Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Özdoğan

Mehmet Özdoğan50 Soruda Arkeoloji yazarı
Yazar
8.2/10
38 Kişi
166
Okunma
17
Beğeni
2.536
Görüntülenme

Hakkında

30 Mayıs 1943'te İstanbul'da doğdu. Babası İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Jeofizik kürsüsünü kurucusu İhsan Özdoğan, annesi fizik profesörü Belkıs Özdoğan'dır. İlköğretime 1949'da Sultanahmet İlkokulu'nda başladı. Ortaöğrenimin İngiliz Erkek Lisesi ve ardından Robert Kolej'inde 1963 yılında tamamladı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Kürsüsü'nde yükseköğretimine başladı. Halet Çambel, Kurt Bittel, Robert J. Braidwood'un öğrencisi oldu. Buradaki eğitimini Pekiyi derece ile tamamladı.[2] Ayrıca Ön Asya Kültürleri ile Fiziki Coğrafya sertifikalarını da aldı.[3] 1970 yılında İstanbul Üniversitesi'nde "fahri asistan" olarak çalışmaya başladı ve bütün akademik yaşamını İstanbul Üniversitesi'nde geçirdi. 1979 yılında “Fikirtepe” başlıklı çalışmasıyla doktora derecesini aldı.[4] Neolitik yerleşik yaşam biçiminin ortaya çıkışı ve Avrupa'ya aktarım modelleri üzerinde uzmanlaştı. İlk kazı deneyimine 1964 yılında Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde başladı.[5] Meslek yaşamının ilk dönemlerinde Çayönü (Batman) kazılarında ve ODTÜ Keban Kurtarma Projesi ile Aşağı Fırat projelerinde (Mezraa-Teleilat kazısı) görev aldı. En uzun ve yoğun çalışmasını Güneydoğu Anadolu'da yaptı. Çalışmalarını 1990'larda Trakya'ya taşıdı. Trakya'da Yarımburgaz, Hocaçeşme, Kanlıgeçit, Aşağı Pınar yerleşimlerinde gerçekleştirdiği arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları ile bölgenin tarihöncesi kültürlerini somut verilerle ortaya koydu.[4] Anadolu ve Balkan kültürleri arasındaki kültürel iletişimin göçlerin yanı sıra kültürel uyum ve bilgi aktarımıyla da gerçekleştiğini gösterdi. 1994 yılında profesörlüğe yükselen Özdoğan, 2000 yılında Prehistorya Anabilim Dalı başkanlığını üstlendi, 2010 yılında da emekli oldu. Özdoğan, 2001 yılında TÜBA Hizmet Ödülü’nü aldı; Marmara Bölgesi tarih öncesi arkeolojisi alanına yaptığı katkılarından dolayı 2008 yılında kültür alanında Vehbi Koç Ödülü'ne,[6] neolitik çağ mimari oluşumunu inceleyerek yaptığ yayınlardan ötürü 2020 yılında Mimarlar Odası'nın Mimarlığa Katkı Ödülü'ne[7] layık görüldü. Özdoğan, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyesi (2002-2011), Bilim Akademisi (2011),[8], Amerika Birleşik Devletleri Bilim Akademisi (NAS) yabancı asli üyesi (2005)[9], Amerika Arkeoloji Enstitüsü (AIA), Alman Arkeoloji Enstitüleri (DAI) üyesidir.[3]
Tam adı:
Mehmet Celal Özdoğan
Unvan:
Öğretim görevlisi, yazar
Doğum:
İstanbul, 30 Mayıs 1943

Okurlar

17 okur beğendi.
166 okur okudu.
9 okur okuyor.
95 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu nedenle arkeoloji, çağdaş bir bakış açısının gereği olarak,toplumun düşünce sistemini zenginleştiren,geliştiren ve boyut kazandıran bir bilim dalıdır.
Soracağımız soru çok basit olarak “Burada oturanlar nasıl evlerde yaşardı?” olabileceği gibi; daha karmaşık olarak “Burada yaşayanlar evlerinin hangi bölümlerini ne amaçla kullanıyorlardı?” ya da “Doğal çevre ortamıyla kurdukları ilişki nasıldı?” şeklinde de olabilir.
Sayfa 20
Reklam
1950’li yıllara kadar bir kömür parçası tanımsız bir bul­gu iken, organik maddelerin ölçümüne dayalı radyoaktif tarihleıne yöntemlerinin gelişmesiyle tanımlı bir bulguya dönüşmüştür.
Sayfa 19
O toprak değil ki yanlızca. Zamanın ta kendisi. Zaman toprak olmuş, serilmiş dünyanın üstüne. Yerin tarihi doğa tarihi, insanın kültürel tarihi sarmalanmış iç içe, orada, toprağın bağrında yatıyor. Gün gelip, o bilgilere gereksinimi olan insanlık tarafından gün ışığına çıkarılana dek, büyük bir sır olarak saklanacağı zamanın kasasında...
Turizmle arkeoloji arasındaki bu bağlantı, ister istemez toplumun belleğinde arkeolojiyi, yani " geçmişin anlaşılmasını", görkemli kalıntılar, büyük ören yerleri, güzel heykeller, değerli madenlerden yapılan nesnelerle ilişkilendirmekte ve günümüz uygarlığının gerçek oluşum süreci tümüyle gündem dışı kalmaktadır. Oysa günümüz uygarlığının oluşumunu hazırlayan kültürel süreç, görkemli kalıntılar ve güzel buluntulara bağlı değildir. Atalarımız, alet yapmaya başladığı 2 milyon yıl öncesinden bu yana, becerilerini, düşünce sistemini, toplumsal örgütlenmesini, beslenmesini, teknolojisini, yaşamını sürekli olarak değiştirmiştir. En görkemli anıtların yapıldığı dönemlerde bile , o dönemin teknolojisi ve toplumun kalabalık kesiminin izleri, hiç de görkemli olmayan kalıntılardan, arkeolojik dolgulardan öğrenilebilmektedir.
Sayfa 14
Arkeoloji
Ön Okuma: ●
Arkeoloji
Arkeoloji
Eğitim Kitapları: ●
Arkeoloji
Arkeoloji
: Kuramlar, Yöntemler ve Uygulama ● 📕 Anadolu Arkeolojisi, Kolektif, Anadolu Üniversitesi Yayınları Ek Okuma: ●
50 Soruda Arkeoloji
50 Soruda Arkeoloji
● 📕 Arkeolojide Bilişim Teknolojileri, Veysi İşler - N. Pınar Özgüner, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Belgeseller: ● 🎬 Archeology 2.0, 2017

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
50 Soruda Arkeoloji'yi sesli kitap olarak bitirdim. Antik Çağ'a çok meraklı birisi olduğum için dolayısıyla arkeolojiye de çok meraklıyım. Bu alandaki bilgi eksikliğimi gidermek için bu kitabı dinledim. Bu alanla ilgili daha önce bir şeyler okumadığım için kitaptan çok fazla şey öğrendim. Yazar soruları çok güzel açıklamış, halk seviyesine inmeyi kolaylıkla başarmış. Kitap bittikten sonra arkeolojiyle ilgili merak ettiğim, hatta etmediğim şeyleri bile öğrendim. Kitabı genel olarak beğenmeme rağmen beğenmediğim bazı kısımlar da vardı. Bazı soruların sıralamada yanlış yere yerleştirildiğini düşünüyorum. Bir de birkaç sorunun bu seviyedeki bir kitap için aşırı bilgi içerdiğini düşünüyorum, herhalde 50 soru hedefine ulaşmak için eklenmişler. Arkeoloji okumak isteyenlere veya bu alanla ilgili bilgi sahibi olmak isteyenlere bu kitabı tavsiye ederim.
50 Soruda Arkeoloji
50 Soruda ArkeolojiMehmet Özdoğan · Bilim ve Gelecek · 2011132 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
Bu kitap akıcı bir dille yazılmış ve özenle hazırlanmış bir önsöze sahip. Okuyucuların kitaba daha kolay bir şekilde bağlanmasına katkıda bulunabilir. Arkeoloji bilimi sürekli olarak güncellenen bir alan olduğundan bu tür eserler gelecekte de bir referans olarak kullanılabilir. Bilgiyi aktarmak ve gelecek nesillere ışık tutmak amacıyla yazılan eserler kültürel mirasımızı korumada önemli bir rol oynar.
50 Soruda Arkeoloji
50 Soruda ArkeolojiMehmet Özdoğan · Bilim ve Gelecek · 2011132 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Arkeoloji nedir? Geçmişten bugüne neler kalır? Dünyada arkeoloji ve ülkemizde arkeoloji… arkeolojiyi merak edenler için aydınlatıcı ayrıntılar içeren, akıcı bir kitap
50 Soruda Arkeoloji
50 Soruda ArkeolojiMehmet Özdoğan · Bilim ve Gelecek · 2011132 okunma