Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Maria Rosa Menocal

Maria Rosa MenocalDünyanın İncisi Endülüs yazarı
Yazar
8.2/10
23 Kişi
101
Okunma
4
Beğeni
916
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Bilgin, Yazar
Doğum:
Havana, Küba, 9 Nisan 1953
Ölüm:
Killingworth, Connecticut, Amerika Birleşik Devletleri, 15 Ekim 2012

Okurlar

4 okur beğendi.
101 okur okudu.
16 okur okuyor.
71 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Kendi dillerinin unuttular" diye yakınmıştı Alvarus, Çünkü Kurtabali yahudiler gibi Kurtubali hıristiyanlar da Arapçada kendi dinlerinin dili olan Latincenin kendilerine sunamadığı bir şey bulmuştu. Felsefeden şehvani aşka kadar bir insanın söylemek, yazmak ve okumak isteyebileceği her şey dahil tutkulu ifadeleriyle Arapça insanları kendini çekiyordu. Bu konular sadece dini sınırları dışına çıkmakla kalmıyordu.
"İslam, İbrahim'in o saf ve temiz tek tanrıcılığının geri dönüşünden başka bir şey değildi. Vahiylerde söylendiğine göre, hem Yahudiler hem de Hristiyanlar İbrahim'in dinini terk etmiş ya da yanlış anlamıştı. Çölün cahil putperestlerinin ise bu dinden haberi bile yoktu. Tüm bunlar, Hz. Muhammed'in kendi sözleri değildi. Onun aracılığıyla doğrudan Tanrı ifade ediyordu. Hz. Muhammed, Tanrı'nın kendisine bildirdiği, emrettiği şeyleri 'okuyordu' (Ku'ran'ın kelime anlamı "okumak"tır)."
Sayfa 30 - Ketebe/TarihKitabı okuyacak
Reklam
Aşk,cancağızım,amansız bir dert, bu derde kendine uygun derman gerek. Bu öyle lezzetli bir hastalık ki yakalanan el üstünde tutar onu. Ne bu derde tutulmayan kaçmak ister ondan ne de yakalanan,gayri iyileşmek. Dertliyi iyileştiremedi doktorlar,iyileştiremeyecek, Artık emin oldum,bu dert bana ecel şerbeti içirecek. Razıyım,hazırım ben aşkının kurbanı olmaya çoktan. Saf şaraptaki zehri zevkle yudumlamaktan korkmam ! Şu geceler acaba neden böyle az utanıyorlar Ruhumu her tutkudan daha fazla yakıyorlar! İbni Hazm, Güvercin Gerdanlığı
Günümüzde bize tipik İslami mimari tarzı gibi gelen at nalı kemerler, Müslümanlar henüz yarımadaya ayak basmadan önce İspanya'da var olan yerel kilise inşa geleneğinin bir parçasıydı. ... Tarz konusunda açık fikirlilik, etrafındakilere bakıp gördüklerini ayrım yapmadan özümseme ve yeniden şekillendirme, İslami tarzın başlıca erdemleri arasındaydı ve Emevilerin estetik anlayışının kilit bir parçası olarak batıya taşınmıştı.
Yüzlerce kıymetli eser kaleme almış bir âlim.
"Eğer İbni Hazm; onu gelecek kuşaklar arasında meşhur edecek şeyin kaleme aldığı diğer kitaplar, yazdığı onlarca yeni Platoncu eser, ya da içtihat konusundaki eleştirel metinleri değil de gençlere hitap eden bu aşk kitabı yani 'Güvercin Gerdanlığı' olduğunu bilseydi şüphesiz mezarında ters dönerdi."
Sayfa 131 - KetebeKitabı okuyacak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
320 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
“8.yüzyılın ortalarında bir gün Abdurrahman adında gözü kara bir delikanlı, İslam’ın Yakın Doğu’daki kalbi Şam’daki evini terk etti ve sığınacak bir diyar bulma umuduyla Kuzey Afrika çöllerini arşınlamaya başladı.” Öncelikle herhangi bir kitaba inceleme yazmayı aklımdan hiç geçirmediğimi belirtmek isterim.Fakat bu eserin bu kadar az okunmuş oluşu(diğer Endülüs konu kitaplara göre) beni biraz düşündürdü ve bu inceleme her kime ulaşmışsa nacizane kitap hakkındaki yorumlarımı aktarmak isterim. -Yazar kitabı kendi içinde bölümlere ayırmış ve her bölüm birbiriyle bağlantılı fakat farklı tarihi kişilere ve hayatlarına değinmiş.Ve bu tarihi kişileri okurken sakın sıkılıcağınızı düşünmeyin çünkü yazar akademik bir dilden ziyade hikaye şeklinde anlatıyor ve kendinizi bir anda Endülüs sokaklarında buluyorsunuz :). -Endülüs’ün dinler arası ilişkilerin kurulduğu,dünyanın incisi olarak adlandırılması ve sayısız kütüphaneleriyle bir aydınlar şehri olmasını(ve düşüşünü) okurken bir yandan çok sayıda insanla tanışma fırsatı buluyoruz.Bu insanlardan İspanyol masallarına konu olan Rodrigo Diaz namıdiğer ‘El Cid’i okurken birden Gazaliyi, Kastilya Kraliçesi İsabella ve kocası Ferdinandı, İbni Rüşdü ve hatta Kristof Kolombu ve çok daha fazlasının hayatlarına konuk oluyoruz. -Sözün özü, Endülüs tarihini merak eden herkesin bu güzel eseri okumasını tavsiye eder iyi okumalar dilerim..
Dünyanın İncisi Endülüs
Dünyanın İncisi EndülüsMaria Rosa Menocal · Ketebe Yayınları · 2020101 okunma
320 syf.
8/10 puan verdi
Kitabı okurken beni en heyecanlandıran şey Hristiyan bir yazarın Endülüs’e bakışını okumak oldu. Yazar yer yer objektif olsa da bu tavrını sürdüremediği yerler de oldu tabi. Zira Engizisyonun yıkıcı etkileri ve hristiyanların kütüphane ve eşi benzeri bulunmayan sanat eserlerini nasıl yakıp yıktıklarına dair bilgileri bir iki cümle ile geçiştiriyor. Yine de Konverso ve Moriskoların nasıl bu tabiri aldıklarına değiniyor. Kitap en çok Arapçanın mükemmelliği, İslam sanatının ve Müslüman hoşgörüsünün döngüsünde ilerliyor. Hoşgörünün bir medeniyeti nasıl en doruğa çıkarabilecek bir etken olduğunu görüyoruz. Hatta öyle ki Arapça İber yarımadasında sanatın ve şiirin dili olmuş, klise ve havraları bile süslemiş, ortak dil payesine çıkmıştır . Dünyanın İncisi olmak bir tek Endülüs’e yakışmış. Böyle yüce bir kültürün yakılıp yıkılması, Arapça’nın değil konuşmak, bilinmesinin dahi ateşe atılmak gibi cezalarının olması ve tahrip edilen onca sanat eserlerinin olması çok acı gerçekten. Her şeyi bir kenara bırakalım, yazarın da dediği gibi ‘Kütüphaneler ne zamandan beri stratejik askeri hedef sayılıyor?’ Sonuç olarak Müslümanlar Endülüs’e daha çok sahip çıkmalı ve o yılların daha üst noktasına ulaşma gayesinde olmalılar.
Dünyanın İncisi Endülüs
Dünyanın İncisi EndülüsMaria Rosa Menocal · Ketebe Yayınları · 2020101 okunma
332 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Kitabı elime ilk aldığımda edebi bir eser olarak düşünmüştüm ama daha çok ders kitabı niteliğinde, akıcı bir dili var ve dönemi anlama konusunda özet bir kitap olduğunu düşünüyorum. İyi okumalar
Dünyanın İncisi Endülüs
Dünyanın İncisi EndülüsMaria Rosa Menocal · Ketebe Yayınları · 2020101 okunma