Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Max Planck

8.8/10
10 Kişi
22
Okunma
33
Beğeni
2.366
Görüntülenme

Hakkında

Almanya'nın Kiel şehrinde entelektüel bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Kiel Üniversitesi'nde hukuk profesörüydü. Max'ın gerçek adı Alman kökenli bir isim olan Maximilian'dı.Ama, on yaşından itibaren adını "Max" olarak kullandı . Orta öğrenimini Münih'te tamamlayan Planck, bilime gönül vermiş bir öğretmenin etkisinde fiziğe özel bir ilgiyle bağlandı; bir yandan da ailesinin sağladığı olanakla piyano dersleri aldı. Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi. 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi. "Kuantum Kuramı"nı geliştirmiştir. Termodinamik yasaları üzerine çalıştı. Kendi adıyla bilinen "Planck sabiti"ni ve "Planck ışınım yasası"nı buldu. Fizik öğrenimi için üniversiteye başvurduğunda, dönemin büyük fizikçisi, "Bu alanda(fizikte), neredeyse her şey zaten keşfedildi ve geriye kalanlar sadece doldurulması gereken birkaç delik." demişti. Ama Max, çocukluk hayalinden kopmamaya kararlıydı. Üstelik, üniversite öğreniminde, Helmholtz ve Kirchhof gibi gerçekten seçkin profesörlerin öğrencisi olmanın kendisi için kaçırılmaz bir fırsat olduğunu biliyordu. Münih ve Berlin üniversitelerinde öğrenimini sürdüren genç fizikçinin hidrojen çözülümüne ilişkin doktora tezi, tüm meslek yaşamındaki tek deneysel çalışması olarak kalacaktı. Asıl ilgi alanı matematiksel fizik olan Planck, olağanüstü yeteneğiyle kısa sürede meslek çevresinin dikkatini çeker; daha otuz yaşında iken Berlin Üniversitesi fizik kürsüsüne atanır.
Tam adı:
Max Karl Ernst Ludwig Planck
Unvan:
Fizikçi, yazar
Doğum:
Kiel, Almanya, 23 Nisan 1858
Ölüm:
Göttingen, Almanya, 4 Ekim 1947

Okurlar

33 okur beğendi.
22 okur okudu.
81 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Özgür İrade Sorunu
İnsanın kendi verdiği karardan edindiği bilgi kendi ruhunda öylesine bir yaşantıdır ki, bu yaşantıdan yeni bir karar doğabilir, böyle olunca insanın verebileceği kararların sayısı çoğalır, Böyle her yeni karar birbirine eklenerek bir karar zinciri oluşturur ki, insan gelecekte yapacağı eylemin hangisi olacağı veya olması gerektiğini bu zinciri yürütmeden belirleyemez. Başka bir deyişle, birbirinden türeyen karar ve karar gerekçelerinden oluşan bu dizi olmadan insan, yeni bir gerekçeyi tek başına türetecek bir bilgiye ulaşamaz.
iyi bir teorinin başarıya ulaşması için propagandaya ihtiyacı yoktur...
Reklam
Einstein'ın Kuantum Mekaniği Anlayışının Sorgulanması
Klasik fizik, fizik yasalarının sonsuz küçük boyutlar içinde kendini en mükemmelinden ortaya koyduğu varsayımı üzerine oturmamış mıdır? Çünkü bu fiziğe göre, fiziksel bir süreç, dünyanın hangi yerinde olursa olsun, o yerdeki ve ona hemen komşu yerdeki durumuyla hepten belirli olmaktadır. Bundan ötürü de, tüm fiziksel durum büyüklükleri, yani konum, hız, elektriksel ve manyetik alan büyüklükleri vb. hep salt lokal bir karakter taşıyor. Bunların arasındaki yasalar uzay-zamansal diferansiyel denklemlerle tamamı ile saptanıyor. Ama bütün bu yöntemler belli ki artık atom fiziğiyle başa çıkamıyor, kısacası bu kavramların eksiklerinin tamamlanması ya da yerine daha genelinin konması gerek.
Sayfa 229Kitabı okudu
Determinizm ve Kant'ın Zaman Kavramı
Her davranış, yalnız ardındaki gerekçe tarafından nedensel olarak koşullanmayla kalmıyor, aynı zamanda kendisi de daha sonraki bir davranışın gerekçesi oluyor. Gerekçe ve davranışların birbirini art arda etkilemelerin den böylece sonsuz bir zincir meydana geliyor. Manevi yaşantımızdaki bu zincirin her halkası hem bir önceki hem de bir sonraki halkayla kesin nedensel bir bağlam içinde yer alıyor.
İRADE VE EYLEM ÖZGÜRLÜĞÜ
Nedensellik yasası her insanın herhangi bir andaki eylem veya davranışları, ruhsal yaşantı olayları, özellikle de kararlarının, iç dünyasının bir önceki anda bulunduğu durumla ve çevresinden gelen etkilerle koşullanmış olduğunu söyler. ... irade ve eylem özgürlüğü denince söz konusu olan şey aslında yukarıdaki gibi bir nedensel bağlam veya ilişkinin varlığı değil, bu ilişkinin insanın kendisi tarafından bilinip bilinmediği sorunudur.
Sayfa 74 - Alan Yayıncılık Birinci baskı ocak 1987
Bilim, doğanın nihai gizemini çözemez! Çünkü biz, çözmeye çalıştığımız gizemin bir parçasıyız."
Max Planck
Max Planck
Felsefenin var..
"Ben nereden geliyorum ve nereye gidiyorum? Bu, her birimiz için aynı olan, anlaşılmaz büyük sorudur. Bilimin buna cevabı yok."
Max Planck
Max Planck
Reklam
Parçadan bütüne..
"Bilim, doğanın nihai gizemini çözemez. Ve bunun nedeni, son tahlilde biz kendimiz çözmeye çalıştığımız gizemin bir parçasıyız."
Max Planck
Max Planck

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
228 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap çevirmenin önsözü ile başlıyor, sonrasında Planck'ın kısa akademik öyküsü var. Daha sonra, sırası ile şu başlıklardan oluşan konferans bölümleri mevcut: 1. Nedensellik yasası ve irade özgürlüğü 2. Fiziksel yasallık 3. Determinizm mi indeterminizm mi? 4. Fiziksel dünya modelinin birliği 5. Kuantum teorisinin doğuşu ve günümüze kadarki gelişmesi 6. Doğadaki nedensellik 7. Pozitivizm ve nesnel dünya 8. Fiziğin dünya görüşü kavgası 9. Kuramların birbirleriyle ilişkileri. Çok zarif bir dahi olan Kuantum kuramının babası Max Planck'in nedensellik ile irade gücü kavramlarını bilimsel alıntılarla anlattığı, o dönem Alman bilim camiası hakkında bilgiler de içeren Kuantum fiziğinin temel noktalarını öğrenebileceğiniz okuması çok zor olmayan bir kitap... Aşık olun... İyi okumalar dilerim...
Modern Doğa Anlayışı ve Kuantum Teorisine Giriş
Modern Doğa Anlayışı ve Kuantum Teorisine GirişMax Planck · Belge Yayınları · 200717 okunma