Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Martin J. S. Rudwick

Martin J. S. RudwickYeryüzünün Tarihi yazarı
Yazar
7.8/10
13 Kişi
46
Okunma
3
Beğeni
955
Görüntülenme

Hakkında

Kaliforniya Üniversitesi, San Diego Üniversitesi Tarih Bölümü profesörü ve Cambridge Üniversitesi Tarih ve Bilim Felsefesi Bölümü'nde bağlı bir araştırma uzmanıdır. Rudwick, din ve bilim ile ilgili çatışma tezini eleştiren ilk bilim adamıydı.
Tam adı:
Martin John Spencer Rudwick
Unvan:
İngiliz Jeolog, Tarihçi ve Akademisyen
Doğum:
1932

Okurlar

3 okur beğendi.
46 okur okudu.
3 okur okuyor.
94 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kısıtlı algımız ve kısa süreli varlığımızla karşılaştırıldığında dönemler, hesaplanamayacak kadar uzun görünmekte ve muhtemelen doğa takviminde çok az bir süreye denk gelmektedir. Bize bu önemli ama utanç verici gerçeği açıklayan bilim, diğer tüm bilimlerin ötesinde jeolojidir. Bu arayışta attığımız her adım bizi, kalıntılar hakkında sınırsız sayıda taslaklar yapmaya zorluyor. Tüm araştırmalarımızda mevcut olan, her yeni gözleme eşlik eden ve sesi, doğa öğrencisinin her çalışmasında sürekli olarak yankılanan temel görüş: Zaman! - Zaman! - Zaman!
Sayfa 163Kitabı okudu
Sigmund Freud bir zamanlar, doğadaki yerimize dair algımızı değiştiren üç büyük dönüşüm olduğunu iddia etmişti. Birinci dönüşüm gezegenimizi evrenin merkezinden uzaklaştırarak çok sayıda gezegenin arasında bir gezegene dönüştürmüş, binlerce benzeri olan sıradan bir yıldızın yörüngesine oturtmuştu. İkinci dönüşüm türümüzü, sözümona Tanrı'nın eşsiz ilgisinin ürünleri olmaktan çıkarıp sadece çıplak maymunlara indirgeyerek hayvanlar âleminin içine yerleştirmişti. Üçüncü dönüşüm ise, bilinçsiz fantezilerimizin derinliklerini açığa vurarak kendimizi rasyonel varlıklar olarak görme duyumuzu yok etmişti.
Sayfa 7
Reklam
Yeni jeoloji bilimi dünyanın kendi tarihi hakkında özgün ve bilinmeyen bir perspektif içeriyordu. Tabii özellikle, insanlık tarihi öncesinde yalnızca Tanrı'nın bir haftalık asıl yaratış eylemi olmadığına, onun yerine son derece uzun ve olaylı bir tarihi olduğuna, bunların tamamının insanlık öncesi dönemde olduğuna, hayal bile edilemeyecek kadar uzak bir geçmişe uzandığına ilişkin olağanüstü kanıtlar sunmuştu.
Sayfa 154Kitabı okudu
René Descartes'in Felsefenin İlkeleri adlı (1644) kitabı, Fransız filozofun ifadesiyle bütün evrenin "doğanın temel yasalarıyla" yönetilen tahmini bir resmini çizmişti. Yeryüzünü bu görkemli vizyonun içinde incelemişti: Yeryüzü artık eskiden olduğu gibi evrenin tam ortasında duran eşsiz bir cisim değildi, muhtemelen uzaya dağılmış yörüngeli yıldızlar olan çok sayıda benzer gezegenden biriydi.
Tanrılar ve insanüstü kahramanlarla ilgili öyküler aslında antik çağın büyük hükümdarlarının ve olağandışı doğa olaylarının çarpıtılmış anlatıları olabilirdi. Bu öyküler ilk bakışta tutarsız veya mantıksız görünseler de uygun bir şekilde -antik Yunanlı yazar Euhemerus'un çok daha eski uygulaması nedeniyle "euhemerist" adı verilen bir yöntemle- mitolojik ifadelerden arındırıldıklarında, insanlık tarihinin ilk " muhteşem" veya "mitolojik" aşamalarına ışık tutabilirlerdi.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
320 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Dünyanın yaşına dair bilimsel bir bakış yakalamamızı sağlayan bir eserdi. Yüzyıllardır bu konuda araştırmalar yapan, makaleler ve kitaplar yazan jeologlar, jeofizikçiler, paleontologlardan bilgilerle gerçekten aydınlatıcıydı. Meşhur "Türlerin Kökeni" ile Darwin'i de görüyoruz burada. Sadece o mu? Daha onlarca bilim insanı yeryüzünün tarihini araştırmış ve yazıya dökmüş. Kısacası dünyada olanların değil 'Dünya'nın tarihini öğreniyoruz.
Yeryüzünün Tarihi
Yeryüzünün TarihiMartin J. S. Rudwick · Maya Kitap · 201746 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Dünyamızın 4.5 milyar yıllık yaşam tarihini aktaran muhteşem bir eser. Alanının belki de en iyi başyapıtlarından. Akıcı ve sade dili ile okuyanı içine çekiyor, milyar yıllık bir yolculuğa çıkarıyor! Kesinlikle öneririm :)
Yeryüzünün Tarihi
Yeryüzünün TarihiMartin J. S. Rudwick · Maya Kitap · 201746 okunma