandı. 1994’e kadar ABD’nin çeşitli üniversitelerinde dersler veren Randall, 1990’da siyasi baskıya maruz kalan yazarlara verilen Lillian Hellman ve Dashiel Hammet Ödülü’ne, 2004’te PEN New Mexico’nun verdiği Dorothy Doyle Yazarlık ve İnsan Hakları Aktivizmi Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Birçok kitabı ve makalesi bulunan feminist şair, yazar, fotoğrafçı ve aktivist Randall’ın Türkçeye çevrilen eserleri şunlardır: Sandino’nun Kızları: Nikaragua Halk Devriminde Kadınlar (çev. Mehmet E. Yurtçu, Metis, 1985), Küba’da Kadınlar (çev. R. Şen Süer, Akademi Yayın, 2010).
Unvan:
Amerikalı Eğitimci, Yazar
Doğum:
New York, ABD, 1936

Okurlar

3 okur beğendi.
37 okur okudu.
3 okur okuyor.
21 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadınlar, güçlerini ve kararlılıklarını savaşta kanıtlamışlardı, artık geri çekilmeye niyetleri yoktu.
"Hiç yanlış yapmaktan çekinmedim ki, doğruları gösterebilsinler bana."
Reklam
Aşkım, Sana, uzaklarda kalmış ve savrulmuş, kurumuş yaprakların toprağa düşmesi gibi bir elveda deme zamanı geldi. Bunu, kâğıdı kenarlarına kadar dolduramayacak satırlarla -genellikle şiir denilen şeylerle- becerebilmeyi isterdim ama yapamadım
Kendimizi, yalnızca çocuklara bakan, ev işlerine koşuşturan ve kocalarına boyun eğen ev kadınları olarak görmüyoruz. Kadınlar ailelerinin duygusal, ideolojik ve ekonomik olarak merkezidirler.
Kadınlar Devrimimize katıldılar, üstelik mutfaklarından değil, savaşçı olarak... Siyasal önderler olarak...
"Devrim bir terörizm sembolü değildir, devrim Adalet isteyen halkın en büyük direnişidir. " .
Aklımdaki Che
Aklımdaki Che

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
180 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
CHE bundan daha fazlası AMA...
ABD'li insan hakları aktivisti, feminist kadın şair Randall'ın, ölümünden yıllar sonra kendi deyimiyle Che literatürüne küçük bir katkısı. Kardeşi ve dostu ile tanışan yazarın, oluşan Che mitine bakış açısı ve imgeleminde yerleştirdiği bir köşesi. Kendisi de Che gibi ağır astım hastası yazar, CIA tarafından Bolivya'da öldürüldüğü
Aklımdaki Che
Aklımdaki CheMargaret Randall · İletişim Yayıncılık · 201619 okunma
180 syf.
6/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Che hakkında yarı biografi yarı değerlendirme yarı da araştırma çıktılarının paylaşıldığı, 360 derece olmasa da, yeterince bütünleyici bir bakış sunan kitap. Alınacak edebi keyif okuyucudan okuyucuya farklılık gösterebilir olmakla birlikte, kitaba, tarihi bir figür hakkında yazılmış belgeler bütünü gözüyle bakmak sanırım yanlış olmayacaktır. Che’nin gelecek nesillere bıraktığı mirastan, filozofça öğretilerinden ve kendisinin bazı evrensel değerlerin vücud bulmuş olmasından bahsediliyor kitapta. Hepsi de; insanlığın tümünü ilgilendiren ve fakat pek azlarında görülebilen özellikler olduğu üzere; Che’nin bu bağlamda nasıl bir ‘mit’ haline geldiği ve yarım yy’ı aşan bir süredir popüler kültürün vazgeçilmez figürlerinden biri olduğu anlatılıyor. Savaşın, iyi ve adil olan için tek yol olmadığının ve fakat tarihsel dönem ele alındığında Che’nin başka bir yol seçemeyeceği güzellemeleri ile birlikte, döneme damgasını vuran yol arkadaşlıklarında Che’nin etkilediği insanlara da bir bakış atılmış. Özetle, Che’nin merkezde olduğu ve ölümüne yakın bir dönemden başlayan serüveninde; ölümü, sonrası ve toplumsal değişimlerde oynadığı büyük rol ile, bizzat etkilediği ve hayatına giren diğer büyük figürlerin kendisi hakkındaki görüşleri tek kaynak halinde sunulmuş. Bütünleyici olması ve sırf bu yüzden bile olsa bir bakış atmaya değer olduğu kısım da burası.
Aklımdaki Che
Aklımdaki CheMargaret Randall · İletişim Yayıncılık · 201619 okunma
180 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Feminist bir bakışla Che Guevara
Bu kitap bir biyografi değildir. Yazar bir Che hayranıdır ve artıları eksileri ile bir devrimciyi anlatmış,kimi zaman sorgulamış kimi zaman hayranlığını dile getirmiştir. Che'ye feminist bir bakışla yaklaşmış.
Aklımdaki Che
Aklımdaki CheMargaret Randall · İletişim Yayıncılık · 201619 okunma