Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Ölüm beni hiç korkutmuyor: Derler ki orada uyurmuş acılar İçinde soğuk, ebedi bir sessizliğin...
Benden öğreneceğiniz şeylerin Size bir faydası olmayacak - Yüreği mümkün mü anlatmak!
Reklam
Peçorin, ruhsal olarak sakat doğmamıştı kuşkusuz. Tan­rı ona keskin bir zekâ, duyarlı bir kalp ve çelik gibi bir irade vermişti. Yararlı coşkulara, insancıl duygulara her zaman açık­tı yüreği...
Benim kafa:)
...neden evlenmeliyim? Evli olmak zorunda mıyım? Zorla kim evlenmek ister ki?
Sayfa 210 - BİLGE KÜLTÜR SANAT
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Prens Sebahattin: Osmanlı’dan Cumhuriyete Aykırı Bir Prens
Türk tarihinde "prens" ünvanını kullanmış olan tek kişi, ismiyle maruf Prens Sabahaddin'dir. Onun hakkında şimdiye kadar birçok söz söylendi, birçok eser kaleme alındı. Şimdi bunların arasına yeni bir kitap daha eklendi, fakat bu sefer Prens Sabahaddin yazımına farklı bir soluk getirecek kadar iddialı bir kitapla karşı karşıya olduğumuzu söylemeliyim. Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü'nün kaleminden çıkan Prens Sabahattin biyografisi, şimdiye kadar Prens hakkında yazılan kitaplardan özellikle Sabahaddin'i yalnızca sosyolojik bir unsur yahut Meşrutiyet ve Millî Mücadele dönemlerinin siyasi figürü olarak ele almayarak ayrışıyor. Güllü'nün büyük bir disiplin ve titizlik ile kaleme aldığı bu biyografide Prens, ana kaynaklar gözetilerek hayatı ve etkileri bakımından etraflıca incelenmiş. Tarihimizdeki en aykırı kişilerden biri olan Prens Sabahaddin'i merak edenler için başucu niteliğinde olacağını düşündüğüm bu kitabı, sizin için inceledim.
Gölgede Bir Lider
Gölgede Bir LiderRamazan Erhan Güllü · Ötüken Neşriyat · 20232 okunma
Unutmayın kendinizi şahane hissederseniz şahanesiniz demektir.
Doğan Kitap (2024)
Reklam
"Bireyin duyguları karşısındaki körlüğü, hakikati görmesini engeller. Çoğunlukla dış görünüşün ardına saklanan, başkadır. İyi gibi görünen şey, özünde her zaman iyi olmayabilir."
Destek YayınlarıKitabı okudu
“Bak, bence para kazanmanın amacı onu harcamak değil. Para kazanmanın amacı paraya sahip olmaktır”.
128 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Aklı Başında Her İnsan Biraz "Deli"dir
Not: Bu inceleme, bir incelemeden çok daha fazlasıdır. Yazım uzun olduğu için ve anlaşılma kolaylığı sağlamak adına sekiz bölüme ayırdım ve böylece daha ilgi çekici olduğunu düşündüğünüz yerlere gidip okuyabilirsiniz: – Giriş – Kitapla İlgili Düşüncelerim – Nietzsche'nin Ailesinin Sağlık Geçmişi – Nietzsche'nin Sağlık Geçmişi – Turin
Nietzsche Neden Delirdi?
Nietzsche Neden Delirdi?Ayşe Şirin Çakmakçı · Scala Yayıncılık · 20242 okunma
Nietzsche'nin Şizofren Olma İhtimali
Mental bozukluklar arasında Turin'deki krizin nedeni olarak kendini gösterebilecek hastalıklardandır ancak örneğin Schain bu konuda bir alt-tip örneklemeyerek nedenini Nietzsche'nin birçok krizini tetikleyebilecek psikojen etkilere bırakmıştır.
Sayfa 116 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Nietzsche'nin Bipolar Olma İhtimali
Cybulska, bipolar affektif bozukluğun Nietzsche'nin hayatı boyunca görülen duygusal semptomları açıklamak için yeterli bir hipotez olduğunu ileri sürer, fakat bu tanı hipotezi Turin'deki krizin ardından yaşadığı bozulmayı açıklamaz, dolayısıyla bu bozulma vasküler demansla açıklanabilirdi, ayrıca bu yazar Nietzsche'nin yaşadığı yıkım ve bozulmanın nedeni olarak bir beyin tümörü ihtimalini de dışarda bırakmıyor.
Sayfa 106 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Nietzsche'de Beyin Zarı Uru Olma İhtimali
Sağ göz sinirinde beyin zarı uru hipotezi Nietzsche'nin vakasına paretik nörosifiliz tanısından çok daha uygundur. Beyin zarı urunun en yaygın göstergesi kronik aralıklı baş ağrıları, görüde ve akıl sağlığındaki bozulmalardır. Nietzsche'nin Resa Schirnhofer'e tarif ettiği canlı görsel fosfenler göz sinirinde beyin zarı urun için tipik bir semptomdu (ve bu fosfenler paretik nörosifilizde hiç görülmezdi). Göz sinirinde beyin zarı uru başka hastalıkların sürecine benzeyen retinayla ilgili buluntulara da sebep olur: sonuç olarak, modern göz doktorları dahi beyin zarı uru rahatsızlığına sahip hastalardaki göz rahatsızlıklarının sebebini yanlış tanımlayabilir. . . . Beyin zarı uruyla ilişkilendirilen bağ arısı Nietzsche'nin durumunda olduğu gibi tipik olarak şiddetli ve aralıklıdır ve migrenle karıştırılır. Beyin zarı urları oldukça yavaş büyür; belirli dönemlerde birkaç yıl boyunca büyümesi tamamen durabilir. Nietzsche'nin bağ ağrılarının sağ tarafta olma yatkınlığı –paretik nörosifiliz hipotezine tamamen uymayan bir gerçek– beynin sağ ön lobunun aşağısındaki sağ göz sinirinde beyin zarı uru olan bir hastada beklenirdi. (Fotoğraf 1)* *1876'da (32 yaşında) Friedrich Nietzsche'nin fotoğrafı. Özellikle sol gözle karşılaştırıldığında kafatasında neredeyse yumru gibi görünen, sağ gözün çıkıntılığına dikkat edin. Bu özellik, ergenliğinden itibaren Nietzsche'nin birçok fotoğrafında fark edilir ve sağ taraftaki retrobulber menenjiyom hipoteziyle kolaylıkla açıklanabilir.
Sayfa 66 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Nietzsche geçirdiği krizin ardından uzun yıllar boyunca gözlemciler tarafından sağlığı yerinde olarak saptandı. 1899 yazında gelen bir ziyaretçi –krizden 10 yıl sonra– onun hâlâ iyileşebileceğine inanmıştı. Ziyaretçi "Bu sonuç Nietzsche'yi gören herkesin kafasına yatar. Görünüşünde hiçbir delilik fark etmedim; tam tersine, selamlayışıma verdiği canlı ve anlayışlı tepki beni şaşırttı. Aynı şekilde, kız kardeşine mektubunda 'Gerçekten iyi kitaplar yazdım mı?' diye sorması düşündürücüydü" diye yazmıştı.
Sayfa 64 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Nietzsche migrenden ötürü dersleri kaçırmaya başladığında yalnızca dokuz yaşındaydı; ergenliği boyunca şiddetli migren haftalarca okula devam etmesine engel oldu. Çoğunlukla baş ağrıları kafatasının sağ tarafında daha kötüydü ve mide-bağırsak semptomlarıyla ilişkiliydi. Ağrılar kötüleştiğinde, bazen rahatsızlığını azaltmak için sağ gözünü kapalı tutardı.
Sayfa 63 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Nietzsche'nin Jena akıl hastanesinde kaldığı dönemde annesi ona bakan psikiyatr Otto Biswanger'dan Nietzsche'nin defterlerine bakmasını istedi. Binswanger bunun gereği olmadığını söyleyerek bunu reddetti. İkinci sınıf hastalar bu kadar ilgi görmüyordu.
Sayfa 62 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.